Reformgondolatok az autósportért – VI. rész, a sportszakember képzés

Reformgondolatok az autósportért – VI. rész, a sportszakember képzés

MEGOSZTÁS

Interjúsorozat Holczer Danival

Reformgondolatok az autósportért – VI. rész, a sportszakember képzés

A korábbiakhoz képest nagyon sok mindent másképp kellene csinálni a hazai autósportban, mint eddig. Legalábbis így gondolja Holczer Dániel, aki hosszú ideig volt a miskolci Balogh János navigátora, versenyzőtársa. Korábban más felállásban számos magyar – és nemzetközi futamon szerepelt sikeresen, de sportbíróként, sportfelügyelőként és volt elnökségi tanácsadóként is számíthatott rá a magyar rali és az MNASZ. Holczer Dániel a megújulás érdekében, összeállított egy nyolc pontból álló csomagot, amelyet egy interjú sorozatban igyekszünk vele részleteire bontani. A hatodik részben az egyre nagyobb gondot okozó sportszakember hiányról beszélgetünk.

– Miért nem népszerű manapság a sportbírói hivatás? Az autósportot nagyon sokan szeretik, és az egyik elérhető módja, hogy valaki ott legyen a versenyeken.

– A korábbi fejezetekben taglaltam a hazai autósport népszerűség csökkenésének az okait. Ezzel párhuzamosan kisebb lett az érdeklődés a sportbírói hivatás iránt is. Arról nem beszélve, hogy egy hosszú hétvégére nettó 21.000.-Ft ért, önellátás mellett ki vállalna ilyen munkát? Pláne, ha van olyan rendező, aki a sportbírókat nem, vagy csak késve fizeti ki. Miért dolgoznának?

– Nyilván ez egy rendkívül felelősségteljes munka, hiszen akár emberéletek is múlhatnak rajtuk.

– Igen, és ez nem vicc! Csak valamiért ezt az illetékesek az elmúlt években elfelejtették. Egy sportbírónak komoly lélekjelenlétre, józanságra, pontos helyzetfelismerési képességre van szüksége. Az MNASZ-nek elő kell segítenie a képzési folyamatokat. Ebben pedig nekünk is segítenünk kell őket! Versenyzőként is pontosan fel lehet mérni, hogy egy szélsőséges szituációban az adott sportbíró megfelelően reagál-e. Egy jól képzett felkészült sportbíró, életeket menthet.

– Egyéb területen hogy áll a magyar autósport, ha a felkészült sportszakmai személyzetet nézzük?

– Szerencsére vannak nemzetközi szinten is elismert, felkészült szakembereink. Jelenleg sportfelügyelőkből is jól állunk, de a képzés – és a továbbképzés rendszerének folyamatosnak kell lennie.

– A képzés és a szakemberek koordinálása egyértelműen az MNASZ feladata?

– Igen, ez a szövetség feladata lenne.  A képzések tematikáját az MNASZ sportbírói bizottsága állítja össze, és ez az intézmény szervezi a továbbképzéseket is. Bízom benne, hogy az idő előrehaladtával, ha egy kicsit lassan is, de bekövetkeznek a Sportbírói Kollégium életében a szükséges változások.

– Hogyan lehet ezen a területen előrelépést produkálni, mert a futamok szakmai színvonalának emeléséhez ez is jelentős mértékben hozzájárulna.

– Az előrelépés kulcsa a szakma népszerűsítése, az anyagi megbecsülés és a továbbképzés. A személyi állomány létszámának növelése az optimális szintig. Ezek után pedig a gyakorlat, a gyakorlati ismeretek fejlesztése. Ez egy rendkívül lényeges dolog, ami az egyik legfontosabb feladat.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ