Kérdezz felelek az ERC bajnokával Alexey Lukyanuk-kal

Kérdezz felelek az ERC bajnokával Alexey Lukyanuk-kal

MEGOSZTÁS

Alexey Lukyanuk tegnap megszerezte második FIA Európa-bajnoki címét Rally Islas Canarias futamán egy Citroen C3 R5 volánja mögött. Az autót Pirelli abroncsokkal a Saintéloc Junior Team csapata készítette fel a szezon futamaira. A 39 éves szentpétervári orosz pilóta az ünnepélyes eredményhirdetést követően már kétszeres Európa-bajnokként nyilatkozott.

Mit jelent számodra ez a második ERC cím?

Természetesen ez egy nagyon értékes és becses eredmény. Jobb lett volna inkább Oliverrel csatázni a szakaszokon, de tisztában voltunk azzal, hogy nem kell mindenáron megelőznünk, követnünk kellett, annyira, amennyire elegendő.

Mennyire kellett megdolgoznod ezért a második címért?

Rengeteget dolgoztunk, ami most már történelem. Természetesen hosszú és nehéz szezonunk volt, a világ minden bajával és súlyával, de nagyon boldog vagyok, hogy sikeresen zártuk a szezont.

Nyomás alatt versenyeztél a hétvégén?

Valójában nem éreztem, hogy nyomás alatt lennék, inkább Magyarország előtt voltam feszült és aggódtam, hogy őszinte legyek az a futam, nagyon trükkös és kiszámíthatatlan, bár esővel itt is szembe kellett néznünk. Nagyon erős volt a mezőny, rengeteg gyors pilóta indult itt.

Alekszej Arnautov visszatért a Jobb 1-be a szezonzáróra. Mennyire volt ez a számodra fontos?

Háromszor nyertünk már itt, nagyon jó érzés volt visszatérni Alexey-vel. Van egy mondás: „Mit kell tenned, ahhoz, hogy egy embert boldoggá tudj tenni? El kell tőle venned valami értékeset, hogy azt később visszaadhass!  Ilyen volt az én helyzetem is. Nagyon élvezetes volt az együttműködésünk és a hangulat is az autóban. Ez nem csak az itiner olvasásáról szól, nagyon jó barátok vagyunk és örültem a visszatérésének.

Remek szezonbéli győzelmeket arattál – a Rally di Roma Capitale, Rally Fafe Montelogno –, remek teljesítményt nyújtva. Ezen a futamon vezettél a legjobban?

Elégedett voltam, általában a vezetésemmel, talán nem  ez volt a legjobb teljesítményem, de a szezon alatt erős, kiegyensúlyozott és megbízható volt. Fejlődtünk, de a korlátozott erőforrásaink miatt küzdenünk kellett. Amennyiben ez a jövőben még nehezebb lesz, alkalmazkodnunk kell.

Kinek ajánlanád ezt az Európa-bajnoki címet?

Ez a cím a Citroen, a Total, a Saintéloc és a Pirelli nélkül lehetetlen lett volna. A Citroen számára ez az első FIA ERC cím [a Rally2 osztályban] és a Pirelli számára is fontos, hogy a csúcson legyen. Számos szponzorunknak és partnerünknek kell köszönetet mondanunk, mert nem könnyű versenyezni ezekben a nehéz időkben. Köszönetet kell mondanunk a szurkolóinknak és a családjainknak is, minden támogatásért.

Mi a következő lépés? Hogyan tovább?

Természetesen a rali világbajnokság az, amire mindig is vágytunk, de a rendelkezésünkre álló anyagi erőforrások, miatt messze van tőlünk. A világ jelenlegi körülményei nagyon bonyolultak, nem tudjuk megjósolni, hogy mit hozhat a jövő. Hogy őszinte legyek, valójában fogalmam sincs, hogy mi lesz ezután. Dolgozni fogunk tovább.

Az elmúlt évek Európa-bajnokai:

2020: Alexey Lukyanuk (Oroszország)
2019: Chris Ingram (Nagy-Britannia)
2018: Alexey Lukyanuk (Oroszország)
2017: Kajetan Kajetanowicz (Lengyelország)
2016: Kajetan Kajetanowicz (Lengyelország)
2015: Kajetan Kajetanowicz (Lengyelország)
2014: Esapekka Lappi (Finnország)
2013: Jan Kopecký (Cseh Köztársaság)
2012: Juho Hänninen (Finnország)
2011: Luca Rossetti (Olaszország)

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ