Hyundai Motorsport – Rally Italia Sardegna előzetes

Hyundai Motorsport – Rally Italia Sardegna előzetes

MEGOSZTÁS
2022 FIA World Rally Championship
Round 04, Rally de Portugal
19-22 May 2022
Thierry Neuville
Photographer: Austral
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

– A Hyundai Motorsport eltökélt szándéka, hogy a 2022-es WRC szezon ötödik fordulóján, a Rally Italia Sardegna Rallyn kiaknázza a benne rejlő lehetőségeket és harcban legyen a győzelemért.
– A csapatnak komoly tapasztalata van a nehéz murvás ralin, hiszen az elmúlt hat versenyből négyet megnyert.
– A csapat megtartják a Rally de Portugal három pilótapárosát: Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe, Ott Tänak/Martin Järveoja és Dani Sordo/Cándido Carrera fogják vezetni az alzenaui székhelyű csapat Hyundai i20 N Rally1-eseit.

 

A Hyundai Motorsport a 2022-es FIA Rally Világbajnokság (WRC) ötödik fordulójára, a Rally Italia Sardegna Rallyra készül, és arra törekszik, hogy a csapat ígéretes tempóját pont erős eredményre váltsa.

A versenynaptár második egymást követő murvás raliversenyeként az olaszországi futam újabb kimerítő próbatételt jelent a Hyundai i20 N Rally1 számára a kihívásokkal teli terepen amelyen, a sebesség és a következetesség egyaránt kulcsfontosságú lesz.

Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe, Ott Tänak/Martin Järveoja és Dani Sordo/Cándido Carrera összeállításban vág neki a Rally Italia Sardegna murvás pályáinak. Mindhárom legénység megmutatta a Hyundai i20 N Rally1-ben rejlő potenciált, hogy a mezőny elején versenyezzen az előző forduló, a Rally de Portugal során, a spanyol legénység pedig a szezon első versenyén a dobogón végzett.

A Hyundai Motorsport a Rally Italia Sardegna sikerlistájával büszkélkedhet, hiszen az elmúlt hat versenyből négyet megnyert. Sordo és Neuville két-két győzelmet aratott, míg a csapat tíz dobogós helyezést ünnepelhetett az eseményen. Tänak 2017-ben szintén a dobogó legfelső fokára állt Szardínián. Ez a tapasztalat, valamint a Rally de Portugalon mutatott teljesítménye magabiztos helyzetbe hozza a csapatot, amikor az olasz szigetre utazik.

A futam központja 2022-ben visszatér Algheróba, amely és csütörtökön a shakedownnal kezdődik, amelyet este egy vadonatúj, szuperspeciális szakasz követ. Pénteken a csapatok négy szakaszt teljesítenek kétszer, a rali leghosszabb napján, összesen 133,56 kilométer mért szakasszal. A szombati útvonal hasonló hosszúságú, 131,82 km-es távot tesz ki nyolc szakaszon keresztül. A futam vasárnap zárul négy szakasszal, köztük a Power Stage-vel, amely az első öt helyezettnek további pontokat biztosít.

2022 FIA World Rally Championship
Round 04, Rally de Portugal
19-22 May 2022
Thierry Neuville,
Photographer: Dufour Fabien
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (#11 Hyundai i20 N Rally1)

– A páros célja, hogy a Rally de Portugal kihívásokkal teli hétvégéjét elfeledje és technikai hiba nélkül versenyezhessen
– Neuville a harmadik szardíniai győzelemre hajt

Szardínián már több győzelmet arattam, ez egy olyan futam, amelyet élvezek. A Hyundai autói a múltban is erősek voltak ott, és remélhetőleg idén is meg tudjuk ismételni ezt a formát. Ettől a ralitól mindent és mindenkit várni kell; a forróság eléggé megviseli az autókat, és időnként eshet egy kis eső is, ami segíthet nekünk. Ez egy nagyon megterhelő verseny, hosszú napokkal, ahol nagyon korán kelünk és későn érünk célba, szóval kihívás lesz a javából. Ez az egyik legtechnikásabb murvás rali a versenynaptárban: az utak elég szűkekk és kanyargósak. Nincs hely a hibázásra, ezért nagyon oda kell figyelni, és az autót a tiszta vonalvezetésen kell tartani. A tapadás elég nagy lehet, különösen a második alkalommal, de az útviszonyok is durvák lehetnek.

2022 FIA World Rally Championship
Round 04, Rally de Portugal
19-22 May 2022
Ott Tanak
Photographer: Austral
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Ott Tänak/Martin Järveoja (#8 Hyundai i20 N Rally1)

– Az észtek a dobogós helyezésért küzdenek
– A duó az előző versenyen két szakaszt nyert kavicson

Szardínia egy újabb kemény murvás verseny, de már nagyon várom, hogy nekivágjak. Összességében eléggé megterhelő, magas hőmérséklettel és durva utakkal. A hőség miatt az autóban is nagyon meleg van, szóval ehhez is hozzá kell szoknunk. Megmutattuk, hogy versenyben lehetünk a dobogóért, ha el tudjuk kerülni a problémákat és tiszta ralit tudunk teljesíteni, így egy sima hétvégét célzunk meg, amikor az élen harcolunk. Tavaly a Rally Italia Sardegna Rallyn a verseny nagy részében a győzelemért küzdöttünk, és nagyon szeretnénk, ha ezúttal is így lenne. Reméljük, hogy a Rally de Portugal tanulságait felhasználva javíthatunk és erős eredményt érhetünk el.

2022 FIA World Rally Championship
Round 04, Rally de Portugal
19-22 May 2022
Dani Sordo
Photographer: Austral
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Dani Sordo/Cándido Carrera (#6 Hyundai i20 N Rally1)

– Sordo korábban két győzelmet aratott a Rally Italia Sardegna-n.
– A legénység a portugáliai siker után a második egymást követő dobogóra pályázik

A Rally Italia Sardegna mindig egy nagyon szép esemény számomra. Jól érzem magam ott; szeretem az utakat és a helyszínt is. Tavaly nem volt sok szerencsénk, mivel elkövettem egy apró hibát, és kiestünk, de az előző év erős volt, és remélem, idén is így lesz. A rallyn nagyon keskenyek az utak, és a külső vonalvezetés is csúszós lehet, ezért okosnak és óvatosnak kell lenni, hogy az ideális íven maradjunk; ha szélesre mész, akkor nagy köveknek ütközhetsz. Az is normális, hogy az első és a második áthaladás között itt módosítani kell az autó beállításait, mert a tapadásban nagy a különbség – az elsőn alacsony, a másodikon elég magas. Két rali gyors egymásutánban nagyon megterhelő a versenyszünetem után, de nagyon motivált vagyok.

WRC2
Az ígéretesnek tűnő Rally de Portugal kiábrándító végét követően a Hyundai Motorsport N Szardíniára tart, hogy a Hyundai i20 N Rally2 legénységével a FIA World Rally Championship 2 (WRC2) versenyen nyújtott teljesítményét kamatoztassa.

Teemu Suninen és Mikko Markkula lenyűgöző 12 szakaszgyőzelmet aratott, és az utolsó szakaszra érve vezette a WRC2 tabelláját, mielőtt egy hiba a nedves kavicsos utakon a rali feladására kényszerítette őket. A finn a korábbi években is erős formát mutatott a szardíniai utakon: 2015-ben a WRC3-ban és 2016-ban a WRC2-ben szerzett győzelmet, 2019-ben pedig a WRC-ben látogatott a dobogóra.

A Rally de Portugal karakterépítő hétvége volt Fabrizio Zaldivar számára, aki a szombati futamot feladni kényszerült. Ő és segédpilótája, Carlos del Barrio vasárnap visszatértek, hogy megmentsék a 14. helyet a WRC2-ben. Előre tekintve a Rally Italia Sardegna előtt, a paraguayi 2020-ban a második helyen végzett a Junior WRC-ben a Rally Italia Sardegnán, míg del Barrio kétszeres győztese a versenynek Sordóval.

Teemu Suninen: A Rally Italia Sardinia az egyik legkeményebb murvás rali a naptárban. A jellegét közepes sebességűként jellemezném; a ritmus elég sokat változik a sok útkereszteződés miatt, és nagyon gyorsan kell alkalmazkodnunk a különböző típusú utakhoz. Általában elég szűkek, és nincs hely a hibázásra, mivel rengeteg kő és fa van közvetlenül az út mellett. A kavics eléggé koptató, és nagyon jól kell kezelnünk a gumikopást. Az időjárás sem könnyíti meg a kihívást – nagyon meleg lehet, néha 35°C fölött, ami még jobban megterheli az autót és a személyzetet is.

Fabrizio Zaldivar : Portugáliában teljesítettem az első WRC2-es versenyemet, Szardínián mindenképpen az a célom, hogy tovább fejlődjek. Sokat tanultam Portugáliában a Hyundai i20 N Rally2-vel; az autó nagyon versenyképes és megbízható tud lenni, ami döntő lesz Szardínián. Ezen a hétvégén Olaszországban lesz a verseny előtti tesztünk. Úgy gondolom, hogy a megtett kilométerek, amelyek közül sok extrém körülmények között volt, jó információkkal szolgáltak. Szardínia időnként hihetetlenül kemény tud lenni, kihívást jelentő szakaszok, magas hőmérséklet és hosszú útszakaszok keveredésével. A kategóriánk hihetetlenül versenyképes, de a célunk mindig ugyanaz: javítani a teljesítményünkön és sok pontot szerezni a csapatnak.

Julien Moncet csapatfőnök-helyettes : “Láttuk a Hyundai i20 N Rally2-ben rejlő potenciált a portugáliai szakaszokon, bár ez nem tükröződött a végeredményben. Teemu és Mikko rögtön a rajtnál lendületben volt, Fabrizio és Carlos pedig minden egyes szakasszal egyre jobban bízott az autóban. Bízunk benne, hogy WRC2-es legénységeink a Rally Italia-n javuló teljesítményt tudnak felmutatni. A csapat sokat tanult a szezon első kiállása során, és hisszük, hogy a párosaink képesek lesznek a hétvégén az első helyekért harcolni ebben a versenyképes kategóriában. A bajnokságban még mindig minden adott, amiért játszhatunk.”

A hétvége áttekintése

– A Rally Italia Sardegna csütörtökön egy esti szuperspeciális szakasszal veszi kezdetét: Olbia-Cabu Abbas (3,23 km).
– A pénteki útvonal a Terranova (14,19km), Monti di Alà e Buddosò (24,70km), Osilo – Tergu (14,63km) és Sedini – Castelsardo (13,26km) nyolc gyors, kétszeri ismétléssel.
– A szombati futam hasonló struktúrát követ: a csapatok kétszer teljesítik a Tempio Pausania (12,03 km), Erula – Tula (15,27 km), Coiluna – Loelle (21,60 km) és a Monte Lerno di Pattada (17,01 km) szakaszokat.
– Az esemény vasárnap a Cala Flumini (12,55km) és a Sassari – Argentiera (7,10km) két körével zárul, az utóbbi második alkalommal a rali Power Stage-e lesz.

Hyundai Motorsport Media

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ