Szabó Krisztián: Svédországból még hiányzik egy jó eredmény

Szabó Krisztián: Svédországból még hiányzik egy jó eredmény

MEGOSZTÁS

Szabó Krisztián: Svédországból még hiányzik egy jó eredmény

Ez a versenynaptár egyedüli helyszíne, ahol a Super 1600 címvédőjének még egyszer sem jött ki a lépés. A bajnokságban, melyben a magyar pilóta ötödik helyen áll, csak pár pontosak a különbségek, így a ralikrossz legnagyobb versenyén egészen megkavarodhat a sorrend.

Höljes, az apró svéd falu 150 fős lakossága minden nyáron 40 ezerre hízik egy hétvége erejéig: a település pályája a ralikrossz egyik zarándokhelye, a szezon talán legfontosabb versenye. Idén június 30. és július 2. között keresi fel a világbajnokság és kísérőszériái, köztük a Super 1600-as Európa-bajnokság. A program olyan sűrű, hogy a versenyhétvégét a megszokott kettő helyett három nap leforgása alatt rendezik. Szabó Krisztiánra és ellenfeleire pénteken és szombaton két-két kvalifikációs futam vár, majd vasárnap az elődöntő és döntő.

„Ez az egyetlen pálya – Lettországot kivéve, ahol még nem versenyeztem –, ahol nem sikerült számomra elfogadható eredményt elérnem. Svédország kimaradt, ezért most nagyon szeretném megnyerni, vagy legalábbis egy jó eredményt elérni” – mondta egy nappal az akció előtt Szabó Krisztián, a Volland Racing versenyzője. „Tavaly nem jutottam be a döntőbe, mert az elődöntőben kilöktek, előtte pedig ötödik lettem, amivel szintén nem voltam elégedett. Javítani akarok ezeken az eredményeken. Bár nem a kedvencem, de Höljes nagyon jó ralikrosszpálya, és hatalmas rendezvény, szerintem a legnagyobb verseny az egész szezon során. A három napos hétvége külön kihívás elé állít, máshogy kell megosztanom a figyelmem, mint általában, ami kicsit meg szokott zavarni.”

A Super 1600 2016-os Európa-bajnoka két verseny után az összetett ötödik helyén áll. Portugáliában, a szezonnyitón a kvalifikációs futamok során leggyorsabb volt, a döntőben viszont a második helyre szorult. Belgiumban, másfél hónappal ezelőtt csak a 8. helyen értékelték, nem jutott be a fináléba.

„Nem úgy kezdődött a szezon, ahogyan elképzeltem. Egy versenyen második lettem, a másikon volt egy kis lökdösődés az elődöntő rajtjánál, ezért nem jutottam tovább. Minden évben előfordult egyszer, hogy nem kerültem be a döntőbe, remélem, Belgiummal ezen idén már túlestem. A bajnokságban a helyezésem látszólag nem túl jó, de a pontokat nézve valójában sokkal jobban állok. Az első 9 pontra van, a második 4-re, ami nem olyan sok. Ráadásul aki vezet, ügyes, de nem stabil pilóta. Az idei nagy ellenfeleim Linnemann, a csapattársam, Baumanis és a finn Leppihalme, akik mind előttem vannak, de csak pár ponttal. Ezért nem aggódom, hisz a mostanival együtt még négy verseny hátravan.”

Az összetett állása 2/6 verseny után: 1. Kasparas Navickas (litván, Skoda Fabia) 50 pont, 2. Ulrik Linnemann (dán, Peugeot 208) 45, 3. Jussi-Petteri Leppihalme (finn, Renault Twingo) 44, 4. Artis Baumanis (lett, Skoda Fabia) 44, 5. Szabó Krisztián (Skoda Fabia) 41.

Nagyfelbontású képek és Word-formátum itt elérhető.

Fotók: Rihards Baumanis
Szerző: Strommer Benjamin

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ