Száz százalékos hétvégén győzött Szabó Krisztián

Száz százalékos hétvégén győzött Szabó Krisztián

MEGOSZTÁS

Korábban még sosem sikerült neki ilyen bravúr – amely a ralikrosszban ritkaságszámba megy –, a Super 1600 kategória címvédője mind a négy kvalifikációs futamot, elődöntőjét és a döntőt is első pozícióban zárta Franciaországban. A hétvégére még az összetett negyedik helyén érkezett, a hibátlan teljesítménynek köszönhetően pontegyenlőséggel elsőként várhatja a 2017-es szezon utolsó két fordulóját.

Szombaton még száraz pálya és napsütés jellemezte a loheaci ralikrossz-létesítményt, vasárnap végig esett az eső: Szabó Krisztián azonban a homlokegyenest különböző körülményeket egyformán érezte. A Super 1600-as FIA Európa-bajnokság szereplője az első nap rendezett három kvalifikációs futamhoz hasonlóan a vasárnapi negyedik felvonást is megnyerte. Első helyen jutott tovább az első elődöntőbe, ahol ugyancsak győzött, akárcsak az ezt követő hatkörös döntőben. A Skoda Fabiával versenyző váci pilóta pályafutása ötödik győzelmét szerezte az Európa-bajnokságon, az azonban először fordult elő, hogy a hétvége minden futamán veretlen volt: a száz százalékos teljesítmény mind az Eb-n, mind a ralikrossz-világbajnokságon nagyon ritkán fordul elő.

„A történet igazából ugyanaz volt, mint szombaton. A rajtoknál volt egy kis kontakt, az első két kanyarban összeértem másokkal, de megőriztem a vezetést, utána pedig viszonylag simán el tudtam lépni” – tekintett vissza napjára vasárnap délután a boldog nyertes. „A Q4 szorosabban alakult, nyolc tizedmásodpercen múlt az első hely. Az elődöntőben viszont öt, a döntőben négy másodperccel előztem meg a másodikat.”

„Nehéz megmondani, minek köszönhető ez a nagy különbség. A beállítások és autó jól működtek, és én is formában voltam. Belülről úgy éreztem, biztonságosan megyek, nem vagyok a limiten. Ez lehetett a kulcs, hogy stabilan, pontosan vezettem, és közben egészen jó köröket tudtam összerakni. Ha becsúszik egy-egy hiba, különösen esőben, az sokba kerülhet, figyeltem rá, nehogy elrontsak valamit. Most ráéreztem a pályára és az esőre is, jól rajtoltam mind a hatszor, tényleg nagyon összeállt ez a hétvége.”

Szabó Krisztián, a Volland Racing versenyzője két második hely után szezonja első győzelmét szerezte, a maximális 30 pontnak köszönhetően pedig óriásit ugrott előre a bajnokságban: a negyedik helyről, 13 egység hátrányból lépett az első pozícióba. „Ahogyan a verseny előtt mondtam, ha összerakok egy jó hétvégét, az előttem levőknek pedig ezúttal nem megy annyira, sokkal közelebb lehet kerülni. Ez is történt, ledolgoztam a teljes hátrányt, most pontegyenlőséggel vagyunk az első helyen Baumanisszal. Ha nem is ennyire, de újra két erős hétvégének kell következnie” – zárta a versenyző, emlékeztetve, hogy a szezonból már csak kettő forduló van hátra, melyek közül az első két hét múlva jön Lettországban.

A francia verseny eredménye (Super 1600): 1. Szabó Krisztián (magyar, Skoda Fabia); 2. Maximilien Eveno (francia, Citroen C2); 3. Ulrik Linnemann (dán, Peugeot 208); 4. Marton Gergely (magyar, Skoda Fabia); 5. Artis Baumanis (lett, Skoda Fabia); 6. Rokas Baciuska (litván, Skoda Fabia).

Az összetett állása 4/6 verseny után: 1. Szabó Krisztián (magyar, Skoda Fabia) 90 pont; 1. Artis Baumanis (lett, Skoda Fabia) 90; 3. Ulrik Linnemann (dán, Peugeot 208) 77; 4. Jussi-Petteri Leppihalme (finn, Renault Twingo) 74; 5. Timur Shigabutdinov (orosz, Renault Twingo) 72.

A következő verseny: Riga, Lettország, szeptember 16-17.

 

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ