Kalle Rovanperä legyőzhetetlen volt a Hungaroringen

Kalle Rovanperä legyőzhetetlen volt a Hungaroringen

MEGOSZTÁS

A 21. Szilveszter Rallye-n a WRC2 Pro finn világbajnoka az utolsó szakaszon már a közönségnek autózott, míg a legjobb magyar páros a Vincze Ferenc, Szőke Tamás duó lett

Kalle Rovanperä legyőzhetetlen volt a Hungaroringen

Jól döntöttek azok, akik a hétvégén kilátogattak a Hungaroringre, ahol összesen 193 páros rajtolt el a hagyományos, már 21. alkalommal megrendezett Szilveszter Rallye-n. A győzelmet a viadal kiemelkedően legnagyobb sztárja, a WRC2 Pro 2019-es világbajnoka, Kalle Rovanperä és navigátora, a csinos Noora Korhonen szerezte meg, míg a legjobb magyar páros, a 2019-es abszolút magyar bajnok Vincze Ferenc – jobb egyben Szőke Tamással – lett, aki végül harmadikként zárt.

Nyugodtan ki lehetett tenni a megtelt táblát vasárnap a Hungaroring főbejáratára, ugyanis már kora reggel óta több ezer ember szurkolta végig a 21. Szilveszter Rallye második versenynapját. A legnagyobb figyelem természetesen a WRC2 Pro kategória idei világbajnokának, Kalle Rovanperänak szólt, akinek ezúttal barátnője, Noora Korhonen diktálta az itinert. A finn páros nem is okozott csalódást, és miután fölényesen megnyerték az első 5 szakaszt, az utolsó körgyorson Rovanperä a közönségnek autózott: gumit füstölt, driftelt és a lehető leglátványosabban vette be a kanyarokat. Még így is maradt az előnyéből 36,6 másodperc mostani csapattársa, és a Skodánál 2020-ban a helyére szerződtetett cseh Petr Semerad és Jiri Hovorka előtt.

Persze a magyar szurkolók a 2019-es abszolút magyar bajnok, Vincze Ferenc – navigátora Szőke Tamás – száguldására is kíváncsiak voltak, ugyanis a Korda Racing pilótája éppen az óévzárón tette meg az első métereket jövő évi autójával, egy VW Polo GTI R5-össel. Vinczéék végig hatalmas csatát vívtak a Skoda Fabia R5-össel száguldó Csomós Miklós és Nagy Attila duóval, és a végére előbbieknek maradt 1,4 másodperc előnyük, így ők lettek a harmadikok. Ötödikként a tavaly ugyanezen a viadalon a győzelemről éppenhogy lecsúszó Velenczei Ádám (Citroen C3 R5) végzett, akinek Vászna Zsolt diktálta az itinert.

„Nagyon szórakoztató verseny volt, rengeteg nézővel, élvezetes szakaszokkal, igyekeztük kiélvezni minden pillanatát. Nagyon örülök, hogy a Skoda által kiválasztott utódom, a mostani csapattársam lett a második, és jó volt látni, hogy sok tehetséges magyar versenyző is van, akik rettentően gyorsak. Jövőre már a WRC-ben indulok, és az a legfontosabb, hogy a világbajnokság első felében minél jobban megismerjem az új autót, hozzászokjak a kezeléséhez és érezzem a határait, aztán az év második felében már az eredményesség lesz a lényegesebb” – mondta Rovanperä, aki hozzátette, címvédőként nem zárja ki, hogy jövőre is a Szilveszter Rallye-n zárja a szezonját.

Az amatőrök abszolút sorrendjében hat szakaszt követően a szintén Skoda Fabia R5-össel versenyző Berkes Csaba és Madár Nóra győzött. A Historic abszolút első helyét a szlovák Jozef Béres, Vojtech Bacinsly páros (Ford Sierra Cosworth) szerezte meg.

Folytatás jövőre, 2020. december 27-e és 29-e között már az Alpok-Adria Rally Cup sorozat záró futamaként rendezik meg a 22. Szilveszter Rallye-t.

******

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ