Ünnepélyes gálán díjazták a TOP50 magyar autóversenyzőt

Ünnepélyes gálán díjazták a TOP50 magyar autóversenyzőt

MEGOSZTÁS

Sajtóközlemény

Nem csak a sportrajongók számára nagy öröm, ha egy hazai versenyző világbajnoki, vagy Európa-bajnoki címet nyer. Magyar sportolók már nagyon sok sportágban értek el világra szóló sikereket, de az elmúlt években az autósportok terén egyre többször jutnak a csúcsra. Évről évre többen vannak, és még többen azok, akik ott toporognak a siker kapujában. Róluk szól a TOP50 magyar autóversenyző, ami 2017-ben már nem csak egy lista, hanem egy ünnepélyes díjátadó is.

Az Autósport és Formula Magazin évek óta havi rendszerességgel tudósít a hazai és nemzetközi autóverseny-sorozatok eseményeiről, történéseiről. Amikor véget ér egy-egy szezon, a szerkesztőség munkatársai is elkészítik a maguk számvetését, milyennek is látták az adott évadot. Ez vezetett az Autósport Évkönyv megjelenéséhez, az eleinte csak fejben összeállított tartalmat érdemes volt kézzelfogható formátumban másokkal is megismertetni.

A szerkesztők az elmúlt években a versenyszezonok összesítésekor arra lettek figyelmesek, hogy egyre többször magyar versenyző, vagy csapat neve is bekerül a globális, vagy kontinentális listákba, és sokszor a legtetejére. Amikor már az ő felsorolásuk is csak több sorban fért el, merült fel a gondolat, hogy érdemes lenne összeállítani a TOP50 magyar autóversenyző listáját. Ebbe nem csak a nemzetközi porondon eredményes versenyzők, hanem azok a hazai bajnokok, vagy még nem bajnokok, de tehetségek kerülhetnek bele, akik olyasmit értek el a maguk kategóriájában, ami túlmutat az eredményeken. Az első ilyen felsorolás összeállítására 2015-ben került sor, méghozzá az Autósport és Formula Magazin különkiadványában, az Autósport Évkönyvben megjelentetve.

A 2017-es év TOP50 magyar autóversenyzőjét már nem csak felsorolja, bemutatja és megszólaltatja a kiadvány, hanem egy ünnepélyes díjátadó során ismeri el teljesítményüket. Az eseményre 2017. december 9-én, szombaton este került sor a Boscolo Hotel (New York Palota) Róma különtermében.

A TOP50 magyar autóversenyző mellett jelen volt többek között Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke, Baumgartner Zsolt, F1-es pilóta és a hazai autósport legjelesebb versenyszervezői, csapatainak képviselői. A gálaest díszvendége Jean Alesi, a Ferrari futamgyőztes legendája volt, akit fia, Giuliano Alesi, a Ferrari akadémistája kísért el Budapestre.

TOP 50 – 2017

Flickr Album Gallery Powered By: Weblizar

A Norbik korszaka

Nem lehet az aktuális divat következményének tekinteni, hogy hirtelen a Norbert keresztnév lett az, amit több, egyszerre sikeres magyar autóversenyző is visel, hiszen nem egy korosztályba, „évjáratba” tartoznak, de mégis így alakult: Michelisz Norbert, Kiss Norbert, Nagy Norbert, Herczig Norbert…

A tavalyi évet megismételve a TOP50 lista élén idén is Michelisz Norbert végzett.

Michelisz Norbert, WTCC világbajnok

Amikor először beleültem a Hungaroringen a kupás Suzukiba, azt sem tudtam, merre van az előre. Hiába volt az addigi szimulátorozás, a valóság azért más volt. De akkor elhatároztam, lépésről lépésre tanulva fel fogok jutni a valóságban is a csúcsra. Már a Hondás gyári szerződés is egyfajta csúcs, hiszen annál, hogy egy világbajoki sorozatban szereplő gyári csapat „főállású” pilótája legyen egy versenyző, többet nem lehet elérni. Persze a szurkolók megkülönböztetik az egyes verseny sorozatokat, de az FIA vb, és azon belül egy gyári csapat mindenképpen a csúcs.

A képzeletbeli dobogó másorik fokára Tassi Attila, TCR bajnok állhatott, míg a harmadik hely Szabó Krisztiáné lett, aki kétszeres ralikrossz Európa bajnok. A lista negyedik helyezettje Kiss Norbert, kétszeres kamion Európa bajnokunk, aki idén a harmadik helyen végzett a rangos eseményen.
„Álmainkban sem gondoltuk volna a Tankpool24 Team-mel, hogy már 2017-ben is elérhető közelségbe kerül az Európa-bajnoki cím, amelyért nem csak hogy versenyben voltunk, hanem szinte el is értük. A futamgyőzelmekkel bebizonyítottuk, hogy a csapat képes a kiemelkedő teljesítményre, ott vagyunk a legjobbak között, és jó úton haladunk a végső cél elérése felé!”

A TOP50 lista 5. helyezettje: Herczig Norbert, abszolút rali magyar bajnok, míg a 6. Nagy Norbert, ETCC második helyezett pilóta:
„Három abszolút bajnoki címet nyerni egymás után eddig csak olyan legendás versenyzőknek sikerült, mint Ferjáncz Attila, Ranga László és ifj. Tóth János. Közéjük tartozni nagyon különleges érzés, különlegesebb, mint amit a bajnokságok megnyerésekor éreztem. A Skoda Rallye Team Hungary-nél viszont úgy gondoljuk, hogy most érkezett el az idő arra, hogy a hazai pályákat felváltsák a külföldiek, és így nem a negyedik magyar bajnoki cím megszerzését, hanem a Rali Eb-n való minél eredményesebb szereplést tűzzük ki célul 2018-ra és 2019-re.”

„Az előző évhez hasonlóan, idén is végig harcban voltam a dobogóért és erre büszke vagyok. Sikerült elérnem, hogy egy fokkal feljebb lépjek az ETCC dobogón, egy olyan bajnokságban, ahol igaz lehetne nagyobb a létszám, viszont sokak szerint látványosabb, izgalmasabb futamaink vannak, mint a WTCC-nek. Eltökélt célom, hogy Európa-bajnok legyek!”

Bethlen Tamás, kiadóvezető-főszerkesztő
„Az Autósport Évkönyv 2017 több kötet egyben, egyrészt a TOP50 nemzetközi és magyar autóversenyzőt mutatja be, másrészt közel 250 oldalon oldalon összefoglalja a 2017-es év legkiemelkedőbb eseményeit. Az idei lista összeállítása sem volt könnyebb feladat a tavalyinál, de ugyanazt a módszert alkalmaztuk. A szerkesztőség minden tagja írt egy saját rangsort, majd ezt ötvöztük néhány külső szakértő és weboldalunk látogatóinak véleményével, így született meg – objektív szempontok alapján – a végeredmény. Ez után már „csak” a legjobbak méltó megünneplésének és elismeréseik átadására alkalmas helyszín megtalálása volt a feladat, de a Boscolo Hotel révén igazán elegáns és az esemény rangjához méltó környezetben kerülhetett sor minderre.”

TOP50:

1. Michelisz Norbert
2. Tassi Attila
3. Szabó Krisztián
4. Kiss Norbert
5. Herczig Norbert
6. Kiss Pál Tamás
7. Nagy Norbert
8. Nagy Dániel
9. Kárai Tamás
10. ifj. Érdi Tibor
11. Hadik András
12. Molnár Bendegúz
13. Vincze Ferenc
14. Ranga Péter
15. Szabó Zsolt
16. Lukács Kornél (Csucsu)
17. Klenáncz Szabolcs
18. Kovács Zsombor
19. Volentér Balázs
20. Ficza Ferenc
21. Ábrahám Károly
22. Csuti László
23. Kis Ádám
24. Kovács Miklós
25. Magyar János
26. Spitzmüller Csaba
27. Rónai Tamás
28. Wieszt Jankó
29. Turán Frigyes
30. Fazekas Károly
31. Marton Gergely
32. ifj. Ábrahám Károly
33. Hideg Krisztián
34. Csomós Miklós
35. Molnár András
36. Vincze Ádám
37. ifj. Ranga László
38. Benyó Máté
39. Boldizs Bence
40. György Anett
41. Kancsár Ferenc
42. Botka Dávid
43. Kazár Miklós
44. ifj. Géringer Zoltán
45. Kovács Marcell
46. Vass Zoltán
47. Velenczei Ádám
48. Albrecht Patrik
49. Hangodi Bendegúz
50. Mór Csaba

Nők:

1. Vogel Adrienn
2. György Anett
3. Keszthelyi Vivien
4. Krajnyák Petra
5. Gerencsér Kincső
6. Szegfű Adrienn
7. Lakatos Dominika
8. Nagy Kamilla
9. Kapitány Dorottya
10. Kovács Dorka

Juniorok:

1. ifj. Ábrahám Károly
2. Kovács Zsombor
3. Benyó Máté
4. Vincze Ádám
5. Körmöczi Gergő
6. Nagy Sándor
7. Körmöczi Balázs
8. Panyik Dániel
9. Jerkó Patrik
10. Szabó Bulcsú

Az év csapata:

M1RA

Különdíj:
Szalay Balázs
Kovács Miklós
Giuliano Alesi

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ