Tänak első, történelmi VB címét szerezte meg a Toyota Yaris WRC-vel

Tänak első, történelmi VB címét szerezte meg a Toyota Yaris WRC-vel

MEGOSZTÁS
FIA World Rally Championship / Round 13 / Rally RACC Catalunya/Rally de Espana / Oct 24-27, 2019 // Worldwide Copyright: Toyota Gazoo Racing WRC

A Toyota Gazoo Racing Team World Rally Team pilótája Ott Tänak és Martin Järveoja pályafutásuk első világbajnoki címét szerezte meg, miután a második helyen fejezték be a Rally de España futamán.

Ott Tänak a harmadik pilóta, aki 2004 óta megnyerte a WRC egyéni címét. Navigátorával Järveojával első észtként értek el világbajnoki címet. Ez volt az ötödik alkalom, amikor egy Toyota pilóta világbajnoki címet szerzett és ez volt az első alkalom, amióta Didier Auriol 1994-es címszerzése óta.

Az idei 12 futamból hatot nyert a Tänak – Järveoja kettős és a bajnokság utolsó előtti fordulójába 28 pontos érkeztek. A bajnokság egyetlen vegyes felületű futamán Tänak a murvás nyitó napot követően az ötödik helyen zárt, majd szombaton a zsinórban nyert négy aszfaltos szakaszt követően, a harmadik helyre lépett előre.

A vasárnapi nyitó gyorsot követően, kényelmes előnyt épített ki, versenyzőtársaival szemben, majd a Power Stage szakaszon elért győzelmére is szükség volt a cím megszerzésére. A 20.72 kilométeres szakazon hihetetlen teljesítményt nyújtva 3.6 másodperccel gyorsabb volt, mint bár ki más, így nem csak a maximális öt bónuszpontot zsebelte be, hanem az összetett második helyére is előre lépett.

Jari-Matti Latvala az ötödik helyen végzett, fontos pontokat szerezve a gyártói pontversenyben, amelynek köszönhetően a Toyota továbbra is életben tarthatja esélyeit a szezon utolsó futamán,  Ausztráliában 18 pontos hátrányban az éllovas mögött. Miután a szombat reggeli balesetét követően Kris Meeke kiesett, vasárnap a szabályoknak megfelelően újraindult.

A Toyota Gazoo Racing Rally Challenge Program versenyzőke Takamoto Katsuta sikeresen befejezte második versenyét az RC1 kategóriában egy Toyota Yaris WRC volánja mögött. Ismét jó teljesítményt mutatott a japán pilóta, annak ellenére, hogy egy műszaki probléma szombaton lassította.

Tommi Mäkinen – csapatvezető

Ez egy történelmi eredmény! Új világbajnokunk van. Ez egy óriási jutalom a csapat számára, azért a kemény munkáért, amelyet Ott-tal és Martinnal végeztek az egész szezon során a cél elérése érdekében. Nagyon nagy nyomás nehezedett Ottra ezen a hétvégén. Tudom, hogy mit érezhet most és azt is, hogy senki sem tudja ugyanazt megélni és felfogni, hogy ez valójában mit is jelent.  Hihetetlen teljesítményt nyújtott a Power Stagen, amire nagy szüksége volt a világbajnoki címhez. A második helye értékes pontokat jelent a csapatnak, a gyártói pontversenyeben, így megmaradt az esélyünk Ausztráliára, ahol mindent megteszünk a győzelemért.  

Ott Tänak – #8 Toyota Yaris WRC

Nehéz bármit is mondanom ebben a pillanatban. Óriási nyomás alatt versenyeztem. Ez volt életemben a célom. Tudtam, hogy nem leszek hibátlan, de egy jó eredménnyel elérhetem a célom. Óriási nyomás alatt kezdődött a futam, amihez elég nehéz volt hozzászokni, végül valahogy sikerült pihennem és a szokásos módon tudtam vezetni. Ma reggel [vasárnap] jól éreztem magam az autóban és jó ritmusban tudtam vezetni, de Dani [Sordo] mindig gyorsabb volt nálam egy kicsivel, így tisztában voltam azzal, hogy a Power Stagen nehéz lesz megszerezni a szükséges pontokat. Keményen nyomtam, de végül kifizetődött az erőfeszítésem. Sok mindent kellett legyőznöm a karrierem során, így nagyon örülök, hogy végre sikerült elérnem a célom. Köszönöm a csapatnak, óriási munkát végeztek.

Jari-Matti Latvala – #10 Toyota Yaris WRC

Elégedett vagyok a hétvégével. Sikerült egyenletes teljesítményt nyújtani és nem hibázni. Önbizalom hiányosan kezdtem a futamot, ezért elégedett vagyok az elért eredménnyel és a csapat számára megszerzett pontokkal. Lehet, hogy meg tudtam volna szerezni a negyedik helyet, ha keményebben nyomtam volna, némi kockázatot vállalva, de a gyártói pontversenyben ez nem járt volna azonnali haszonnal. Az volt a legfontosabb dolog a számunkra, hogy megmaradt az esély Ausztráliára.

Kris Meeke – #5 Toyota Yaris WRC

Ma [vasárnap] nagyon élveztem a ritmust az autóban. Tudjuk, hogy a Yaris WRC nagyon erős aszfalton. Ma reggel ismét remek volt vezetni az autót. A Power Stagen visszavettem a teljesítményemből, annak érdekében Segítsek Ott-nak a bajnoki cím elérésében. Fontos volt mindnyájunk számára, hogy nehogy olyan helyzetbe kerüljünk, hogy pontokat vegyünk el tőle. Most Ausztráliába készülünk, hogy a gyártói bajnokságban harcoljunk, a legjobbunkat nyújtva.

A futam végeredménye:

1 Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) 3:07:39.6 ó
2 Ott Tänak/Martin Järveoja (Toyota Yaris WRC) +17.2s
3 Dani Sordo/Carlos del Barrio (Hyundai i20 Coupe WRC) +17.6s
4 Sébastien Loeb/Daniel Elena (Hyundai i20 Coupe WRC) +53.9s
5 Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila (Toyota Yaris WRC) +1:00.2 p
6 Elfyn Evans/Scott Martin (Ford Fiesta WRC) +1:14.2 p
7 Teemu Suninen/Jarmo Lehtinen (Ford Fiesta WRC) +1:47.6 p
8 Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Citroën C3 WRC) +4:20.5 p
9 Mads Østberg/Torstein Eriksen (Citroën C3 R5) +8:24.6 p
10 Eric Camilli/Benjamin Veillas (Citroën C3 R5) +8:47.2 p

29 Kris Meeke/Seb Marshall (Toyota Yaris WRC) +42:20.0 p

A pilóták akik Toyotával lettek világbajnokok:

1990: Carlos Sainz (Toyota Celica GT-Four ST165)
1992: Carlos Sainz (Toyota Celica Turbo 4WD ST185)
1993: Juha Kankkunen (Toyota Celica Turbo 4WD ST185)
1994: Didier Auriol (Toyota Celica Turbo 4WD ST185)
2019: Ott Tänak (Toyota Yaris WRC)

Mi következik?
A szezon az Ausztrál Rallyval (november 14-17.) végződik, amely változatos murvás szakaszokon zajlik, szűk és kanyargós erdei utakon, valamint gyors és ritmusos nyílt szakaszokon.

A szezon ausztráliai Rally-n (november 14-17.) Végződik, mely változatos kavicsos utakon zajlik, szűk és kanyargós erdősávokkal, valamint gyors és áramló szakaszokkal a nyílt vidéken.

***********

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ