Megvan a FIA WRC kizárólagos hibrid beszállítója – Compact Dinamics

Megvan a FIA WRC kizárólagos hibrid beszállítója – Compact Dinamics

MEGOSZTÁS
2020 FIA World Rally Championship
Round 03 Rally Mexico 12-15 March 2020
Action, Day 2, Thierry Neuville, Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC
Photographer: Fabien Dufour
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

A FIA bejelentette, hogy a  WRC 2022-es szezontól, a hibrid rendszerek kizárólagos beszállítója a német Compact Dimanics cég lesz.

A FIA tavaly pályázatot írt ki, a 2022-2024-es időszakra, amely a Rally1 kategória következő generációs autóira vonatkozik. A FIA rallyigazgatója Yves Matton elmondta, hogy a hibrid rendszerek a WRC gyártói bajnokságára benevezettek autóiba kerülnek beépítésre.

A FIA Világtanácsa egy speciális elektronikus szavazáson hagyta jóvá a szerződést a Compact Dynamics számára. A német cég a Schaeffer csoport tagja, amely komoly partnerséget ápol az Audival. A hajtás és MGU rendszerekre [A fékezés során termelődő mozgási energiát visszanyerő és akkumulátorban tárol rendszer] szakosodott társaság a beszállítója a Forma 1-ben és az Audi Formula E sorozatokban résztvevő csapatoknak.

Matton tavaly már annyit elárult, hogy a hibridrendszert etapon és részben a speciális szakaszokon fogják használni, valamint a rendezők belátása szerint az átlagsebesség növekedésének megakadályozása érdekében.

A Világtanács által megvitatott további témák között szerepelt még a Rally1 kategória motorjainak műszaki szabályaira vonatkozó rendelkezések, amelyek magtartják a jelenlegi alapmotorokat, de a költségek csökkentésére irányuló intézkedésekkel.

A Rally1 teljes műszaki szabályait még nem tették közzé, a szakemberek úgy gondolják, hogy a késlekedés oka, a kompromisszum keresés a WRC-ben maradó gyártók eltérő marketing céljai között – a Citroen tavalyi távozását követően – és a FIA költségszint maximalizálás iránti vágya között.

A szabálytervezet részleteiről a Hyundai Motorsport belga pilótája Thierry Neuville a mexikói futam után kritikusan nyilatkozott, miszerint az R5 plusz „szar” tervei őt nem érdeklik.

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ