TOYOTA GAZOO Racing felpörög a nyárra

TOYOTA GAZOO Racing felpörög a nyárra

MEGOSZTÁS
2024 FIA World Rally Championship / Round 05 / Rally Portugal / 9th-12th May, 2024 // Worldwide Copyright: Toyota GAZOO Racing WRT

A TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team nagy ambíciókkal tér vissza a június 27-30. között megrendezésre kerülő Lengyelország Rallyra, az európai nyár gyors murvás útjain zajló három egymást követő forduló közül az elsőre.

A FIA Rally Világbajnokság 2017 óta először látogat el Lengyelországba, ami a 2024-es szezon felét jelzi, majd júliusban az első lettországi kirándulás következik, majd augusztus elején a klasszikus Finn Rally – a TGR-WRT hazai versenye -. Bár mindhárom esemény gyors és sodró lendületű kavicsos szakaszokból áll, mindegyiknek megvan a maga egyedi kihívása.

A Rally Poland a világ egyik legrégebbi raliversenye, amelyet először 1921-ben rendeztek meg. Az első WRC-naptárban 1973-ban szerepelt, majd 2009-ben és 2014-2017 között ismét szerepelt. Az előző WRC fordulóhoz hasonlóan az eseménynek Mikołajki ad otthont, az ország északkeleti részén, a Mazuri Tóvidéken. Bár a sebesség nagy, a felület általában meglehetősen puha és homokos, ellentétben a finnországi szilárdabb utakkal.

Sébastien Ogier a rali korábbi kétszeres győztese, aki a horvátországi és portugáliai győzelmek, valamint a szardíniai második hely után immár negyedik alkalommal áll rajthoz a TGR-WRT színeiben. Elfyn Evans, aki 18 pontra van az élen álló versenyzőktől a második helyen áll, korábban négyszer indult Lengyelországban, míg Takamoto Katsuta először vesz részt a versenyen.

A portugáliai és szardíniai győzelmek után négy GR Yaris Rally2-es autó indul a WRC2-ben, Sami Pajari (Printsport), Roope Korhonen (Rautio Motorsport) és Georg Linnamäe (RedGrey) mellett Gregor Jeets (RedGrey). .

Az akció csütörtök este egy szuperspeciális szakasszal kezdődik a Mikolajki szervizpark közelében, amely pénteken és szombaton két-két körös, három szakaszból álló keleti szakaszt tartalmaz. A vasárnapi akció a szervizparkhoz sokkal közelebb kerül megrendezésre, két megismételt szakasz formájában.

Jari-Matti Latvala (csapatfőnök)
“Érdekes lesz visszatérni Lengyelországba 2017 óta először, amikor az első WRC szezonomban a csapat  vezetője voltam. Ez egy gyors rali, amelynek sebessége közel áll ahhoz, amit Finnországban látunk, de a karaktere és a felszíne egy kicsit más, mivel a szakaszok alapja puhább és homokosabb. Ez azt jelenti, hogy az út a második futamban eléggé kanyargós lehet, és ezeken a pályákon jól kell tudni nyomni. Izgatottan várjuk ezt a gyorsabb versenyeket. Úgy gondolom, hogy ez jónak tűnik a versenyzőink számára, és az autónk a múltban nagyon jó volt a gyors futamokon: az olyan eseményeken, mint Lengyelország, az aerodinamika nagy hatással van. De azt mondanám, hogy a versenyzői érzés még fontosabb, mint az autó beállítása: gyorsan hozzá kell szokni a sebességhez, képesnek kell lenni támadni és magabiztosnak kell lenni, és mi igyekszünk ezt a magabiztosságot megadni a versenyzőinknek”.

Elfyn Evans 
“Néhány kemény rali után határozottan reméljük, hogy ezeken a gyorsabb ralikon jobb formát találunk. Annak ellenére, hogy eléggé hasonló jellegűek, mindegyiknek megvannak a maga kihívásai. A Lengyel Rali meghatározó emléke a múltból, hogy ez egy elég gyors rali: biztosan más lesz a tempó, mint a legutóbbi szardíniai rali. Ez is egy olyan rali, ahol az utak eléggé leromlott állapotúak, így a második kör kihívást jelenthet. Lesznek olyan szakaszok, amelyeket már korábban is mentünk, de a tempó elég régi, így inkább egy új rali lesz, és valószínűleg elég mozgalmas, friss jegyzetekkel.

Sébastien Ogier
“Alig várom, hogy visszatérjek a Rally Poland-ra. Ez egy olyan rali volt, amelyet a múltban általában élveztem, és jó emlékeket hagyott bennem. Ez egy rendkívül gyors rali, bár az utak nem feltétlenül túl szélesek, de vannak puha és homokos helyek is, ahol a második vezetési körülmények meglepetéseket okozhatnak. Most, hogy hét év után visszatértem oda, egy új rali-érzésem van, amit mindig is szerettem. Nagy változások lesznek az útvonalon, hiszen korábban nem volt ennyi szakasz, szóval érdekes lesz. Igaz, hogy az elmúlt szezonban nem sok gyors ralit vezettem, de jelenleg jól érzem magam az autóban, és a cél ugyanaz, mint az elmúlt versenyeken: harcolni a győzelemért.”

Takamoto Katsuta 
“Izgatottan várom, hogy először indulhatok a Rally Lengyelországban. A lengyel murvás utakkal először a múlt heti, verseny előtti teszten ismerkedtem meg, de minden jól sikerült. A szakaszok kicsit olyanok, mint Észtországban, nagyon nagy sebességgel és kissé puha felülettel minden egyes szakaszon. Kihívás lesz, de szeretem ezt a fajta gyors ralit, így már nagyon várom. Nyilvánvalóan nincsenek régi itinereim, de a felkészüléshez megnézhetek néhány paklit az előző évekből. Azok a versenyzők, akik ott voltak, amikor Lengyelország utoljára szerepelt a naptárban, talán előnyben lesznek, de nekem csak meg kell próbálnom a legjobbat kihozni magamból. Remélem, hogy jól érzem magam, és egy stabil eredményt fogok elérni, készen arra, hogy Lettországban és Finnországban magasabb célokért küzdjek.”

TGR Media

./.

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ