Versenyautók királyával zárult az év – SRTH

Versenyautók királyával zárult az év – SRTH

MEGOSZTÁS

Versenyautók királyával zárult az év

srth_2016_mecsek_13_mod
Minden egyes percét nagyon élveztük az idei pécsi futamnak. Igazi rallye volt! Remek pályákon, kiszámíthatatlan körülmények között versenyezhettünk. Mehettünk sárban, nedves úton, szárazon, nappal és sötétben egyaránt. Kell ennél több? – összegezte a mögöttünk álló hétvégét Herczig Norbert.

A Skoda Rally Team Hungária kettőse tét nélküli, örömautózásra készült a jubileumi 50. Mecsek Rallye-n, és az is lett belőle. Az 1999-es fejlesztésű, már-már matuzsálemnek számító SKODA Octavia WRC-vel a bajnok párosnak nem voltak vérmes reményei, már ami a jó helyezést illeti, azt azonban tudták, az élmény mindenért kárpótolni fogja őket.

–  Ezen a hétvégén tökéletes bizonyosságot kaptunk arról, hogy az elmúlt tizenöt esztendő nem múlt el nyomtalanul a SKODA Motorsport háza táján. – folytatta Herczig Norbert. – A SKODA Octavia WRC durrogott, csattogott, csúszkált, és itt-ott keresztbe ment, egyszóval fantasztikus élmény volt, de nyilván ezek az autók már csak a sokat látott, tiszteletreméltó, de meglassult nagyszülei a mai SKODA Fabia R5-ösöknek. Tény, hogy egy ilyen régi fejlesztésű WRC a mai élmezőnyben különlegességnek számít, és a vele járó retro feeling zseniális volt, de az is tény, hogy ezzel a versenyautóval ma már nem lehet igazán jó időket autózni. Természetesen ezt tudtuk, és kifejezetten örültünk is neki, hogy ezúttal csak a nosztalgia felemelő élményéért autózunk és nem kell ádáz csatát vívnunk a másodpercekért. Persze azt nem tagadom, hogy gyakran rápillantottunk a részeredményekre, hiszen a sportoló mivoltunkat nem tudjuk megtagadni, de az elsődleges szempont ezen a hétvégén az volt, hogy jól érezzük magunkat.

Az 50. Mecsek Rallye első napján látszott a nagy különbség a régmúlt technika és Norbi jelen rutinja között. Elmondása szerint a szűk, erdei szakaszokon ő már nem tudott kellő tempóban versenyezni, aminek egyfelől technikai oka volt, másrészt a pilóta sem találta a megfelelő ritmust. A viadal felénél a címvédő az abszolút értékelés kilencedik helyén álltak, több mint egy perccel lemaradva az éllovastól. Majd másnap megkezdték a felzárkózást. Három gyorsasági alatt három pozíciót léptek előre, és reális esélyük volt arra, hogy akár az ötödik pozíciót megcélozzák. De ezután elment a SKODA Octavia kormányszervója, így innentől nagy küzdelmet folytattak már azért is, hogy egyáltalán le tudják hozni az autót a gyorsasági szakaszról.

– A kormányszervó meghibásodása miatt ismét jelentős hátrányba kerültünk, de összességében így is nagyon szép teljesítménynek értékelem a nyolcadik helyezésünket. – beszélt a megtorpanásról Herczig Norbert. – Ezzel az eredménnyel számunkra le is zárult a 2016. esztendő. A pont előnyünk és az erre vonatkozó szabály ugyanis már nem teszi kötelezővé számunkra, hogy a szezonzárón elrajtoljunk. Éppen ezért fájó szívvel ugyan, de kihagyjuk az évadzáró ózdi versenyt.

 

Ezúton is gratulálunk 2016. Magyar Rallye Bajnokainak: Herczig Norbertnek és Bacigál Igornak, a SKODA Rally Team Hungaria párosának, akik ezt követően megkezdhetik a felkészülést a 2017-es esztendőre.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ