Nem jött össze a döntős szereplés Szabó Krisztiánnak Belgiumban

Nem jött össze a döntős szereplés Szabó Krisztiánnak Belgiumban

MEGOSZTÁS

Felemás véget ért az amúgy is felemásan indult hétvége a címvédő Szabó Krisztián számára a ralikrossz Európa-bajnokság Super1600-as kategóriájának idei második állomásán, a belga Mettet-ben.
A Volland Racing 24 éves versenyzőjének nem sikerült továbbjutnia az elődöntőből, de az eredmények nyomán annyira összekavarodott a mezőny, hogy az összetettben nem nőtt jelentősen a címvédő hátránya az élen álló riválishoz képest.
Pénteken a szabadedzés nem sikerült túl jól Krisztiánnak, de a délutáni első kvalifikációs futamot (Q1) már a második helyen zárta. Szombaton aztán az ütközésekkel és féltengely-töréssel tarkított második kvalifikációs futamon elért időeredménye az összetett 18. helyére volt elég, de aztán a Q3-ban már harmadik, a Q4-ben pedig ötödik volt az összesített rangsorban a magyar pilóta.

Mindez azt jelentette, hogy a továbbjutás igazán egy pillanatig sem forgott veszélyben Szabó Krisztián számára, aki a vasárnapi első elődöntőt a harmadik pozícióból kezdhette meg.
A fináléba kerülésért vívott csatában aztán jött az újabb fekete leves, a rajtot ugyanis jól kapta el a címvédő, s már éppen azt tervezte, hogy a második kanyarban hogyan fordul el elsőként, amikor ketten is meglökték, ez pedig pozícióvesztéssel járt a számára. Ellenfelei ráadásul egy szervizútra lökték ki, ahonnan csak ötödikként tudott visszatérni. Innen már nagyon nehéz volt előreverekednie magát, ráadásul az előtte haladó lett riválisát hiába intették ki fekete zászlóval, ő a célba érkezésig nem hagyta el a pályát, de a futam után természetesen kizárták.

Szabó Krisztián így negyedikként zárta az elődöntős futamát, s így nem sikerült bekerülnie a döntőbe, ahol viszont az összetettbeli legnagyobb riválisa, a dán Ulrik Linnemann csak hatodik lett, így az Európa-bajnoki pontversenyben összerázódott a mezőny, s az első öt helyezett kilenc ponton belül áll.
„Minden évben van egy hétvége, amelyen nem sikerül bejutnom a döntőbe, nagyon remélem, hogy az idén ez volt az, és a továbbiakban már nem alakul így egyik verseny sem. A csapatom számára sem ez volt az év futama, csapattársam, Artis Baumanis ugyanis a döntőben felborult, így aztán az én versenyautómon túl az övé is össze-vissza tört ezen a hétvégén. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a mezőny ezen a versenyen összekeveredett, így az összetett pontversenyben nem vészes a lemaradás, és a második helyezett Linnemanntól csak négy ponttal maradok el” – értékelte a belga versenyhétvége történéseit Szabó Krisztián.

Az Európa-bajnokság egy hosszabb szünet után július első két napján Svédországban folytatódik.
Ralikrossz Eb, 2. forduló, Belgium, Super1600, végeredmény: 1. Kasparas Navickas (litván, Skoda Fabia), 2. Janno Ligur (észt, Skoda Fabia), 3. Jussi-Petteri Leppihalme (finn, Renault Twingo)
Az összetett állása 2 verseny után (még 4 van hátra): 1. Navickas 50 pont, 2. Ulrik Linnemann (dán, Peugeot 208) 45, 3. Leppihalme 44, 4. Artis Baumanis (lett, Skoda Fabia) 44, 5. Szabó Krisztián (Skoda Fabia) 41

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ