M-Sport Ford stílusos szezonzáróra törekszik – ACI Rally Monza

M-Sport Ford stílusos szezonzáróra törekszik – ACI Rally Monza

MEGOSZTÁS

 

Az M-Sport Ford World Rally Team flottája az ECoBoost erőforással felszerelt Ford Fiestája stílusosan fejezi be a hétvégén a 2020-as FIA Rally Világbajnokságot. A csapat a híres Autodromo Nacionale Monza felé veszi útját, hogy részt vegyen a szezonzáró izgalmas futamán az ACI Rally Monzan.

A bajnoki versenynaptár újdonsága, hogy a futam gyorsasági szakaszai a történelmi pályán és körülötte fogják futni a résztvevők, valamint egynap Bergámótól északra a hegyekben. Az alacsonyabb hasmagasságú és merevebb Fiesták agresszív aszfaltlényekké válnak három Ford Fiesta WRC – Esapekka Lappi, Teemu Suninen és Gus Greensmith -, valamint egy Ford Fiesta Rally2 – Adrien Fourmaux – számára.

A cumbriai csapat elhatározta, hogy minden elkövet annak érdekében, hogy pozitív eredménnyel zárják az évet. A múltbéli monzai tapasztalatok jó alapot jelenthetnek. Kilencszer sikerült megnyerni ezt a nem mindennapi futamot – hétszer Valentino Rossival (2006-2007, 2012, 2015-2018), egyszer Rinaldo Capelloval (2008) és egyszer Robert Kubicával (2014). A csapat felkészült a küzdelemre és készen áll a rajtra az autósport egyik legismertebb helyszínén.

Richard Millener – csapatfőnök

Nehéz évünk volt, de mindnyájan szerettünk volna egy újabb futamon versenyezni, a szezon stílusos lezárása érdekében. Sikerült pontosan azt kapnunk, amit szerettünk volna az ACI Rally Monzaval. Maximális elismerésünk a FIA-nak, a WRC Promoterének és az ACI Rally Monza szervezőinek a világbajnokság folytatásáért. Csapatfőnökként azt tervezi a csapat, hogy az évet egy olyan futamon fogjuk befejezni, amelyet a csapat jól ismer. Ralirajongóként szólva újabb fantasztikus küzdelemben lehetünk, a bajnokságban, amelyet már nagyon várok, hogy láthassak.

A WRC pilótáink idén alig teszteltek aszfalton. Esapekka és Teemu a szezonnyitó Monte óta nem vezették a Fiestát aszfalton. Tudjuk, hogy az autónk versenyképes aszfalton. Sem Esapekkától, sem Teemutól nem áll messze a zártpályás versenyzés, komoly tapasztalatokkal rendelkeznek ezen a téren, segíteni szeretnénk őket, hogy mihamarabb működjenek ezek. Gusnak volt egy napja a Goodwood Festival of Speed eseményén, hogy visszatérjenek a régi reflexek. Azt remélem, hogy mindhárman „magasan” zárhatják az évet.

Az új zászlóshajónkkal – Ford Fiesta R5 Rally2 – a nagyon népszerű új ügyfélautónkkal Adrien [Fourmaux] az utóbbi időben, köszönhetően a sok versenykilométernek, fantasztikus teljesítményt nyújtott a múlt hétvégi Rally Islas Canarias futamán. A körülmények rendkívül nehezek voltak, de sikerült a csúcsra érve megmutatnia, hogy mire képes a Fiesta Rally2. Remek teljesítményt nyújtott, megérdemelten győzött, meglátjuk, hogy meg tudja e ismételni mindezt a WRC2 kategóriában.

LAPPI / FERM

Esapekka Lappi első alkalommal fog versenyezni Monzában. A finn pilóta karrierje a gokart szakágban indult, így számára nem ismeretlen a zártpályás versenyek miliője. Figyelembe véve a Fiesta év eleji aszfaltos teljesítményét Janne Ferm értő navigálása mellett, a szezont a lehető legjobb eredménnyel szeretnék befejezni.

Örült évünk volt, de nagyszerű, hogy sikerült egy újabb rallyt találni a szezon vége előtt. Korábban még nem indultam a Monza Rally Shown, de a karrieremet zártpályásversenyzéssel kezdtem és nagyon várom, hogy mire leszek képes autóval ezen a pályán. A januári Monte óta nem vezettük a Fiestát aszfalton, így rá kell éreznünk, gyakorlatilag azonnal. A Fiesta jól teljesített a Montén és ha beletalálnánk  rögtön a futam elején, akkor azt gondolom, hogy igazán élvezetes a szezon vége.

SUNINEN / LEHTINEN

A 2018-as Monta Rally Show-n Valentino Rossi mögött a második helyen végzett, így már Teemu Suninen tudja, hogy miképpen kell ezen a híres versenypályán kiemelkedően teljesíteni! A fiatal finn csapattársához hasonlóan a gokartból érkezett, csak remélni tudja, hogy ez előnyt jelent neki. Jarmo Lehtinen-nek és a pilótájának az a célja, hogy a lehető legjobb eredményt érjék el.

Nagyon várom a Monza Rallyt. 2018-ban részt vettem a futamon és nagyon sok nagyon remek emlékem van a futamról, amelyről azt mondom, hogy az egyik legjobb olyan verseny, amelyen rajthoz álltam WRC-vel. A Monza Rally programja egy kicsit más lesz. Egy nap a hegyekben, amely során nagyon jó lesz vezetni a Fiestát. Az autó maximális ereje és az aero csomag, igazán szórakoztatóvá teszi a vezetést, amit alig várok, hogy újra megtapasztaljam. Pályafutásomat zártpályás versenyeken kezdtem és bízom abban, hogy sikerül jó év végi eredményt elérnünk.  

GREENSMITH / EDMONDSON

Gus Greensmith és Elliott Edmondson a csapat másik párosa, akik még korábban nem versenyeztek Monzában, de a brit páros a múlt héten belekóstoltak a zártpályás versenyzésbe, egy napos goodwoodi tesztet követően.

Soha nem indultam még ehhez hasonló futamon, de már nagyon várom, hogy visszaüljünk a volán mögé és lássam, hogy mire is képes egy WRC, egy ilyen történelmi versenypályán.  A Fiesta jól érezte magát a Montén, így érdeklődve várom a szombati hegyi szakaszokat. Az itiner nagyon fontos lesz. Ennek érdekében Szardínia óta sok időt töltöttünk Eliottal, hogy javítsuk az itiner írásunkon. Annak érdekében, hogy a legjobban felkészüljünk a versenyre, egy napot Goodwoodban teszteltünk egy napot, alkalmazkodva ahhoz a stílushoz, amelyre Monzában lesz szükségünk. Azt remélem, hogy ez egy szórakoztató futam lesz a számunkra a szezon befejezésére, és eredményesen fejezhetjük be az évet.

FOURMAUX / JAMOUL

Adrien Fourmaux és navigátora Renaud Jamoul remek futamgyőzelmet arattak az ERC kanári-szigeteki futamán. A frncia-belga kettős szeretné megismételni a WRC2 kategóriában az elmúlt időszak sikereit az M-Sport új zászlóshajójának számító Ford Fiesta R5 Rally2-vel. Lehet, hogy a fiatal francia korábban még nem versenyzett Monzában, de a futamra való felkészülés jegyében teljesített aszfaltos rallykon szerzett tapasztalatok segítségével csatában lehet a győzelemért.

Remek eredménnyel zártunk a Kanári-szigeteki Rallyn. Nagyon örültem a teljesítményünknek, mert nagyon nehéz körülmények között sikerült nyernünk. Óriási köszönet a csapatnak a tökéletes futamért, ami remek felkészülés volt Monzára. A csapat zseniális volt, míg nekem szerencsém is volt, hogy a közelmúltban több futamon is rajthoz álltam. Meglátjuk, hogy sikerül egy újabb jó eredményt elérnünk most a WRC2-ben.

 

M-Sport Ford Media

*****

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ