Renties Ypres Rally Belgium 2021 – A Hyundai Motorsport beharangozója

Renties Ypres Rally Belgium 2021 – A Hyundai Motorsport beharangozója

MEGOSZTÁS
2021 FIA World Rally Championship
Round 03, Croatia Rally
22-25 April 2021
Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe, Hyundai i20 Coupe WRC
Photographer: Dufour Fabien
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

• Ezen a héten folytatódik a FIA WRC 2021-es szezonja, az Y21 Rally Belgium futamával, amely a németalföldi futam régóta várt bemutatkozását jelenti.
• A Hyundai Motorsport az Észt Rallyval megegyező felállásban: Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe, Ott Tänak/Martin Järveoja és Craig Breen/Paul Nagle; vág neki az aszfaltos futam kihívásainak.
• A csapat célja, hogy az Észt Rallyhoz hasonlóan dupla dobogós eredménnyel, zárkózzon a gyártói pontversenyben.

A Hyundai Motorsport változatlan felállásban áll rajthoz az Ypres Rally Belgium első alkalommal megrendezésre kerülő futamán. A Hyundai i20 Coupe WRC-ket a belga sík vidék szűk és technikás, kanyargós gyorsain a Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe, Ott Tänak/Martin Järveoja és Craig Breen/Paul Nagle párosok fogják vezetni. Mindhárom páros részt vett a csapat színeiben a szezon egyetlen eddigi aszfaltos futamán a Croatia Rallyn. A csapat belgiumi célja minél több pontot szerezve felzárkózzon a gyártói pontversenyben [az éllovas Toyota mögé].

Thierry/Martijn és Craig/Paul észtországi dobogós eredményüket szeretnék megismételni, miközben mindketten korábban már megnyerték a futamot. Különösen a hazai futamán induló Thierry-vel szemben lesznek komoly elvárások a hétvége során, hiszen első alkalommal fog szerepelni a FIA WRC versenynaptárában a belga futam. Ott/ Martin észt duó csalódottan fejezte be hazai futamukat, annak ellenére, hogy kiváló versenytempót mutattak. Mindhárom páros abban reménykedik, hogy esélyesek a futamgyőzelemre, így csökkenteni tudnák a csapat lemaradását a gyártói pontversenyben.

Az Ypres Rally egy komoly tradíciókkal és a versenyzők számára is népszerű szerte Európában. Neuville és Breen korábbi győztesei a futamnak. Neuville 2018-ban nyerte meg a hazai futamát egy Hyundai i20 R5-sel. Tavaly a futam a COVID-19 világjárvány miatt, az idei futam a 35. Ypres Rally 2021 debütál a FIA WRC versenynaptárában.

Mély árkokkal szegélyezett és csúszós felszínű szakaszokból 20 szerepel a rally programjában, amelyek nagy pontosságot igényelnek meg a versenyzőktől. A kanyarok felszíne a levágások miatt sarasak, felhordásosak lehetnek, így a mezőny elején rajtolóknak ez akár előnyt is jelenthet.

Andrea Adamo – Hyundai Motorsport, csapatfőnök

Örömmel üdvözöljük a lehetőséget, hogy első alkalommal részt vehetünk az Ypres Rally Belgium futamán, amely a FIA WRC új futama, amely még izgalmassá teszi az eddig is amúgy is lenyűgöző szezont. Magabiztosak vagyunk az autónk – Hyundai i20 Coupe WRC – aszfaltos teljesítményének köszönhetően, de óvatosak vagyunk, hiszen ez egy új futam, új kihívásokkal, különösen a versenyzőink közötti minimális különbségek miatt. Az a célunk, hogy ott folytassuk ahol Észtországban abbahagytuk, ahol dupla dobogós pozícióban zártunk. Mindent meg fogunk tenni a győzelemért. Ez Thierry és Martijn hazai futama, így a többiekhez képest komolyabb motivációval várják a rallyt, de általában véve tudjuk, hogy mit várhatunk el magunktól, és a versenyzőinktől.

Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (#11 Hyundai i20 Coupe WRC)

• A belga páros a futamra a pilóták pontversenyének harmadik helyen utazik a hazai versenyre
• Célja az év hatodik dobogója

Mindnyájan izgatottan várjuk a futam kezdetét. Ez egy olyan rally lesz, amelyet korábban többször is teljesítettem és 2018-ban meg is nyertem egy Hyundai i20 R5-tel. Nagy kihívás előtt állunk, hiszen a szakaszok keskenyek, csúszósak és az út mindkét oldalán nagyon mély árkok szegélyezik azokat. Így nem hibázhatunk és a négy kereket az aszfalton kell tartanunk. Azt gondolom, hogy sok akció lesz; ez egy merőben más aszfaltos futam lesz, mint amit eddig teljesítettünk. Amikor Németországban versenyeztünk, több ezer belga szurkoló buzdított minket, most, hogy odahaza Belgiumban és FIA WRC futam vár ránk, biztos vagyok benne, hogy remek lesz a hangulat.

2021 FIA World Rally Championship
Round 03, Croatia Rally
22-25 April 2021
Ott Tanak, Martin Jarveoja, Hyundai i20 Coupe WRC
Photographer: Dufour Fabien
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Ott Tänak/Martin Järveoja (#8 Hyundai i20 Coupe WRC)

• Az észt páros bízik abban, hogy tiszta és eredményes lesz a hétvégéjük
• A szezon második győzelmét remélik

Megnéztem több belsőt is az Ypres Rallyról, ez egy nagyon ismert és híres futam. Annak ellenére, hogy a szakaszok egyenesnek tűnnek, azokat mély és veszélyes árkok szegélyezik, ezek hihetetlenül bonyolulttá teszik a vezetést. Tavaly a futam lemondása előtt sikerült egy napos tesztet végrehajtanunk, de az biztos, hogy kihívásokkal teli hétvége vár ránk. Ez lesz a Horvát Rally utáni első aszfaltos futamunk, ami a számunkra felejthető rally volt. Azóta a Rally di Alba futamán mentünk aszfalton, úgyhogy abban reménykedem, hogy az Ypres futama alatt jól fogjuk magunk érezni.

2021 FIA World Rally Championship
Round 03, Croatia Rally
22-25 April 2021
Craig Breen, Paul Nagle, Hyundai i20 Coupe WRC, Action during Day 3 of Croatia Rally 2021
Photographer: Vincent Thuillier
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Craig Breen/Paul Nagle (#42 Hyundai i20 Coupe WRC)

• Az ír páros negyedik 2021-es futamára készül
• Az Észt Rallyn elért második helyére szeretnének építeni

Az Ypres Rally az egyik olyan futam, amelyet a legjobban szeretek. Pályafutásom során többször is volt szerencsém indulni rajta, és legutóbb 2019-ben sikerült megnyernünk a ralit. Egyértelműen az egyik legérdekesebb és legkülönlegesebb rali, amin valaha is elindulhatsz. Papíron furcsa karakterű versenynek tűnik, de amikor az autóban ülsz, elképesztő kihívás. Nagyjából minden kereszteződésben kicsit más és más a felszín; ez egy olyan futam, amit nagyon várok, ami igazán méltó a rali-világbajnoksághoz.

A WRC 2 kategória beharangozója

Az Ypres Rally Belgium mérföldkő lesz a Hyundai Motorsport számára, mivel Oliver Solberg és Jari Huttunen bemutatja a vadonatúj Hyundai i20 N Rally2-t a WRC 2 kategóriában. Az új jármű a nagysikerű Hyundai i20 R5 folytatása, és az autó minden kulcsfontosságú területén előrelépést jelent – a kezelhetőségtől és megbízhatóságtól kezdve a teljesítményen át a vezethetőségig.

Az esemény lesz Solbergnek és navigátorának – Aaron Johnston – harmadik raliversenye 2021-ben a WRC 2-ben, de az első aszfalton. A tehetséges fiatal svéd egy ponterős eredményt szeretne elérni Belgiumban, miután balesete miatt a legutóbbi alkalommal, az Észtország Rallyn idő előtt feladni kényszerült a versenyt.

Huttunen, Mikko Lukka mellett már megmutatta képességeit a WRC 2-ben az idei szezonban, megnyerte az osztályt a Rally Italia Sardegna-n. A finn páros reméli, hogy a belga Ypres Rally kihívásokkal teli szakaszain visszatérhet a győztes formájához.

2021 FIA World Rally Championship Round 07,
Rally Estonia 2021, 15-18 July 2021
Oliver Solberg, WRC 2, Portrait during Day 1 of Rally Estonia 2021
Photographer: Romain Thuillier
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Oliver Solberg:

Igazi megtiszteltetés volt részt venni a Hyundai i20 N Rally2-vel. Nagyon izgalmas, hogy először vezethetem ezt a fantasztikus autót versenyen. Alig várom, hogy megmutathassam a világnak, hogy a Hyundai Motorsport milyen szorgalmasan dolgozott az elkészítésén. Korábban még soha nem versenyeztem Belgiumban; végeztem ott néhány tesztet, és tudom, hogy az egy bonyolult rali lehet. Ha az időjárás és a körülmények vegyesek lesznek, akkor igazán kemény lesz – hogy őszinte legyek, még ha száraz is, akkor sem biztos, hogy könnyű lesz első alkalommal nekivágni a versenynek.

2021 FIA World Rally Championship Round 07,
Rally Estonia 2021, 15-18 July 2021
Jari Huttunen, WRC 2, Portrait during Day 1 of Rally Estonia 2021
Photographer: Romain Thuillier
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Jari Huttunen:

Már nagyon várom a belga Ypres Rallyt, és azt remélem, hogy az észtországi nehéz és kiábrándító hétvége után vissza tudunk vágni. A Hyundai i20 N Rally2 versenyképes debütálása miatt van miért izgatottnak lennünk. Rengeteget teszteltünk az új autóval, és pozitív tapasztalataink vannak vele. Természetesen reméljük, hogy jól fogunk szerepelni és pozitív eredményt érünk el. Ez egy kihívásokkal teli új rali lesz, az biztos, így rengeteget kell majd tanulnunk.

Andrea Adamo csapatfőnök :

Mindig különleges pillanat, amikor egy új autó debütál, és ez a rally sem kivétel. A Hyundai Motorsport ügyfélversenyzői csapata rengeteg munkát és erőfeszítést fektetett a Hyundai i20 N Rally2 fejlesztésébe, és az Ypres Rally Belgium tökéletes alkalom lesz arra, hogy az autót akcióban is láthassuk. Oliver és Jari is fontos szerepet játszott az autó fejlesztésében minden terepen, így méltó, hogy részt vehetnek ezen az első versenyen az új autónkkal. Tudjuk, hogy lesz néhány új dolog, amit élesben kell az autón megfigyelnünk, de a célunk az, hogy egy sikeres első WRC 2-es eredménnyel zárjuk a futamot az észtországi, nem túl kielégítő rally után.

A hétvége programja:
A péntek reggeli langemarki shakedownt követően a Ypres Rally Belgium 2021 még aznap egy négy szakaszból álló dupla körrel indul – 8 gyors: Reninge-Vleteren (15,00 km), Westouter-Boeschepe (19,60 km), Kemmelberg (23,62 km) és Zonnebeke (9,45 km).
Szombaton újabb nyolc szakaszra kerül sor: Hollebeke (25,86 km), Dikkebus (12,49 km), Watou (13,62 km) és Mesen-Middelhoek (7,99 km), amelyeket délelőtt és délután is megismétel a futam mezőnye.
Az utolsó nap két szakaszból áll, két körben: Stavelot (9,05 km) és Francorchamps (11,21 km). A második francorchamps-i szakasz lesz a rally Power Stage-e, amely bónusz pontokat kínál majd mind a versenyzőknek, mind a gyártóknak.

*****

matezsoltee

AUTOMOBIL ÉS TUNING SHOW 2021. augusztus 27-29. Budapest, Hungexpo

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ