Magyar kalandok Höljesben – FIA ERX Supercar, S1600

Magyar kalandok Höljesben – FIA ERX Supercar, S1600

MEGOSZTÁS

A svédországi Höljesben rendezték meg a világbajnokság idei hatodik futamát, amelynek betétfutama volt az ERX Supercar és S1600 kategóriák soros Európa-bajnoki erőpróbája. Ebben a két kategóriában hat magyar pilótáért szoríthattunk – FIA ERX: Kiss Pál Tamás, Kárai Tamás és Csucsu, míg az S1600 kategóriában Luigi, Szabó Krisztián és Szijj Zsolt képviselte a magyar trikolort.

A Volland Racing Skoda Fabia Mk II-vel rajthoz álló Luigi jelentette a hétvége egyik legkellemesebb meglepetését, miután remek szereplésének köszönhetően a négy kvalifikációs futamot követően a második helyen zárt. A negyedik kvalifikációs kört megnyerte, míg egy harmadik, egy negyedik és egy hetedik helyet autózott a portugáliai futam után visszatérő Luigi. Tavaly a kategória höljesi döntőjében a negyedik helyen zárt a magyar pilóta.

rallycross, FIA ERX, Luigi, Supercar, S1600

Az S1600-as kategória második elődöntőjének első kockájából rajtolhatott el vasárnap Luigi, de egy fránya féltengelytörés megfosztotta a döntőbejutástól… az összetett második helyének és az elődöntő ötödik helyének köszönhetően 16 pontot gyűjtött a “Magic Weekend” alatt.

Az S1600-as kategória éllovasának Szabó Krisztiánnak sem a tervek szerint alakult a futam, ugyanis a pénteki napot szintén a Volland Racing Skoda Fábiájával versenyző magyar pilóta a második előfutamban egy féltengelytörés miatt nullázott és csak a 14. helyen zárt.

szk_holjes_vas1

Szombaton egy tizedik és egy harmadik helyet autózva az összetett 10. helyén jutott a vasárnapi második elődöntőbe. Krisztián sokáig a továbbjutást jelentő harmadik helyen autózott, de az utolsó kanyarban Shigabutdinov meglökte és megelőzte. A hétvégét 10 ponttal záró Szabó Krisztián így a kategória második helyéről, Linnemann mögött egy ponttal lemaradva várja a szeptemberi loheaci folytatást.

Harmadik ERX S1600-as résztvevőnk Szijj-Jolly Zsolt az összetett 17. helyén zárt 114 helyezési pontszámmal. A 22 fős mezőnyben a legjobb eredményét a Q2-ben autózta, amikor is a 13. helyen zárt.

A változékony időjárásnak is köszönhetően tartalmas futamon van túl a magyar ERX Supercar kategóriában rajthoz álló magyar trió.

13599906_10154329893518887_6122633386672158738_n

Kiss Pál Tamás a pénteki extrém körülményeket hozó saras, mély feltételek között a 2. helyen zárt a szabadedzésen. Óriási teljesítményt nyújtva a Q2-t megnyerve a Q1 6. helyével egyetemben a pénteket a második helyen zárta. A többi futam sikerülhetett volna jobban is, de a cél teljesült Tomi a 3. helyen zárt az négy kvalifikációs futamot követően és Kevin Hansen mellől indulhatott az első elődöntőben. Az elődöntőben nagy csatában Alexander Hvaal mögött a harmadik helyen zárta.

Következett a kategória döntője. A hátsó sorból indult Tomi, mellőle a címvédő Rustad. Taktikus, remek versenyzéssel a 3. helyen zárt, úgy, hogy a közvetítés rendezője nem a befutót mutatta, hanem Kevin Hansen “szokásos magamutogató hiperaktív” győzelem ünneplését. Ez azért volt probléma, mert az utolsó kanyarban Tomi megelőzte Rustadot, aminek köszönhetően feljött a harmadik helyre…

Tomi boldogan állt fel a pódiumra…, de innen jöjjön most Kiss Pál Tomi FB bejegyzése (2016.07.03.22:27): “Voltunk nagyon mélyponton és szárnyaltunk is. Rendkívül izgalmas döntőben türelmesen és eredményesen a mezőny végéről sikerült feljönni a 4. helyig, majd az utolsó kör utolsó kanyarjában sikerült átvettem a harmadik helyet, nem előnyszerzés céljából de a pályát valamelyest elhagytam 4 kerékkel. Ekkor a fellegekben jártunk, ünnepeltem a dobogón, de jött a hideg zuhany. A pálya elhagyásáért 5 másodperces büntetést kaptam, de itt még nem álltak meg a bírák. A futam során meghibásodó belső kamerám miatt kizártak a döntő futamáról, sőt 10 bajnoki pontot is levontak… Mondani sem kell, milyen a hangulatunk. Természetesen a bajnoki pontoktól való megfosztás ellen fellebbeztünk. Döntés később. Ettől függetlenül ez az eredmény értékéből szerintem nem vonhat le semmit sem.” Fotó: Tamas Pal Kiss

A FIA ERX Supercar döntője 1:33:50 perctől…

Kárai Tamás a 16. és a 18. helyen nyitott a Q1-ben és a Q2-ben. A Q3 és Q4 már sokkal jobban sikerült egy 4. és egy 5. helyet sikerült autózni. Ennek köszönhetően Tomi a 10. helyen jutott az elődöntőbe. Hosszú volt az út az elődöntőig, hiszen volt egy megforgás, miközben a gumizás is néha egyenlő volt az orosz rulettel. Az elődöntőben végül Tomi az 5. helyet szerezte meg. Az elődöntőkről egy rövid összeállítás 1:30:50-től látható a videóban. Kárai Tomi  a hétvégén szerzett 9 ponttal az összetett 10. helyén áll az eddig megszerzett 25 pontjával.

IA5A5308

Csucsu a Q1-ben egy 15. hellyel nyitott, míg a Q2-ben a 11. helyen fejezte be a verseny első felét. Így az összetett 13. helyéről várta a folytatást. A Q3-ban a 17. helyen ért célba Csucsu, míg a Q4-ben viszont egy remek 6. helyet repesztett. Az összesítésben végül 127. helyezési ponttal a 13. helyen végzett mindössze egy ponttal lemaradva az elődöntőről – 12. Rustad 128. pont. Igazán azt lehetett nagyon sajnálni, hogy ha nincs az a vasárnapi 5 másodperces büntetést, amit egy lökést követően kapott – mivel levágta a pályát – akkor mindhárom magyar egység elődöntős. Csucsu a versenyhétvége alatt szerzett 4 pontjának köszönhetően az összetett 13. helyén áll az eddig gyűjtött 20 pontjával.

Az S1600-as kategória következő versenye szeptember elején Loheac, míg az ERX Supercar kategória Barcelonában folytatja!

Hajrá Magyarok!

matezsoltee

 

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ