Tänak első Puma Rally1-es győzelmét aratta Svédországban

Tänak első Puma Rally1-es győzelmét aratta Svédországban

MEGOSZTÁS

Ott Tänak és Martin Jarveoja remek svédországi teljesítményükkel a hétvégén Svédországban megszerezte az első győzelmét az M-Sport Ford World Rally Team szineiben a Ford Puma Hybrid Rally1 volánja mögött.

Tänak mindössze második bevetésén a Pumával, és 2017 óta az első győzelmét aratta az M-Sporttal.

Az észt páros most már a pilóták és a navigátorok bajnokságát is vezeti, miután történelmi győzelmükhöz további két pont megszerzése is hozzájárult a drámai utolsó Power Stage-en.

Az M-Sport csapat álomgyőzelme Tänak fenomenális teljesítménye után jött, aki az egész hétvégén szoros csatában volt az első helyért, és egyszer sem esett vissza a második helynél hátrébbb az összesítésben.

Tänak péntek reggel átvette a rali vezetését, és elkötelezettsége annak ellenére sem lankadt, hogy még mindig tanulta az új autóját a trükkös szakaszokon, amelyek különösen a második szakaszon voltak nehézkesek. Megmutatta tehetségét, és a 7. szakaszon megszerezte első szakaszgyőzelmét a Ford Puma Hybrid Rally1 volánja mögött, a délutáni kör felaprózott felülete a legkevésbé sem hátráltatta.

Szombaton az észt páros 2,6 másodperces lemaradásban volt Breennel szemben, és a csapat lélegzetvisszafojtva figyelte, ahogy a nap folyamán az idők beérkeztek. A 14. szakaszon Tänak hatalmasat hajrázott, közel 14 másodperccel volt gyorsabb Breennél, de egy defekt a szakasz vége felé megnehezítette az egyébként tökéletes futamát. A problémák ellenére a nyers sebessége még mindig elég volt ahhoz, hogy a rali utolsó előtti napjának végén átvegye a vezetést.

Vasárnap reggel Tänak kényelmes 11,6 másodpercesre növelte előnyét, így a Power Stage előtt az első helyen állt, és az M-Sport csapat győzelmét érte el .

Tänak győzelme az újraegyesülésük utáni mindössze második közös versenyükön egy nagyon különleges győzelmet hozott a csapatnak és vezető versenyzőjüknek. Tänak hétvégi teljesítménye nemcsak saját, vitathatatlan tehetségéről, hanem a Ford Puma Hybrid Rally1 erejéről és képességeiről is tanúskodik.

Tänak csapattársa, Pierre-Louis Loubet lenyűgöző haladást ért el a számára egyébként ismeretlen felületen. A fiatal francia tehetség a pénteki nap folyamán versenyképes időeredményeket ért el, és az 5. szakaszon a fantasztikus második leggyorsabb időt érte el, és a rali előrehaladtával egyre nagyobb önbizalmat szerzett a havas-jeges pályán. Az utolsó Power Stage-en egy műszaki hiba miatt időt veszített, de így is megőrizte a hatodik helyet, és néhány megérdemelt pontot szerzett, amivel újra sínen van a bajnokságban.

A keményen versenyző WRC2 kategóriában Robert Virves nagyon lenyűgöző tempót mutatott az M-Sport Fiesta Rally2-vel való első versenyén, ami nagyon erős kezdés volt a JWRC nyertes kampányához.

A csapat most hazaviszi az ezüstérmet Dovenby Hallba, egy akciódús hétvége emlékei mellett, és most már teljes mértékben a következő, mexikói futam kihívásaira koncentrál és várakozással tekint.

Ott Tänak :
“Ez elég lenyűgöző, egyáltalán nem olyan rossz. Amikor belekezdtünk a rallyba, nem igazán tudtuk, mire számíthatunk. A rallyra készülve megértettük, hogy sosem leszünk a leggyorsabbak, de örülünk, hogy elég magasan tartottuk az átlagtempónkat, és a többiek mellett tudtunk maradni.

“Csapatként gondoskodtunk arról, hogy ne legyenek rossz szakaszaink, és sehol ne veszítsünk időt; ez volt a kulcs. Svédország egyedülálló, évente csak egyszer ralizunk itt. Ugyanez a helyzet Mexikóban is, és az ottani út megnyitása nem jelenthet nagy előnyt! Ez egy nagyszerű kezdés a bajnokságban, talán több, mint amire számítottunk. Az biztos, hogy sokat javulhatunk, és a terv az, hogy felvegyük a tempót”.

Pierre-Louis Loubet
“Ottnak, Martinnak és a csapat többi tagjának. Ez a hétvége hatalmas eredmény volt az M-Sport számára, és nagyon örülök, hogy részese lehettem.

“Azt hiszem, sok pozitívumot tudok magammal vinni ebből a hétvégéből; a pénteki nap jó volt, és sok időt töltöttünk az elöl lévő srácok tempójában. A második leggyorsabb időt is elértük, és figyelembe véve, hogy nincs sok tapasztalatom havas-jeges pályán, azt hiszem, ezzel nagyon elégedettek lehetünk. Néha hiányzott az önbizalmunk ahhoz, hogy igazán nyomjuk az autót, és ez az, ami miatt időt vesztettünk, de összességében elégedett vagyok. Kihívás volt, de sokat tanultunk, és most egy másik kihívás elé nézünk Mexikóban.”

Richard Millener – csapatfőnök:
“Ez a hétvége egy újabb álomhétvége volt. Idejönni úgy, hogy nem voltunk túl biztosak abban, hogy hol fogunk végezni, és győzelemmel távozni erről a versenyről, ez valami igazán különleges mindannyiunk számára. Ezen a hétvégén minden csapat nagyon szoros tempót diktált, így az összesített győzelem csak még különlegesebbé teszi ezt az egészet.

“Mindannyian tudtuk, hogy Ott és Martin képes ilyen sebességre és eredményekre, így látni, hogy ez a szezon mindössze második versenyén be is teljesül, még izgalmasabb. Már alig várom a következő versenyt Mexikóban.

“Szeretnék külön köszönetet mondani minden WRC-csapatunk szponzorának, különösen a Fordnak és a Red Bullnak a támogatásukért a Rally1 program során és a 2023-as szezonra való felkészülés során.

“Szeretnék, mint mindig, köszönetet mondani mindenkinek a csapatban, aki kivette a részét, és folyamatosan a lehető legmagasabb szinten dolgozott, hogy biztos legyen, hogy versenyképesek leszünk. Látni őket ma délután a dobogón ünnepelni, igazi pénzért nem megvásárolható élmény”.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ