Kalle Rovanperä és a TOYOTA GAZOO Racing ismét uralta a gyors észt...

Kalle Rovanperä és a TOYOTA GAZOO Racing ismét uralta a gyors észt szakaszokat

MEGOSZTÁS

Kalle Rovanperä a TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team világbajnoki címvédője sorozatban harmadszor is fölényes győzelmet aratott a 13. WRC Észt Rallyn, és ezzel tovább növelte előnyét a FIA WRC pilótai pontversenyét.

Kalle Rovanperä,Jonne Halttunen navigátorának a segítségével ismét otthonosan mozgott a TGR YARIS Rally1 HYBRID Rally1 volánja mögött a WRC leggyorsabb szakaszain. A pénteki nap végén annak ellenére, hogy a laza murvás szakaszokon elsőként kellett futnia, szűk előnnyel vezetett, majd ezt követően szó szerint verhetetlen volt.

Szombat reggeltől a vasárnap délutáni Power Stage-ig, a rali végéig 13 egymást követő szakaszgyőzelemmel büszkélkedhetett – Rovanperä lett az első pilóta, aki beállította Sébastien Loeb szakaszgyőzelmeinek számát – 27.ADAC Rallye Deutschland – SS1-SS13 – egy futamon belül .

A Power Stage szakaszon két másodperccel volt a leggyorsabb, így 52,7 másodperces összesítéssel megszerezte második győzelmét a szezonban, maximális 30 pontot is megszerezve. Így a 22 éves finn pilóta 55 pontra növelte előnyét a tabellán. Ez a győzelem a 10. győzelme lett a WRC-ben az elmúlt két évben. Így Rovanperä a 2021-es Észtország Rallyn elért első futamgyőzelme óta, a legfiatalabb pilótaként érte el a kétszámjegyű futamgyőzelmek számát.

Elfyn Evans továbbra is második a pilóták versenyzői rangsorában, miután ő és navigátora, Scott Martin a második leggyorsabbak voltak a Power Stage-en, és összességében a negyedik helyen végeztek, miután izgalmas küzdelmet vívtak a dobogó legalsó fokáért Esapekka Lappival (Hyundai) – mindössze 7,3 másodperccel maradtak el finn ellenfelüktől. Takamoto Katsuta és navigátora, Aaron Johnston a hetedik helyen végzett, mindössze 0,3 másodpercre elmaradva a hatodik helyen végző Pierre-Louis Loubet mögött. A TGR-WRT 57 pontra növelte előnyét a gyártók bajnokságában.

 

Akio Toyoda (TGR-WRT elnöke)
“Kalle, Jonne, gratulálok a győzelmetekhez, és a három egymást követő győzelemhez a Rally Estonia-n!

Két évvel ezelőtt Észtország volt az, ahol az akkor 20 éves Kalle lett a legfiatalabb WRC-győztes. Addig a legfiatalabb győztes rekordját Jari-Matti tartotta 22 évesen. A most 22 éves Kalle pedig már 10 WRC-versenyt nyert. Én is szeretnék gratulálni neki, hogy ő lett a legfiatalabb kétszámjegyű győztes. Alig várom, hogy valahol újra fánkkal kínáljam meg.

És természetesen Elfynnek és Scottnak is hálás vagyok, akik értékes pontokat szereztek a csapatnak. Takamoto és Aaron a harmadik autóval nevezett erre a versenyre, mint gyártói csapat. Sajnálom, hogy szombaton elektromos problémákkal kellett megküzdeniük, de így is egyenletes futammal hozták haza az autót, és a csapat is erősödni tudott nekik köszönhetően.

Ezen a hétvégén a Tokyo Dome-ban szurkoltam a Toyota baseball csapatának, és Koji Sato, az új elnökünk Észtországba látogatott. Mindketten együtt küzdöttünk a hétvégén a Toyota sportolóival, és mindkettőt megnyertük. Igazán szép hétvége lett számunkra.

A következő WRC fordulót szülővárosunkban, a finnországi Jyväskyläben rendezik. Megkértem Jari-Mattit, hogy legyen ott versenyző, így lesz okom arra, hogy helyettes csapatfőnökként ott legyek a helyszínen!
Hogyan kell helyettes csapatfőnökként viselkednem? Sato jó példát mutatott nekem ezen a hétvégén. Minden kora reggel csatlakozott a versenyzők és mérnökök megbeszéléséhez, és mindig a szervizparkban maradt, amíg az éjszakai szerviz be nem fejeződött. Úgy tűnik, folyamatosan kommunikált a csapattagokkal, és mindig a csapat mellett harcolt. Jari-Matti csapatfőnökként szintén mindig korán reggel érkezik a szervizparkba, és soha nem mulasztja el a reggeli üdvözlést a csapattagoknak. A Finn Rally során követni fogom őket, sokat kommunikálok a csapattagokkal, és remélhetőleg segítek a csapatnak.

Teljesen felkészülten indulok Finnországba, hogy a csapat a Kenyából és Észtországból hozott jó lendületet átvihesse a következő fordulóra. Győznünk kell. Győzni fogunk!”

Jari-Matti Latvala (csapatfőnök)
“Kalle igazán dominált ezen a ralin. Pénteken első autóként indulni az úton, és a nap végére az élre állni, majd szombaton és vasárnap minden szakaszon a leggyorsabbnak lenni, és megnyerni a Power Stage-et – ez egyszerűen teljes dominancia. Valószínűleg ez a legerősebb rali számára a naptárban, olyan volt a számára, mintha ez lenne a hazai ralija,amelyen a legjobban szeret vezetni, és a lehető legtöbbet hozta ki belőle, ami nagyszerű a címvédés szempontjából. Elfyn is nagyon jól küzdött, és a Power Stage-en nagyon jól vezetett, így a második leggyorsabb volt, és nagyon értékes pontokat szerzett magának, de a gyártók bajnokságában is, ahol tovább növeltük előnyünket. Fantasztikus volt, hogy Sato-san velünk volt ezen a hétvégén, és hogy együtt ünnepelhettünk vele. Most már nagyon várjuk a csapat két hét múlva esedékes hazai raliját Finnországban, és reméljük, hogy ott is győzni tudunk.”

Kalle Rovanperä 
“Csodálatos érzés, hogy itt Észtországban megszereztük a 10. WRC-győzelmünket, és sorozatban harmadszor is megnyertük ezt a ralit. Számomra ez egy igazán szép rali, amit mindig is élveztem. Ez a hétvége valami különleges volt, szombat reggeltől kezdve minden szakaszt megnyertünk. Azt hiszem, jól megmutattuk a sebességünket és azt, hogy mire képes az autó, úgyhogy nagyon boldog vagyok. Jonne-nal jó munkát végeztünk, ilyen sebességgel vezettünk, anélkül, hogy tényleg voltak pillanatok, és végig nyomtuk, de közben élveztük a vezetést, ami nem mindig van így a raliban. Boldognak éreztem magam az autóban, élveztem a szép szakaszokat és a nagyszerű támogatást, amit itt kaptunk. Az is csodálatos volt, hogy Sato-sannal ünnepelhettem közvetlenül a szakasz után, és utána a dobogón – nagyon boldog volt.”

Elfyn Evans 
“Egész hétvégén elég intenzív harcban voltunk a dobogós helyekért, és természetesen csalódás, hogy végül nem sikerült. Nem voltunk messze, de sajnos egy kicsit lemaradtunk. Pénteken eltartott egy ideig, amíg kényelmesen éreztük magunkat az autóban, de azt hiszem, ekkor történt a legtöbb kár a rali hátralévő részében elfoglalt úthelyzetünket illetően. Gratulálok Kalle-nak, aki dominált ezen a hétvégén. Nehéz elégedettnek lenni az eredményünkkel, de a Power Stage-ről és a rallyról is jó pontokat szereztünk. Ez egy jó bemelegítés is a Rally Finnországra, és a következő héten keményen fogunk dolgozni, hogy megpróbáljunk jobban teljesíteni.”

Takamoto Katsuta 
“Voltak pozitívumok és negatívumok is ezen a hétvégén a számomra. Jó volt hiba vagy izgalmas pillanatok nélkül befejezni a ralit, szóval elég tiszta hétvégénk volt. De sok helyen hiányzott a sebességem, és ezen kell javítanom a következő versenyre. Az elején sokat küszködtem, utána javult az érzés, de még mindig szeretnék gyorsabb lenni, de nem lehetek elégedetlen a teljesítményemmel. Megpróbálom majd a pozitívumokat megragadni, elemezni.

Mi a következő lépés?
A Rally Finland (augusztus 3-6.) a naptár leggyorsabb raliversenye, amely sima murvás szakaszokon, sok ugratóval zajlik. Ez egyben a TGR-WRT hazai rallye is, amelynek székhelye a jyväskyläi szervizpark közelében található.

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ