Hyundai Motorsport – WRC Secto Rally Finland visszatekintő

Hyundai Motorsport – WRC Secto Rally Finland visszatekintő

MEGOSZTÁS

– A Hyundai Motorsport dobogós helyezést ünnepelt a Rally Finland futamán, a 2023-as FIA World Rally Championship (WRC) szezon kilencedik fordulóját követően, a csapat számára az egyik legnagyobb kihívást jelentő fordulójában.
– A Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe kettős a második helyet szerezte meg, ami a belgák idei hatodik dobogós helyezése, Neuville pedig felzárkózott a pilóták bajnoki tabelláján.
– Teemu Suninen/Mikko Markkula a negyedik helyen végzett, miután folytatták a harmadik helyért folytatott látványos küzdelmüket, és az utolsó napon négy első három helyezett szakaszidőt értek el.

Jyväskylä, Finnország

2023 FIA World Rally Championship
Round 9, Rally Finland
3 – 6 August 2023
Thierry Neuville
Photographer: Austral
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

A Hyundai Motorsport a Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe párossal a kiváló második helyen fejezte be a Rally Finnországot, a FIA World Rally Championship (WRC) 2023-as szezonjának kilencedik fordulóját – ez a hatodik dobogós helyezésük a szezonban.

Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe megerősítette  teljesítményét a bonyolult és igényes szakaszokon, és megszerezte első dobogós helyezését a Rally Finlandon.

Vasárnap teljesen új útvonalon zajlott a futam utolsó napja. Négy szakaszon versenyeztek szép időjárási körülmények között: Moksi-Sahloinen (SS19/SS21, 16,56 km), amely a 2022-es kiadáshoz képest fordítva lett lefutva, és Himos-Jämsä (SS20/22, 9,26 km) – egy új, szűk és technikás befejezés a Himos síparadicsomban.

Bár a céljuk egy egyenletes és óvatos vezetés volt a szakaszokon, a belga Hyundai Shell Mobis World Rally Team legénysége továbbra is erős tempót mutatott a Hyundai i20 N Rally1 Hybriddel. Az SS20 Himos-Jämsä 1-t a verseny Power Stage-jének felderítéseként kezelve a Neuville/Wydaeghe páros a második leggyorsabb időt érte el. Ezt a bravúrt megismételték a 21. szakaszon Moksi-Sahloinen és a Power Stage-en is, így további négy bajnoki pontot szereztek.

A harmadik helyért folytatott harc izgalmas utolsó napja volt, a Teemu Suninen/Mikko Markkula páros összehangolt erőfeszítéseket követően alig maradt le a dobogós helyezésről. Annak érdekében, hogy a lehető legjobb esélyt kapják a sikerre, a csapat azt a taktikai döntést hozta, hogy a #3-as Hyundai i20 N Rally1 Hybrid tartalék gumiabroncs nélkül vágott neki a vasárnapnak. A legénység a továbbiakban is remek finn érzékről tett tanúbizonyságot, és minden szakaszon az első három legjobb időt autózta, miközben keményen küzdöttek a lemaradásuk ledolgozásáért.

A stratégia jól kezdődött, a finnek 1,9 másodpercet faragtak Takamoto Katsuta előnyéből a 19. szakaszon, a Moksi-Sahloinen 1. szakaszon. A 20. szakaszon, a Himos-Jämsä 1. szakaszon egy vad futam kiemelte, hogy a finnek mennyire elszántak a hazai dobogóra, mivel minden egyes centimétert kihasználtak, hogy utat találjanak a Toyota mellett, de a különbség több mint hét másodpercre nőtt. A Moksi-Sahloinen megismétlésével a finnek egy másodpercet vissza tudtak kaparintani, azonban az idő ezután behozhatatlannak bizonyult. A Power Stage-en egy végső hajrával a harmadik helyen értek célba, három extra pontot szerezve, de az összesítésben be kellett érniük a negyedik hellyel.

Neuville csökkentette a különbséget a bajnoki tabellán, az első három helyezettet már csak 36 pont választja el egymástól a pilótáknál, míg a Hyundai Shell Mobis World Rally Team továbbra is a második helyen áll a gyártóknál. A csapat jó hangulatban vág neki a következő fordulónak, az Akropolisz Rallye-nak, ahol meg akarja védeni a dobogós helyezéseket.

2023 FIA World Rally Championship
Round 09, Rally Finland, 3-6 August 2023
Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe, Hyundai i20 N Rally1 Hybrid, Action during Day 3 of WRC Rally Finland 2023
Photographer: Vincent Thuillier
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (#11 Hyundai i20 N Rally1 Hybrid)
– A második hely a Rally Finnországban a hatodik dobogós helyezés a szezonban
– A Power Stage teljesítménye négy bónuszpontot biztosított a bajnoki küzdelemhez

Thierry Neuville: “Nagy megkönnyebbülés, hogy tíz évnyi, mondhatni küzdelem után ismét a Rally Finland dobogójára állhatok. Ez azt mutatja, hogy a csapat és a folyamatban lévő változások jó irányba haladnak. Azt hiszem, ez egyértelműen annak a jele, hogy folytatnunk kell. Örülök, hogy van egy kis szünetünk, mivel ez a hétvége elég kimerítő volt, de elvégeztük a munkát. Köszönöm a csapatnak.”

2023 FIA World Rally Championship
Round 09, Rally Finland
02-05 August 2023
Teemu Suninen, Mikko Markkula, Hyundai i20 N Rally 1
Photographer: Dufour Fabien
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH
2023 FIA World Rally Championship Round 8,
Rally Estonia 2023, 20-23 July 2023
Teemu Suninen, Portrait during Day 1 of Rally Estonia 2023
Photographer: Romain Thuillier
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Teemu Suninen/Mikko Markkula (#3 Hyundai i20 N Rally1 Hybrid)
– Szép negyedik helyezés mindössze második versenyén a Hyundai i20 N Rally1 Hybriddel
– Mind a négy szakaszon az első háromban végzett az utolsó napon

Teemu Suninen: “Az eredmény önmagában is elég jó, még akkor is, ha némi csalódást jelent, hogy lemaradtam a dobogóról. Sok mindent fel kell dolgozni a két rali után, ami segít felkészülni a következőre, hogy erősebben tudjak visszatérni. Öröm volt együtt dolgozni a Hyundai Motorsport csapatával, nagyon támogattak és mindent megadtak, amit csak tudtak. Nagyon várom már a következő közös ralit.”

2023 FIA World Rally Championship
Round 9, Rally Finland
3 – 6 August 2023
Thierry Neuville
Photographer: Austral
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Cyril Abiteboul – Hyundai Motorsport csapatfőnöke: “Bár a mai eredmény erős és pozitív a bajnokság szempontjából, láthatjuk, hogy még mindig le vagyunk maradva, és további lépéseket kell tennünk, mint ahogyan azt az utóbbi időben tettük, ha állandó versenytársak akarunk lenni a Toyotával szemben. Teemunak számos nagyon erős pillanata volt a hétvégén. Van egy kis csalódottság, hogy nem állhatott fel a dobogóra, de az, hogy ez már a második raliversenyen megtörtént, a közös ambíciónkat jelzi. Tudjuk, hogy ezek a gyors raliversenyek nem feltétlenül mutatják meg az autónkat a legjobb formájában, de a gyárban a színfalak mögött folyó munka az, ami segített nekünk abban, hogy javítsunk az autón, következetességet és megbízhatóságot mutassunk, ezért szeretnék mindenkinek hatalmas köszönetet mondani. Végezetül pedig várjuk, hogy Esapekka újra Danival és Thierryvel együtt lehessen Görögországban, miután a rali közösség nagy része jól megérdemelt szünetet tartott.”

Következő rali
– A 2023-as FIA Rally Világbajnokság tizedik fordulója a legendás Akropolisz Rally lesz, amelyet szeptember 7-10. között rendeznek meg a görögországi Lamia környékén.

Végeredmény – WRC Secto Rally Finland

1.  E. Evans S. Martin Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid 2:33:11.3 ó
2.  T. Neuville M. Wydaeghe Hyundai i20 N Rally1 Hybrid +39.1 s
3.  T. Katsuta A. Johnston Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid +1:36,7 p
4.  T. Suninen M. Markkula Hyundai i20 N Rally1 Hybrid +1:41.0 p
5.  JM. Latvala J. Hänninen Toyota GR Yaris Rally1 Hybrid +4:09.4 p
6.  O. Solberg E. Edmondson Škoda Fabia RS +9:33.6 p
7.  S. Pajari E. Mälkönen Škoda Fabia RS +10:03.7 p
8.  A. Fourmaux A. Coria Ford Fiesta Mk II +10:37.5 p
9.  N. Gryazin K. Aleksandrov Škoda Fabia RS +11:11.5 p
10. A. Mikkelsen T. Eriksen Škoda Fabia RS +11:35.2 p

2023 FIA WRC konstruktőri tabellájának állása – 9. forduló után

1. Toyota Gazoo Racing World Rally Team 378 p
2. Hyundai Shell Mobis World Rally Team 311 p
3. M-Sport Ford World Rally Team 205 p

2023 FIA WRC pilótai tabellájának állása – 9. forduló után

1. K. Rovanperä 170 p
2. E. Evans 145 p
3. T. Neuville 134 p
4. O. Tänak 104 p
5. S. Ogier 98 p
6. E. Lappi 87 p
7. T. Katsuta 58 p
8. D. Sordo 46 p
9. T. Suninen 34 p
10. P.L Loubet 28 p

– ENDS –

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ