Megfelelni a kevert felület kihívásainak – M-Sport Ford WRT

Megfelelni a kevert felület kihívásainak – M-Sport Ford WRT

MEGOSZTÁS

Az M-Sport Ford Rally Team pilótái Elfyn Evans és Teemu Suninen a héten Spanyolországban a FIA WRC egyetlen vegyes felszínű versenyén a RallyRACC Catalunya – Rally de España-n állnak rajthoz a cumbriai székhelyű csapat színeiben. Az EcoBoost meghajtású Ford Fiesta WRC bizonyította sebességét murván és aszfalton egyaránt, így mindkét pilóta jó teljesítményre számít a versenyhétvégén. A Tarragona környéki aszfaltos utakon végzett átfogó háromnapos teszt után a csapat jól felkészült és készen áll a lehető legjobb eredmény elérésére.

Richard Millener – csapatvezető – Miután az elmúlt 10 hónapban bebizonyítottuk a minden felületen a sebességünket, azt szeretnénk, hogy Elfyn és Teemu ezt egy erős eredményre váltsa a héten. Izgalmas és kihívásokkal teli futam áll előttünk, de erősek vagyunk mi is és itt korábban jól teljesítettünk. Két futam van hátra a bajnokságból, amelyeken sikerre éhesen szeretnénk megtámadni a dobogó legfelső fokát.

Tavaly mindkét pilótánk dobogóra állhatott itt. Elfyn 7 szakaszgyőzelmet ért el a z előző futamon, ami bizonyította a sebességét és azt is, hogy képes harcolni a győzelemért. Teemu hosszú utat tett meg idén és Spanyolország egy tökéletes platformot biztosíthat a számára, hogy megmutathassa, amit megtanult idén. Az aszfaltos tempója lenyűgöző volt az idei szezonban, így ha  ez, most is működik, megismételheti tavalyi teljesítményét.

Ez egy olyan futam, ahol a szerelők teljesítménye valóban előtérbe kerülnek – mindössze 75 perc alatt alakítják át a Ford Fiesta WRC-ket murváról, aszfalt specifikációra. Annak biztosítása érdekében, hogy minden a lehető legzökkenőmentesebben működjön, a csapat műhelyében megtörténtek a megfelelő előkészületek. Aki ezt élőben láthatja, annak meglepően látványos lehet az autók közötti sürgés– forgás.

A teljes felfüggesztés, a fékek, a sebességváltó a hátsó differenciálmű, a kormánykerék megváltoztatása gyakorlatilag zökkenőmentesen zajlik. Ha péntek este a szervízben tartózkodik, melegen ajánlom, hogy egy jó helyet keresve nézze mindezt végig

RallyRACC Catalunya – Rally de España

A RallyRACC Catalunya – Rally de España egyetlen vegyes felületű futam a versenynaptárban, amely egyedülálló kihívást jelent. A világ legjobb pilótái murván és aszfalton is versenyeznek, miközben a műszaki személyzeteknek is meg kell mutatniuk készségeiket, mivel az EcoBoost-meghajtású Ford Fiesta WRC-ket murváról aszfalt specifikációjúra kell átszerelniük a péntek esti 75 perces szerviz alatt.

A Saloutól nyugatra található hegyek, keskeny és lazafelületű szakaszokon kezdődik a futam pénteken, mielőtt két napos zártpályás minőségű aszfalton folytatódik, amely a rally védjegyévé vált. A pilótapárosoknak gyorsan alkalmazkodnia kell a különféle felületeken történő vezetés követelményeihez és a műszaki szakembereknek gondoskodniuk kell a felszíntől függetlenül csúcsteljesítményre képes autókat.

A részletekre való figyelem kiemelkedő fontosságú lesz a hétvége során az év legizgalmasabb szervíztevékenységére a csapat maximálisan felkészült. Az elmúlt hetek során a csapat műhelyében elvégzett pontos mérések mindkét specifikációjú geometriáját a mérnökök és a műszaki szakemberek  részletes tervvel rendelkeznek, hogy minden milliméter tökéletes legyen amikor az csapat WRC-it élőben, az óra ellenében kell átalakítani.

Elfyn Evans – Scott Martin – #33 Ford Fiesta WRC

Elfyn Evans és Scott Martin teljesítményére figyelni kell, miután a hónap elején visszatértek a futamok körforgásába. A Wales Rally GB futamán elért hét szakaszgyőzelem jelzi, hogy a brit páros ritmusa és sebessége akár futamgyőzelemre is elegendő lehet, így ezt a csapat abban bízik, hogy a héten ezt láthatják majd pilótájuktól ismét. Evans jól ismeri a spanyol szakaszokat  és szeretné megismételni tavalyi dobogós teljesítményét.

Evans indulásainak száma a futamon: 6 alkalom

Legjobb eredmény: 3. hely (2018)

Elfyn Evans: Nagyszerű volt a visszatérés Walesben és látni, hogy a tempónk elég erős ahhoz, hogy harcolhassunk a legjobb eredményért. Azt szeretnénk, hogy ezt folytatni tudjuk Spanyolországban. Nem látok semmi okot, amiért ezt ne tudnánk megismételni, folytatni a héten. Azt érzem, hogy van egy valamilyen befejezetlen „üzletünk” még idénre, ami akár győzelem is lehet a záró futamok során.

Mivel ez a szezon egyetlen vegyes felületű futama, nincs ehhez hasonlítható rally. A murvás gyorsok meglehetősen technikásak, míg az aszfaltos szakaszok felszíne olyan, mintha teljes idő alatt versenypályán száguldanánk.

A futam előtti aszfaltos teszt során nagyon jó érzés volt az autót vezetni. Már nagyon várom, hogy újra a kormány mögé ülhessünk és megnézhessük, hogy mire is lehetünk képesek.

Teemu Suninen – Jarmo Lehtinen – #3 Ford Fiesta WRC

Teemu Suninen idén minden felületen megmutatta sebességét a tapasztalt navigátorral Jarmo Lehtinen mellett. A csapat pilótája nagy csatában van Lappival és Latvalával a bajnokság hetedik helyéért, mindössze egyetlen pont a különbség a három finn között.

Suninen indulásainak száma a futamon: 4 alkalom

Legjobb eredmény: 8.  (Első WRC futam 2017)

Teemu Suninen: Az elmúlt héten három napos közös tesztünk volt Elfynnel. Három különböző minőségű aszfalton szereztünk tapasztalatokat. Tudjuk, hogy az autónk nagyon jó ezen a felületen és murván is, ezért már nagyon várom, hogy megmutassam mire is vagyok képes.

Az a célom, hogy egy erős eredményt tudjak elérni. Nagyszerű lenne, ha fel tudnánk állni a dobogóra. A három finn közötti harc a bajnokságban, szintén izgalmas kihívás, szeretnék győztesként kikerülni belőle.

Összpontosítanunk kell. Azonnal meg megpróbálok megtalálni a jó ritmust. Ezen a rallyn 2015-től részt veszek folyamatosan, így nem ismeretlen a számomra. Amennyiben jól szereplek azt hiszem, hogy egy jó eredményt el tudunk érni.

 

M-Sport Media

matezsoltee

 

 

 

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ