Latvala nyerte a Svéd Rallyt és vezeti a bajnokságot – Toyota Gazzo...

Latvala nyerte a Svéd Rallyt és vezeti a bajnokságot – Toyota Gazzo Racing

MEGOSZTÁS

Az 1999-es Kína Rallyt követően nyert ismét WRC futamot a Toyota., a vadonatúj Yaris WRC-vel. Jari-Matti Latvala vette át a vezetést tegnap este, miután a korábbi éllovas Neuvillenek megsérült a kormányműve. Latvala mindhárom mai szakaszt megnyerte és megszerezte a Toyota Gazoo Racing World Rally Team színeiben az első futamgyőzelmet.

Juho Hänninen számára problémamentes volt a mai nap , így a  megszerezett gyártói pontjának is köszönhetően a Toyota Yazoo Racing a második helyre lépett előre a gyártói pontversenyében., míg Latvala vezeti a pilóták pontversenyét.

A finn pilóta ma karrierje 17. futamgyőzelmét aratta. Ez volt a negyedik futamgyőzelme Svédországban. Jari-Matti legutóbb 2016-ban Mexikóban nyert futamot.

A hétvége során az SS1, SS4, SS13, SS16, SS17 és az SS18 szakaszokon bizonyult a leggyorsabbnak.

Mikka Anttila (balra), Jari-Matti Latvala (jobbra) a dobogón

Latvala a mai napot 3.8 másodperces előnnyel kezdte, majd ellen álhatatlan teljesítményével, problémamentesen behúzta a győzelmet. Hänninen a Top20 kívül maradva továbbra is tesztel a következő futamokra.

Akio Toyoda – A Toyota Gazoo Racing elnöke

Nagyszerű érzés WRC futamot nyerni 17 év után. Nagyon vártam ezt a pillanatot, de soha nem gondoltam, hogy ez ilyen hamar el is jön. Külön köszönet nem csak a a csapat minden tagjának, hanem a az össze rajongónak , akik velünk együtt várták a visszatérés közös örömét. Itt szeretném megosztani mindenkivel, hogy Tommi és Jari-Matti között volt egy vita az autóval kapcsolatos kommunikációról. Jari-Matti azt mondta, hogy szeretettel és óvatosan fogja vezetni az autót. Tommi azt mondta, hogy megérti, de aki szereti az autókat, annak gyorsan kell vezetni azokat. A szavai, amelyek tele vannak szeretettel az autók irányába, megérintett, mert ugyanezt érzem én is. A csapat felé az a kívánságom, hogy mindannyian élvezzék ezt az érzést, minden kihívással együtt, annak érdekében, hogy a Yaris egyre jobb autó legyen.

Tommi Mäkinen – A Toyota Yazoo Racing csapatfőnök

Nagyon nehéz szavakat találni arra, amit most érzek : mindnyájan ezt érezzük most! Monte-Carlo váratlan eredmény volt, de ez még azon is túl tesz. Persze szerencse is kellett a győzelemhez, de ez egy hatalmas tisztelgés is egyben Jari-Matti tehetsége előtt és az egész csapat munkája előtt Finnországban, Németországban és Japánban. Ez egy hihetetlen érzés, én csak azt szeretném megköszönni mindenkinek, akik lehetővé tették mindezt, különösen elnökünknek Toyoda úrnak, aki hitt bennünk, Jari-Mattinak, Miikanak, Juhonak és Kajnak. Ez egy különleges nap, amire hosszú időn át fogunk emlékezni, de ugyanakkor két lábbal fogunk állni a földön és most folytatjuk a munkát olyan keméyen, mint eddig.

Jari-Matti Latvala – #10 Toyota Yaris WRC

Elképesztő! Nagyon boldog vagyok. Egy új csapat, új autó és sikerült megnyernünk a második futamot, erre tényleg nincsenek szavak! Azt hiszem, hogy pályafutásom legjobb power staget vezettem ma a Toyota Yaris WRC-vel. Hatalmas köszönet a csapat valamennyi tagjának. Nagyon motivált vagyok továbbra is, már most alig várom, hogy Mexikóban versenyezhessünk. Fantasztikus érzés a győzelem, de nagyon sajnálom Thierry Neuvillet, aki elveszítette a vezetést a tegnapi szuperspeciálison. A múltban már én is átéltem hasonló helyzetet, így teljesen megértem azt amit most érez. Tudjuk, hogy szerencsénk is volt, ezért keményen kell folytatni a munkát, hogy kemény munkával elérhessük a céljainkat.

Juho Hänninen – #11 Toyota Yaris WRC

Nagyon büszke vagyok arra, hogy részese lehetek ennek a lelkes és szorgalmas emberekből álló csapatnak, ami engem is boldoggá tesz . A mai, egy csodálatos eredmény mindnyájunknak. A mi szempontunkból a pénteki hibánk meghatározó volt, de befejeztük a futamot és rengeteg hasznos információt gyűjtöttem az autóról és növeltem a bizalmamat is felé.
A WRC Svéd Rally végeredménye (nem hivatalos)
1 Jari-Matti Latvala / Miika Anttila (Toyota Yaris WRC) 2h36m03.6s
2 Ott Tanak / Martin Jarveoja (Ford Fiesta WRC) + 29.2s
3 Sebastien Ogier / Julien Ingrassia (Ford Fiesta WRC) + 59.5s
4 Dani Sordo / Marc Marti (Hyundai i20 Coupe WRC) + 2m11.5s
5 Craig Breen / Scott Martin (Citroen C3 WRC) + 2m51.2s
6 Elfyn Evans / Daniel Barritt (Ford Fiesta WRC) + 5m26.6s
7 Hayden Paddon / John Kennard (Hyundai i20 Coupe WRC) + 5m31.2s
8 Stephane Lefebvre / Gabin Moreau (Citroen DS3 WRC) + 7m14.7s
9 Pontus Tidemand / Jonas Andersson (Skoda Fabia R5) + 9m11.1s
10 Teemu Suninen / Mikko Markkula (Ford Fiesta R5) + 10m02. 9s
23 Juho Hänninen / Kaj Lindström (Toyota Yaris WRC) + 23m05.6s
A FIA WRC állása / Pilóták:
1 Jari-Matti Latvala 48 pont
2 Sebastien Ogier 44
3 Ott Tanak 33
4 Dani Sordo 25
5 Craig Breen 20
6 Elfyn Evans 18
7 Stephane Lefebvre 10
8 Thierry Neuville 8
9 Hayden Paddon 7
10 Andreas Mikkelsen 6
12 Juho Hänninen 3

A FIA WRC állása / Gyártók
1. M-Sport World Rally Team 73 pont
2. Toyota Gazoo Racing WRT 53
3. Hyundai Motorsport 40
4. Citroen Total Abu Dhabi World Rally Team 26

Toyota Yazoo Racing Media

***

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ