Neuville-t kizárták tiltott pályabejárásért – WRC Safari Rally Kenya

Neuville-t kizárták tiltott pályabejárásért – WRC Safari Rally Kenya

MEGOSZTÁS
Thierry Neuville (BEL) Martijn Wydaeghe (BEL) of team HYUNDAI SHELL MOBIS WORLD RALLY TEAM are seen racing during the World Rally Championship Kenya in Nairobi, Kenya on June 22, 2023 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202306220662 // Usage for editorial use only //

A Hyundai Motorsport belga pilótáját és navigátorát még vasárnap este, kisárták (DSQ) miután a versenyfelügyelők megállapították, hogy a belga “illegális szabadidős tevékenységet végzett” azaz áttételesen illegális pályabejárást követett el. 

A stewardok a pályabíróktól kézhez kapott a jelentést olyan eseteket jelzett, amikor a pályabejárást követően úgy látták, hogy egy illetéktelen személy olyan útvonalakon közlekedik, amelyeket a rali során különleges szakaszként használnak.

Weather crew is seen during the World Rally Championship Kenya in Naivasha, Kenya on June 24, 2023 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202306240238 // Usage for editorial use only //

A fotó illusztráció

A személy engedély nélkül közlekedett magánterületen, és a tisztviselők két különböző napon, két különböző helyszínen állították meg. A stewardoknak bemutatott bizonyítékok arra utaltak, hogy ez a személy kapcsolatban áll Neuville-lel.

Kérdésre Neuville azonnal elismerte a stewardoknak, hogy ismerte az azonosított személyt, és hogy kérte a személy segítségét a különleges szakaszok egyes területeinek “állapotfelméréséhez”.

Az FIA WRC 2023-as Sportszabályzatának 35.4.2 cikke kimondja, hogy: “A Kiegészítő Szabályzat közzétételét követően csak a pályabíró és az FIA Rallye Osztályának kifejezett engedélyével utazhat bármely, a nevezett legénységgel kapcsolatban álló személy a rali különleges szakaszának útvonalán vagy azon keresztül (kivéve gyalogosan). Ez a szabály mindaddig érvényes, amíg az adott különleges szakasz meg nem szűnik, meg nem nyitják a közforgalom számára, és a rallye keretein belül nem használják tovább.”

Egy másik vasárnap késő esti felügyelői döntésben Oliver Solberget és a segédpilótát, Elliott Edmondsont két perccel büntették, amiért egy gumival többet használtak, mint a nekik kiszabott 26 darabos limit. A kétperces büntetésnek nem volt hatással a páros összetett béli pozíciójára, Martin Prokop még csaknem kilenc perccel állt Solberg mögött. Neuville kizárása az összesítésben a kilencedik helyre rangsorolta Solberget.

A FIA WRC aktuális állása

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ