Szabó Krisztián: Akár a döntő is meglehetett volna

Szabó Krisztián: Akár a döntő is meglehetett volna

MEGOSZTÁS

Kanadában újra elődöntős volt a ralikrossz-világbajnokság egyetlen állandó magyar résztvevője. Csupán egy héttel esküvője után számára ismeretlen városi pályán kellett helytállnia. Az EKS versenyzője a részsikerekkel elégedett, a káoszból pedig sikerült kimaradnia.

Tízből már hét fordulót lefutottak az FIA ralikrossz-világbajnokságon: a szezon legutóbbi megmérettetésének Kanada, Trois-Rivières utcai pályája adott otthont, egy gyors, de nehéz helyszín, amely még az élmezőny egyes tagjain is kifogott. Mattias Ekström csapatának versenyzője, Szabó Krisztián – hogy ne a falban érjen véget hétvégéje – futamról futamra növelte a tempót a két nap folyamán, melynek eredményeként a legjobb 12 helyezett közé, az elődöntőbe jutott.

„A Q3-ban nagyon jól sikerült a rajtom, Marklunddal együtt fordultam, de kicsit összeértünk. Bennett is be tudott vágni elém, így visszaestem az utolsó helyre. A Q4 kapcsán említésre méltó, hogy bár Kevin Hansen mögött végeztem, jobb köridejeim voltak nála. Mindkét vasárnapi futamon tovább javultak a köreim, de hátrányt jelentett, hogy korábbról nem ismertem a pályát, és elég lassan sikerült csak megtanulnom” – beszélt a vasárnapi történésekről az EKS pilótája, aki a köztes eredménylista 12. helyén továbbjutott a második elődöntőbe.

„Bevallom, hatalmas szerencsém volt, hogy bekerültem az elődöntőbe. A Q4 utolsó futama kaotikusan alakult, Timmy Hansen be sem került a legjobb 12-be. Az elődöntőben már az első körben kijöttem jokerre, ami szerintem jó döntés volt. A hatalmas porral viszont nem számoltam, két fontos kanyarkombinációban sem láttam semmit, ezeket kétszer el is hibáztam. Doran és Scheider megforgása és kikerülése miatt szintén időt veszítettem, végül ötödik lettem a saját elődöntős futamomban.”

„Ha nem hibázok és kicsivel több szerencsém van, a döntő is meglehetett volna, mert a végére összeállt a tempóm. Az eredmények talán nem ezt tükrözik, de részsikereseim voltak, így összességében nem vagyok csalódott, annak pedig örülök, hogy a nagy káoszból sikerült kimaradnom. A következő verseny Lohéacban lesz augusztus végén, ami végre egy olyan pálya, ahol tavaly már versenyeztem Supercarral. Így nagyon várom, és remélem, jó eredménnyel zárok majd!” – tekintett előre a folytatásra a kétszeres ralikrossz Európa-bajnok.

Számos ismeretlen pálya után végre egy olyan helyszín következik Franciaországban, melyen már számtalanszor versenyzett.

A kanadai WRX eredménye: 1. Andreas Bakkerud (norvég, Audi S1); 2. Janis Baumanis (lett, Ford Fiesta); 3. Timur Timerzsanov (orosz, Hyundai i20); 4. Guerlain Chicherit (francia, Renault Megane RS); … 10. Szabó Krisztián (magyar, Audi S1).

A WRX állása 7/10 forduló után: 1. Kevin Hansen (svéd, Peugeot 208) 143 pont; 2. Andreas Bakkerud (norvég, Audi S1) 138 pont; 3. Timmy Hansen (svéd, Peugeot 208) 129 pont; 4. Niclas Grönholm (finn, Hyundai i20) 115 pont; … 11. Szabó Krisztián (magyar, Audi S1) 62 pont.

Q1: 12. Q2: 7. Q3: 10. Q4: 7. INT: 12. SF2: 5.
Következő verseny: Lohéac, Franciaország, augusztus 31. – szeptember 1.

Szabó Krisztián kezd ráérezni a kanadai városi pályára

A falak közelségétől eleinte kicsit tartott, de kanyarról kanyarra veszi fel a számára új helyszín ritmusát a WRX magyar pilótája. A friss házas ralikrosszversenyző a szombati napot követően a köztes eredménylista 10. helyén állt, az Audinak viszont kedvez a pálya, így minden esélye megvan a javításra.

Augusztus első hétvégéjén Kanadában zajlik az FIA ralikrossz-világbajnokság szezonjának hetedik versenye. A 16 fős mezőnyből a „Just Married” felirattal tűnik ki Szabó Krisztián fehér Audi S1 EKS RX quattrója: csapata így gratulált a magyar induló egy héttel ezelőtti esküvőjéhez. A Trois-Rivières belvárosában kialakított pályán korábban még sosem járt a ralikrossz kétszeres Európa-bajnoka, a versenyhelyszín jellege miatt pedig a szombati első nap a tempó folyamatos fokozásáról szólt.

„Az elején szokatlan volt, hogy milyen szűk a pálya, két oldalról falak veszik körül, és mindenhol nagyjából kilencven fokos kanyarok vannak, a kanyarok közepén pedig betonsarok található. Megmondom őszintén, eleinte kicsit tartottam is a falaktól. A szabadedzéseken nem is éreztem még rá a pályára, a Q1 már valamivel jobb volt, a Q2-ben pedig 7. lettem, ami nem rossz eredmény, de lehet még jobb is. Bevallom, számomra ez nehéz pálya, de kanyarról kanyarra kezdek ráérezni, és javuló tendenciát mutatnak az időeredményeim” – mondta az EKS versenyzője, aki a köztes eredménylistán jelenleg 10. helyen áll.

„Van egy pont a pályán, ahol pár tizedmásodpercet veszítek, ezen kívül néhány kanyar, ahol kevesebbet. Ezt a nagyobb hibámat szeretném kijavítani, és akkor biztosan jobb lesz. A másik két Audi, Bakkerud és Doran jól megy. Ők nem először versenyeznek Kanadában, viszont nekem csak jó, hogy gyorsak, mert tudom, hogy az autó gyors és sokat tudok tőlük tanulni, hogy kitoljam a határaim.”

Az időeltolódás miatt a hétvége eseményei közép-európai idő szerint késő délután és este zajlanak: a Spíler 1 TV élő közvetítése az elődöntőről és döntőről 20.00-kor kezdődik és 22:00-ig tart.

Köztes eredménylista 2/4 kvalifikációs futam után (WRX, Kanada): 1. Niclas Grönholm (finn, Hyundai i20) 88 pont; 2. Andreas Bakkerud (norvég, Audi S1) 86 pont; 3. Guerlain Chicherit (francia, Renault Megane RS) 82 pont; 4. Anton Marklund (svéd, Renault Megane RS) 78 pont; 5. Timur Timerzsanov (orosz, Hyundai i20) 77 pont; … 10. Szabó Krisztián (magyar, Audi S1) 69 pont.

Részeredmények: Q1: 12. Q2: 7.

Friss házasként versenyez Kanadában Szabó Krisztián

Napokkal esküvőjét követően átrepülte az Atlanti-óceánt a ralikrossz-világbajnokság magyar indulója, az újdonsült férj: a szezon hetedik versenyének helyszíne a Trois-Rivières-i városi pálya lesz.

A június-júliusi észak-európai turnét követően augusztus 3-4-én a kanadai Trois-Rivières következik a WRX versenynaptárában. A szezonzáró Dél-Afrika mellett ez az évad két távoli versenyének egyike: ennélfogva újdonság lesz az EKS pilótája, a bajnokság 10. helyén álló Szabó Krisztián számára, aki sosem versenyzett még a helyszínen.

„A kanadai pályát a város közepén alakítják ki, csak a hétvége előtt zárják le a forgalmat azokon az utakon, ahol versenyzünk. Az egész szezonban itt érjük el a legnagyobb sebességet, az egyenes végén nagyjából 200 km/h a tempó. Egy fontos tényező a hatórás időeltolódás, de már otthon elkezdtem rákészülni, és a megszokottnál előbb repültem el, így nem okozhat gondot” – összegezte Szabó Krisz, aki egy hónappal balszerencsés svéd versenye után alig várja, hogy újra az Audi S1 EKS RX quattróba üljön.

„Kanadában még sosem jártam, nemhogy a pályán, de még az országban sem. Észak-Amerikában viszont korábban versenyeztem egy évet kamionokkal: színfolt volt a pályafutásomban, amely során elsősorban Európában indultam autókrosszban és ralikrosszban. Jó élményként őriztem meg az emlékeimben, és remélem, hogy Kanada is hasonló lesz számomra” – mondta el a ChampTruck World Series 2015-ös harmadik helyezettje.

Napokkal ezelőtt Krisztián magánéletében örökké emlékezetes esemény történt: szombaton egybekelt párjával, két kisfia, Mózes és Éliás édesanyjával, Fridával, így Kanadában már friss férjként versenyez.
„Közel tíz év és két gyermek után összeházasodtunk Fridával Vácon. A Dómban volt az esküvőnk, majd a Vörösház udvarán a lagzi. Óriási szerencsénk volt az időjárással, mintha direkt nekünk akart volna kedvezni: pénteken és szombaton szakadt az eső, de arra a pár órára, amikor kellett, kisütött a nap. Csak a vacsora után eredt meg újra, a bulit viszont már tudtuk folytatni zárt térben, az étteremben. Hajnali 5-kor húztuk le a zenét, de persze kipihentem a fáradalmakat!” – beszélt nagy mosollyal élményeiről Krisz.

A hétvége két szombati és két vasárnapi kvalifikációs futama az fiaworldrallycross.com élő online közvetítésében lesz nyomon követhető, az elődöntőt és a döntőt a Spíler 1 TV adja élőben 20.00 és 22.00 között.

A WRX állása 6/10 forduló után: 1. Kevin Hansen (svéd, Peugeot 208) 131 pont; 2. Timmy Hansen (svéd, Peugeot 208) 125 pont; 3. Andreas Bakkerud (norvég, Audi S1) 109 pont; 4. Niclas Grönholm (finn, Hyundai i20) 96 pont; … 10. Szabó Krisztián (magyar, Audi S1) 55 pont.

 

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ