Hyundai Motorsport – Győzelemmel felérő második hely a svéd havon

Hyundai Motorsport – Győzelemmel felérő második hely a svéd havon

MEGOSZTÁS
2022 FIA World Rally Championship
Round 02, Rally Sweden
24-27 February 2022
Thierry Neuville, Martijn Wydaeghe, Hyundai i20 N Rally 1
Photographer: Dufour Fabien
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

– A Hyundai Motorsport megszerezte első dobogós helyezését a 2022-es FIA Rally Világbajnokságon (WRC): Thierry Neuville a második helyen végzett a Svéd Rallyn…

– A belga vasárnap reggel egy pozíciót javított, és a záró szakaszon Esapekka Lappi nyomásának ellenállva magabiztos teljesítményt nyújtott egészen a célba érkezésig.

– Oliver Solberg a hatodik helyen fejezte be a ralit, fontos bajnoki pontokat szerezve, Ott Tänak pedig egy frusztráló hétvége után a Power Stage-ről hozta el a maximumot.

 Umeå, Svédország

  1. február 27. – A Hyundai Motorsport a 2022-es FIA Rally Világbajnokság (WRC) első dobogós helyezését könyvelhette el, mivel Thierry Neuville és navigátora Martijn Wydaeghe a vasárnapi négy szakasz után a második helyet szerezte meg.

 A belga legénység a harmadik pozícióból vágott neki az utolsó versenynapnak, és eltökélt szándéka volt, hogy elhárítsa Esapekka Lappi támadását a dobogó alsó fokáért. Ez a szoros verseny a vasárnapi négy gyorsasági szakaszon – Vindeln (SS16/SS18 – 14,19 km) és Sarsjöliden (SS17/SS19 – 14,23 km) ismétlése – is folytatódott, és  egy a második helyért folyó gyorsasági sprint lett a vége, miután Elfyn Evans a nyitó szakaszon bajba került, majd kiesett.

Annak ellenére, hogy a Sarsjölidenen átvezető első szakaszon időt vesztett Lappival szemben, Neuville azonnal visszavágott, és a megismételt Vindeln szakaszon megszerezte a győzelmet. A Power Stage-en Oliver Solberg és Ott Tänak is a végső sikert kereste a rally elszenvedett korábbi problémái után.

Az észt legénység a leggyorsabb időt repesztette a Sarsjöliden mindkét teljesítése során.  A Power Stage 1. és 3. helyezése a csapat számára – Tänak volt a leggyorsabb, Neuville pedig három extra pontot szerzett – versenyképes volt a rali befejezéseként.

Solberg és navigátora Elliott Edmondson számára is volt pozitívum a hétvégén, hiszen a hatodik helyen végeztek. A csapat az utolsó napon igazi elszántságról tett tanúbizonyságot, és visszavágtak a szombat délutáni gázpedál problémának, amely a hetedik helyre taszította őket.

2022 FIA World Rally Championship
Round 02, Rally Sweden
24-27 February 2022
Thierry Neuville
Photographer: Austral
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (#11 Hyundai i20 N Rally1)

– Neuville negyedik svéd dobogós helyezése a 2015-ös második, a 2018-as első és a 2019-es harmadik helyezés után.

 Thierry Neuville:  “Nagyszerű érzés itt Svédországban dobogón végezni, ráadásul most első alkalommal az új hibrid korszakban. Kicsit váratlanul ért a Rallye Monte-Carlo után, de a csapat jó munkát végzett. Köszönöm mindenkinek a németországi gyárban, hogy keményen hajtottak. Már a shakedown-on éreztük, hogy a sebesség már alakul, de meglepetés volt, hogy péntek este már vezettük a rallyt. Ezután már kicsit nehezebb volt megtalálni a megfelelő beállításokat, de volt elég tempónk ahhoz, hogy továbbra is a dobogóra koncentráljunk – végül megszereztük a második helyet. Másfél hónapunk van arra, hogy felkészítsük magunkat és az autót Horvátországra. Ezek a hetek nagyon fontosak lesznek, és rengeteg munka vár ránk, de ezután az eredmény után még pozitívabban tekinthetünk az elkövetkezendő versenyekre.”

2022 FIA World Rally Championship Round 02,
Rally Sweden 2022, 24-27 February 2022
Oliver Solberg, Elliot Edmondson, Hyundai i20 N Rally1, Action during Day 3 of WRC Rally Sweden 2022
Photographer: Romain Thuillier
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Oliver Solberg/Elliott Edmondson (#2 Hyundai i20 N Rally1)

– A páros lenyűgöző tempót mutatott a rally során.

– A hatodik helyezés fontos bajnoki pontokat biztosított a csapatnak.

Oliver Solberg : “A Power Stage nem volt a tökéletes befejezése a ralinak, ahogy mi reméltük. Elkövettem néhány hibát, majd pár helyen pedig kissé óvatos voltam, így ez nem volt egy tiszta futam. Ennek ellenére nagyon élveztem ezt a hétvégét. Nagyszerű volt először itthon versenyezni egy WRC autóval, ennél többet nem tudtam volna kívánni. Az autó egész hétvégén jól működött, a csapat pedig elképesztő munkát végzett, úgyhogy köszönöm nekik. Nem ezt az eredményt szerettük volna, miután volt némi balszerencsénk az autóval, de ez van. Keményen kell dolgoznunk, nagy mosollyal az arcunkon, mert a sebességünk már megvan. Csak a mi teljesítményünkön kell még javítanunk, hogy az élmezőnybe tudjunk kerülni, de nincs kétségem afelől, hogy oda fogunk érni.”

2022 FIA World Rally Championship
Round 02, Rally Sweden
24-27 February 2022
Ott Tanak
Photographer: Austral
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Ott Tänak/Martin Järveoja (#8 Hyundai i20 N Rally1) 

– Két szakaszgyőzelem, köztük a Power Stage győzelem az észt párosnak.

– Összességében frusztráló hétvégéje volt az  észt párosnak  a pénteki hibridproblémák után.

Ott Tänak: “Nem igazán tudunk sok pozitívumot magunkkal vinni erről a rallyról. Összességében ez egy frusztráló és kiábrándító hétvége volt. A pozitívum, hogy megmutattuk, hogy megvan a tempónk ahhoz, hogy versenyképesek legyünk. A hátránya az, hogy nem tudtunk sok pontot szerezni. Szerencsénk volt, hogy a Power Stage-ről elvihettünk néhány pontot, de ezek kevésnek bizonyultak ahhoz képest, amit szereznünk kellett volna. Nem igazán tudok túl sokat stresszelni a helyzeten, mert a magam részéről keveset tehettem volna másképp. A csapat keményen dolgozott, és a dobogó Thierry számára egy kis törlesztést jelent. Már korábban is mondtam, hogy az autóban rejlő potenciál megvan, csak még dolgozni kell rajta, hogy eljussunk oda, ahova szeretnénk.”

2022 FIA World Rally Championship Round 02,
Rally Sweden 2022, 24-27 February 2022
Julien Moncet, Portrait during Day 2 of Rally Sweden 2022
Photographer: Romain Thuillier
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Julien Moncet csapatigazgató-helyettes:

“Ez a második hely tényleg győzelemnek tűnik számunkra. Ne értsenek félre, azért vagyunk itt, hogy nyerjünk, de néhány nehéz hónap – és különösen a monte-carlo-i csalódás – után újra a dobogón állunk, és ez nagyszerű érzés. Tudjuk, hogy van még tennivalónk, és javítanunk kell az autón is, de megmutattuk, hogy közeledünk a célhoz. Köszönöm mindenkinek a csapatban, a helyszínen és az alzenaui gyárban dolgozóknak, akik hihetetlenül keményen dolgoztak. Ez egy fontos eredmény, de reméljük, hogy ez csak a kezdete annak, hogy visszatérjünk a csúcsra.”

Következő rally:

– A 2022-es FIA Rally Világbajnokság a következő futamán aszfaltra vár, a Croatia Rallyra április 21-24. között kerül megrendezésre.

 

A WRC Svéd Rally végeredménye:

1. K. Rovanperä J. Halttunen Toyota GR Yaris Rally1 2:10:44.9 ó
2. T. Neuville M. Wydaeghe Hyundai i20 N Rally1 +22.0 s
3. E. Lappi J. Ferm Toyota GR Yaris Rally1 +30.6 s
4. T. Katsuta A. Johnston Toyota GR Yaris Rally1 +2:19.4 p
5. G. Greensmith J. Andersson Ford Puma Rally1 +3:20.4 p
6. O. Solberg E. Edmondson Hyundai i20 N Rally1 +5:39.4 p
7. A. Mikkelsen T. Eriksen Škoda Fabia Evo +7:11.1 p
8. O. C. Veiby S. Skærmoen Volkswagen Polo GTI +7:34.3 p
9. J. Huttunen M. Lukka Ford Fiesta MkII +8:14.2 p
10. E. Kaur K. Aleksandrov Volkswagen Polo GTI +8:24.8 p

A FIA WRC gyártói pontversenyének az állása:

1. Toyota Gazoo Racing World Rally Team 83 p
2. M-Sport Ford World Rally Team 59 p
3. Hyundai Shell Mobis World Rally Team 47 p
4. Toyota Gazoo Racing World Rally Team NG 22 p

A FIA WRC pilótai pontversenyének az állása:

1. K. Rovanperä 46 p
2. T. Neuville 32 p
3. S. Loeb 27 p
4. G. Greensmith 20 p
5. S. Ogier 19 p
6. T. Katsuta 18 p
7. C. Breen 16 p
8. E. Lappi 15 p
9. A. Mikkelsen 12 p
10. O. Solberg 8 p
11. O. Tänak 5 p

Hyundai Motorsport Media

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ