Összetett második hely és hatalmas bukás 190-km/óránál a misanó hétvégén

Összetett második hely és hatalmas bukás 190-km/óránál a misanó hétvégén

MEGOSZTÁS

A Zinox F2000 Formula Trophy idei hetedik, egyben utolsó fordulójához érkezett, amelynek a Marco Simoncelliről elnevezett misanói létesítmény adott otthont.

Pénteken egy tartalmas tesztnapot rendeztek a mezőnynek, mivel az előző két évben nem látogatott ide a széria. Volt teendő a két egy órás és az egy harminc perces edzésen. Szinte semmilyen adat nem állt rendelkezésre, amely alapján a helyszínhez tudták volna igazítani a beállításokat, így az alapoktól indultak. A nyomvonal tanulása és a határok feszegetése mellett Benjamin és mérnöke a lehető legjobb beállításokat rakták össze az időmérőre és a versenyekre.

A szombati szabadedzések alkalmával próbált tiszta kört futni, ami nem volt egyszerű a 37 fős mezőnyben. Szerencsére a délutáni időmérőt ketté bontották, így nagyobb esély nyílt a légüres térben való autózásra és a hibátlan gyorskör összerakására. A 15 perces mért edzést sokáig vezető magyar ifjú végül a második leggyorsabbnak bizonyult. Ennek értelmében mindkét vasárnapi futamot a második rajtkockából kezdte.

Az első verseny előtt még nedves volt az aszfalt, továbbá a felvezető körön az egyik autó a rajtrácson ragadt. Végül a versenyirányítás a biztonságot szem előtt tartva gördülő rajttal engedte el a népes mezőnyt. Ez nem kedvezett Benjaminnak, de a lehetőségekhez mérten kihozta a maximumot a helyzetből. Már az első kanyarban szorosan követte Juju Nodát, akivel a Zinox FX2000 Formula Trophy bajnoki címéért vívtak. A néhány apróbb hibája ellenére Benjamin szinte az egész versenytáv alatt előzési pozícióban volt, de nem akart megkockáztatni egy esetleges kiesést, így biztonságosan behozta az autót a második helyen.

Ezután a pontállás kiegyenlítődött, tehát a második futam győztese egyben a 2023-as Olasz Bajnokság első helyezettje is. A tökéletesen rajtoló magyar F3-as pilóta elsőként fordult a célegyenes végén és ezt a pozíciót magabiztosan tudta is tartani az ötödik kör végéig. Az utolsó kanyarban utolért egy lekörözött versenyzőt, aki nem figyelte a kék zászlót és nem hagyott elég helyet a mögötte érkező gyorsabb autóknak… Benjamin a belső íven majdnem elment mellette, amikor 190 km/órás tempónál a másik autó ráhúzta a kormányt, ezzel kiforgatva az 1-es rajtszámú Dallarát a kavicságyba. Ez a figyelmetlenség Berta Benjamin bajnoki címébe került…

„Hatalmas izgalommal érkeztem meg a misanói versenypályára. Nem tudom megmagyarázni, de azt éreztem, hogy idén meg lesz az Olasz Bajnoki cím is. Sajnos más figyelmetlensége miatt nem sikerült elhódítanom ezt a trófeát… Szeretném megköszönni a csapat minden tagjának, a mérnökömnek, a családomnak és mindenkinek, aki segített nekem valamilyen formában az idén. Kicsit nekik is szerettem volna megnyerni ezt, mert tudom, hogy mindenki rengeteg energiát tett bele ebbe. A szerelőim mindent megtettek, mindent jól csináltunk. Ez most még sem volt elég, de nem csüggedek még nagyobb erőbedobással térek vissza 2024-ben!”– nyilatkozott Berta Benjamin.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ