Rovanperä és Halttunen egymás után második WRC-címét nyerte a TOYOTA GAZOO Racinggel

Rovanperä és Halttunen egymás után második WRC-címét nyerte a TOYOTA GAZOO Racinggel

MEGOSZTÁS

Miután 2022-ben minden idők legfiatalabb rali-világbajnokává koronázták a GR YARIS Rally1 HYBRID versenyautóval, a 23 éves Rovanperä lett a hatodik pilóta, aki a WRC történetében egymás után nyerte meg a bajnoki címet.

Ez az ötödik egymást követő év, amikor a TGR-WRT versenyzői megnyerte a pilóták és a navigátorok címét  és ez egyben a csapat harmadik egymást követő győzelmeit is teljessé teszi, miután az előző, chilei ralin megszerezte a gyártók bajnoki címét.

A csapat azzal a tudattal indult az első, határokon átnyúló Közép-Európa-ralin, hogy csak Rovanperä vagy csapattársa, Elfyn Evans lehet az idei versenyzői bajnok. Rovanperä 31 pontos előnnyel érkezett Passauba, el kellett kerülnie, hogy Evans megelőzze, így  egy körrel a vége előtt biztosítsa a bajnoki címet. A rali első teljes napján, pénteken erős rajtot vett. Hat szakaszból négyet megnyert a Cseh Köztársaság igényes, nedves aszfaltos útjain, így a nap végén 36,4 másodperccel vezetett.

A körülmények továbbra is kihívást jelentettek, amikor a rali szombat reggel Ausztriába ért, és Rovanperä megpördült, de csökkentett előnnyel tudta folytatni a versenyt. A harmadik helyen haladó Evans nem volt ilyen szerencsés, a 11. szakaszon letért az útról, és olyan sérüléseket szenvedett, hogy Scott Martinnal együtt nem tudott továbbmenni.

Evans vasárnap újraindulhatott, és még mindig esélye volt a pontszerzésre a rali végi Power Stage-en, de Rovanperä-nek már csak egy jó pontszerző helyezésre volt szüksége a bajnoki cím megszerzéséhez. A finn a helyzetet és az alattomos körülményeket figyelembe véve a 11. szakasz után óvatosabb megközelítést választott, és a rali vezetését átadta Thierry Neuville-nek (Hyundai), de megmaradt a kényelmes második helyen, amelyet az utolsó napon is óvatosan kezelt.

Az eredmény végül a hetedik dobogós helyezése a szezonban, amelyben eddig három győzelmet szerzett, és ami döntő fontosságú, hogy a 12 megrendezett fordulóból egy kivételével mindegyiken az első négyben végzett.

Sébastien Ogier az összesített negyedik helyen végzett, négy szakaszgyőzelemmel küzdött vissza a pénteki nyitó teszten elszenvedett korai kudarcot követően. Evans megszerezte a hétvége negyedik szakaszgyőzelmét, miután mindent beleadott a Power Stage-en.

Takamoto Katsuta az ötödik helyen végzett, miután a TGR WRC Challenge Program által támogatott negyedik nevezésével előrelépést mutatott a verseny során.

Akio Toyoda (a TGR-WRT elnöke)
“Kalle, Jonne, gratulálunk, hogy egymás után másodszor nyertétek meg a pilóták és a navigátorok bajnoki címét! A legfiatalabb címvédőként Kalle úgy tűnt, hogy a szezon első felében kissé küszködött. De folyamatosan gyűjtötte a pontokat, és a szezon közepétől elkezdte vezetni a pilóták tabelláját, megmutatva nekünk, milyen egy erős bajnok. Egy dolgot azonban még nem sikerült elérnie. Ez pedig az, hogy velem együtt álljon a dobogóra. Alig várom már, hogy Japánban ez megtörténjen.

Elfynnek is nagyon köszönöm az agresszív vezetését és azt, hogy a végéig nem adta fel. Lenyűgöző volt a vezetése a győzelem iránti erős vágyával. A 2023-as szezonnak még nincs vége. Elfyn és Scott tavaly Japánban kihagyott valamit. Remélem, idén begyűjtik, és a következő hónapban a dobogóra állhatok én is.

Tulajdonképpen a csapat még valamit kihagyott. Seb és Vincent tavaly megmutatta nekünk a Japán Rallyn nyújtott erős teljesítményét, de ez nem vezetett eredményre. Remélem, hogy idén szerencséjük lesz. Persze azt is szeretném, ha Takamoto és Aaron a tavalyi év után Japánban is a dobogón állhatna, és esetleg még magasabb helyről nézne le rám. Sajnos nem lehetséges, hogy mind a négy legénység a dobogóra álljon, mivel csak hatan férnek fel, így nagyon remélem, hogy a három legénységünk bármelyikével együtt ünnepelhetek. Biztos vagyok benne, hogy Jari-Matti és csapata valóra fogja váltani!”

Jari-Matti Latvala (csapatfőnök)
“Nagyon örülök és nagyon büszke vagyok Kalle-ra és Jonne-ra: igazán megérdemlik ezt a második bajnoki címet. Kalle elképesztően következetes volt a szezon során. Ezt a bajnoki címet nehezebb volt megnyernie, mint tavaly, és Elfyn jó munkát végzett, hogy fenntartsa a nyomást, de Kalle a végén képes volt megcsinálni. Azt mondanám, hogy a hozzáállása inkább Juha Kankkunenhez hasonlított, inkább számolgatott és a szükséges pontokra gondolt, mint arra, hogy minden egyes győzelemre menjen. Elfyn is nagyon szép szezont futott. Kalle-t kellett megelőznie, hogy életben maradjon. Sajnos ez nem jött össze neki, de mindent megtett, amit ebben a helyzetben megtehetett. Most, hogy mindhárom bajnoki címünk biztosítva van, bajnoki nyomás nélkül megyünk vissza a Rally Japánra, és megkérjük a versenyzőinket, hogy ott is nyomuljanak a győzelemért.”

Kalle Rovanperä (#69 Toyota Yaris Rally1)
“Most nagyon jól érzem magam. Nagyon megkönnyebbültem, mert mindig nagy teher van a válladon, amikor a bajnoki címért küzdesz. Azt hiszem, idén keményebb és nagyobb kihívás volt, mint tavaly. A verseny szorosabb volt, de nagyon jó munkát végeztünk. Nagyon büszke vagyok a szezonra, amit végigcsináltunk, de azt hiszem, ezt a szezont jobban fogom élvezni, mint az elsőt. Ez egy nehéz verseny volt, hosszú ideje a legtrükkösebb körülményekkel, de megőriztük a hidegvérünket és ragaszkodtunk a tervünkhöz. Ki kellett használnunk a pénteki rajtpozíciónkat, ami sikerült is, de miután Elfyn kiesett, egyértelmű volt, hogy már nem kell a győzelemért harcolnunk, mert volt egy nagyobb cél, amit megcéloztunk. Nagy köszönet Jonnénak és az egész csapatnak, valamint mindenkinek, aki támogat minket. Most pedig élvezni fogom a Rally Japánt.”

Elfyn Evans (#33 Toyota Yaris Rally1)
“Hatalmas gratulációt szeretnék mondani Kalle-nak és Jonne-nak – valamint az egész csapatnak – a címvédéshez. Keményen dolgoztak és hihetetlen munkát végeztek, és megérdemlik a címet. A mi oldalunkról természetesen csalódottak vagyunk, de tudtuk, hogy a hétvégére érkezve ez egy távoli esély volt, de meg kellett próbálnunk. Kalle-val szemben igazságosnak kell lennünk, pénteken nagyon erős volt, és nem volt meg a tempónk ahhoz, hogy követni tudjuk. Ezután tovább próbálkoztunk, ezúttal nem jött össze, de néha ez van, és jövőre újra megpróbáljuk. Sikerült néhány pontot szereznünk a Power Stage-ről, és most már várhatjuk a Rally Japánt”.

Sébastien Ogier (#17 Toyota Yaris Rally1)
“Ez a rali nem volt a legerősebb számomra, és úgy gondolom, hogy ilyen körülmények között még a péntek reggeli problémánk nélkül sem sokat tudtunk volna kezdeni a rajtpozíciónkkal. De a hétvége vége felé a körülmények már sokkal élvezetesebbek voltak, néhány száraz szakaszon, ahol egy kicsit nyomhattunk és jól érezhettük magunkat az autóban. Így legalább van néhány gyors időnk, amit magunkkal vihetünk erről a hétvégéről. Gratulálok Kalle-nak és Jonne-nak: újabb lenyűgöző szezont teljesítettek, és biztos vagyok benne, hogy nem ez lesz az utolsó. Ugyanakkor sajnálom Elfynt, mert ebben a szezonban jó küzdelmet vívott Kalle-val. Most megpróbáljuk az évet a Rally Japanon magasan befejezni.”

Mi a következő lépés?
A 2023-as szezon a TGR hazai utakon zárul a Japán Rallyn, november 16-19-én. Az esemény tavaly tért vissza a WRC-naptárba az Aichi és Gifu prefektúrák hegyeiben, a Nagoya melletti Toyota City szervizparkja körüli, igényes aszfaltos utakon.

A TOYOTA GAZOO Racing WRC 2023 hivatalos partnerei

A TOYOTA GAZOO Racing WRC 2023 hivatalos partnerei

 

 

 

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ