Rovanperä, Evans, Neuville a sorrend a bőséges pénteki cseh égi áldás után...

Rovanperä, Evans, Neuville a sorrend a bőséges pénteki cseh égi áldás után – 1. Central European Rally

MEGOSZTÁS
Kalle Rovanperä (FIN) Jonne Halttunen (FIN) Of team TOYOTA GAZOO RACING WRT are seen performing during the World Rally Championship Central European in Prague, Czech on 27.10.2023 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202310270940 // Usage for editorial use only //

A pilóták világbajnoki pontversenyének első három helyezett pilótája Evans, Rovanperä, Neuville sorrendben nyerték az 1. Central European Rallye pénteki programjának délutáni körében. Rovanperä pénteken összesen 4 gyorsot nyert a hatból.

A nap folyamán mesteri módon teljesítő Rovanperä nem zavartatta magát az alattomos CER körülményektől. A finn világbajnoki címvédő nem törődött a Közép-Európa Rally pénteki büntető körülményeivel, amelynek végén 36,4 másodperces előnyre tett szert Thierry Neuville előtt.

Erős eső és veszélyes sár fogadta a FIA World Rally Championship csapatait, amikor nekivágtak a rali első teljes napjának, amely hat aszfaltos szakaszt tartalmazott a Cseh Köztársaságban.

Az utat megnyitva a pontversenyben vezető Rovanperä teljes mértékben kihasználta a rajtpozíciója által kínált kevésbé szennyezett felületet. A szakasz közepén 29,2 másodperces előnnyel érkezett meg a gumiszerelési zónába, miután megnyerte mindhárom délelőtti szupercsúszós gyorsasági szakaszt.

A Toyota GR Yaris finn csodagyerekének reggeli teljesítménye sem volt véletlen, vezető pozíciója a délutáni megismételt körön is folytatódott, amikor a mezőny versenyzői számára egységesebb körülmények között tovább növelte előnyét.

Jelen állás szerint Rovanperä készen áll arra, hogy a szezon utolsó előtti fordulóján megszerezze sorozatban második WRC-címét, hacsak csapattársa, Elfyn Evans – aki 47,2 másodperccel van lemaradva tőle a harmadik helyen – nem képes egy figyelemre méltó visszatámadásra.

“Szuper trükkös volt a mai nap” – mondta Rovanperä. “Szerencsére az időjárás most az egyszer a mi oldalunkra állt a rajtpozícióval – jó volt az első autónak az úton lenni. Elégedettek lehetünk a mai napunkkal.”

Neuville kezdetben vezetett a csütörtöki két szuperspeciális szakasz után, de péntek reggelre a harmadik helyre esett vissza, miután küszködött az autója beállításaival. A belga úgy érezte, hogy az i20 N Rally1-nek jót tettek volna a lágyabb rugók, de mivel a két kör között nem volt lehetőség szervizelésre, a változtatásokra nem volt lehetőség.

Thierry Neuville (BEL) Martijn Wydaeghe (BEL) Of team HYUNDAI SHELL MOBIS WORLD RALLY TEAM are seen performing during the World Rally Championship Central European in Prague, Czech on 27.10.2023 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202310270449 // Usage for editorial use only //

Ennek ellenére továbbra is nyomás alatt tartotta Evanst, és miután az utolsó szakaszon megelőzte a walesit, hogy megszerezze a második helyet, 10,8 másodperccel végzett az élen.

Az M-Sport Ford Puma versenyzője, Ott Tänak szintén nem volt megelégedve autója kezelhetőségével, és végül magányos negyedik lett – 43,2 másodperccel lemaradva Evans-től, de 56,4 másodperces előnnyel az ötödik helyezett Toyota pilóta, Takamoto Katsuta előtt.

Sébastien Ogier reményei, hogy megnyerje “hazai” raliját, már a nap elején szertefoszlottak, amikor a müncheni francia a nyitó szakaszon egy keréktörés okozta gumikárosodással sántikált. A hatodik helyre küzdötte fel magát, mindössze 3,2 másodperccel megelőzve Teemu Suninent.

Neuville mellett Suninen volt az egyetlen Hyundai-pilóta, miután honfitársa, Esapekka Lappi az 5. szakaszon súlyosan bukott a harmadik helyről. A finn, aki első aszfaltos raliján indult az autóval, a hetedik helyen végzett a Puma fiatalja, Grégoire Munster előtt.

Esapekka Lappi (FIN) at FIA World Rally Championship Central European Rally on 27.10.23 // @World / Red Bull Content Pool // SI202310271332 // Usage for editorial use only //

A futam két ausztriai szakasszal kezdődik, mielőtt gyorsan átugrana a határon a németországi Knaus Tabbert Bayerischer Wald robbanásra. A passaui szerviz után még egyszer megismétlődik a kör.

Kalle Rovanperä (FIN) Jonne Halttunen (FIN) Of team TOYOTA GAZOO RACING WRT are seen performing during the World Rally Championship Central European in Prague, Czech on 27.10.2023 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202310270450 // Usage for editorial use only //

1. Rovanperä/Halttunen – Toyota GR Yaris Rally1 1:13:05.1 ó
2. Neuville/Wydaeghe – Hyundai i20 N Rally1 +36.4 s
3. Evans/Martin – Toyota GR Yaris Rally1 +47.2 s
4. Tänak/Järveoja – Ford Puma Rally1 +1:30.4 p
5. Katsuta/Johnston – Toyota GR Yaris Rally1 +2:26.8 p
6. Ogier/Landais – Toyota GR Yaris Rally1 +2:35.9 p
7. Suninen/Markkula – Hyundai i20 N Rally1 +2:39.1 p
8. Munster/Louka – Ford Puma Rally1 +2:59.1 p

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ