Hyundai Motorsport előzetese: Rally Estonia

Hyundai Motorsport előzetese: Rally Estonia

MEGOSZTÁS
2022 FIA World Rally Championship
Round 07, Rally Estonia
14-17 July 2022
Thierry Neuville
Photographer: Austral
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

– A Hyundai Motorsport a Safari Rally Kenya futamán elszenvedett nehéz hétvégéjét szeretné feledtetni
– A kenyai talajon szerzett kihívást követően a csapat a szezon ötödik murvás fordulóján szeretne visszatérni a győztes útra.
– Teemu Suninen/Mikko Markkula először ül majd a Hyundai i20 N Rally1 Hybrid volánja mögött Észtországban, Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe és Esapekka Lappi/Janne Ferm mellett.

A Hyundai Motorsport ezen a héten (július 20-23.) Észtország erdeiben kergeti a megváltást, amikor a 2023-as FIA Rally Világbajnokság (WRC) a szezon második felébe lép.

A 2020-ban és 2021-ben elért két kettős dobogós helyezéssel, majd a 2022-es harmadik helyezéssel a Hyundai Shell Mobis World Rally Team számára a Rally Estonia gyorsan a kedvencek közé került. A WRC-naptár egyik legfrissebb kiegészítése, az észt szakaszok markáns kontrasztot mutatnak a legutóbbi versenyekhez képest; a sima, gyors utakon a Rally Finnországhoz hasonló dombok, hegycsúcsok és ugratók találhatók. Ezek a szakaszok az ország szűk erdei hágóin található technikás szakaszokkal keverednek, így a versenyzők és a rajongók számára egyaránt izgalmas eseményt biztosítanak.

A csapat belga pilótapárosa Thierry Neuville és Martijn Wydaeghe 2021-ben itt finiseltek dobogós pozícióban, míg a finn Esapekka Lappi és Janne Ferm a Hyundai első bemutatkozását teszi meg az észt murvás futamon. A harmadik Hyundai i20 N Rally1 Hybrid legénysége Teemu Suninen és Mikko Markkula lesz, akik először ülnek be az autóba, miután a finn pilóta júniusban a Hyundai Motorsport Driver Development Programme (HMDP) részeként mutatkozott be.

Az észt statisztika
A Rally Estonia 21 szakaszt tartalmaz, összesen 300,42 km versenytávval. A Hyundai Motorsport számára viszonylag sikeres helyszínnek bizonyult, az elmúlt három versenyen egy győzelmet, öt dobogós helyezést, 22 szakaszgyőzelmet és 10 szakasz 1-2. helyezést ért el.

Navigátor szemmel
Janne Ferm szerint a Rally Estonia kisebb kihívást jelent a navigátorol számára, mint az előző két futam [Szardínia, Kenya]. A fő feladat az, hogy megtalálják azokat a területeket, ahol időt lehet megtakarítani egy hihetetlenül gyors és tempós ralin.

Janne Ferm [Esapekka Lappi navigátora]: “A Rally Estonia nem egy nagyon nehéz rali, különösen, ha Finnországból jössz, ahol hozzászoktál az emelkedőkhöz és az ugrásokhoz. A  szemszögéből nézve hosszú egyenesek vannak, néhány nehezebb szakasszal, de ezek általában kanyarról kanyarra jönnek. A széles utak helyenként elég egyszerűek Szardíniához és Portugáliához képest. Számunkra Észtországban az a kihívás, hogy megtaláljuk, hol lehet levágni vagy szélesre menni, és alapvetően ez az, amit a pályabejárás során a navigátorok és a versenyzők tesznek. A fő különbség Észtország és a többi rali között az, hogy nagyon nagy a sebesség, és néhány ugrató mesterséges. Az itteni felület elég nehéz; a homok nem szívja fel annyira a vizet, ezért tavaly a Power Stage-en masszívan beázott. Hasonlít a hazai talajunkhoz, bár Finnországhoz képest egy kicsit homokosabb”.

Cyril Abiteboul – csapatfőnök

“Az Észt Rali eddigi futamai jó eredményeket hozotak a számunkra, többek között 2020-ban győzelmet arattunk itt. Thierry és Teemu is tudja, hogyan lehet itt dobogóra állni, Esapekka pedig jó formában érkezik Észtországba, annak ellenére, hogy a Safari Rally Kenya csalódást keltő véget ért. Csapatként továbbra is szorosan együttműködünk a Hyundai i20 N Rally1 Hybrid teljesítményének fejlesztésén, hogy a szezon hátralévő részében minden ralin maximalizáljuk a pontszerzésünket. A kenyai hétvége után reméljük, hogy Észtországban ismét harcba tudunk szállni, és dobogós helyezéssel távozhatunk a raliról.”

2023 FIA World Rally Championship
Round 7, Safari Rally Kenya
21 – 25 June 2023
Thierry Neuville
Photographer: Austral
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (#11 Hyundai i20 N Rally1)

– A belgák újabb dobogót szeretnének szerezni Észtországban
– A páros szeretne lendületet venni a szezon hátralévő részére

Thierry Neuville “A Rally Estonia minden évben kihívást jelent a számomra. A gyors és széles utak azt jelentik, hogy az átlagsebesség nagyon magas, ezért nagyon oda kell tenni magunkat és jól kell érezni magunkat az autóban. A legtöbbször alacsonyra állítva megy az autó, legalábbis az első körben. A második áthaladásnál lehet, hogy meg kell emelned a hasmagasságot a kanyarok miatt. Általában meg kell találni az egyensúlyt a merev autó között a pontosság és a direktség érdekében, de a kellő tapadás megtartása mellett. Nehéz megtalálni a megfelelő egyensúlyt, de ezek a fő kihívások.”

2023 FIA World Rally Championship
Round 06, Safari Rally Kenya
21-25 June 2023
Esapekka Lappi
Photographer: Dufour Fabien
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Esapekka Lappi/Janne Ferm (#4 Hyundai i20 N Rally1)

– A következetes korábbi teljesítmények ígéretesek a 2023-as futamra nézve.
– A finnek a dobogóért küzdöttek Kenyában, mielőtt  egy technikai hiba kivette őket a versenyből

Esapekka Lappi : “Mint mindenki tudja, ez a verseny a sebességet tekintve Finnországhoz és Chiléhez hasonló. A vezetési stílus az, hogy vagy teljes gázt adsz, vagy fékezel – nincs köztes állapot. Általában a közép-európai raliversenyeken máshogy kell vezetni, de Észtországban és Finnországban teljes gázzal kell hajtani, és ez a legnagyobb különbség. Az egyik legnagyobb kihívás az én szemszögemből az, hogy az úthasználat nem annyira egyértelmű; a bokrokból kivághatsz, és használhatod a kijáratokat, ha van mezőny. Ahhoz, hogy kényelmesen tudj menni a szakaszon, tökéletes itinert kell készítened az adott sebességhez, ez a legtrükkösebb dolog, amit el kell érned.”

2023 FIA World Rally Championship
Round 6, Rally Italia Sardegna
01 – 04 June 2023
Teemu Suninen, Mikko Markkula
Photographer: Austral
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

 

Teemu Suninen/Mikko Markkula (#2 Hyundai i20 N Rally1)

– Finnek debütálnak az i20 N Rally1 Hybriddel
– Suninen egy második helyezést ért el Észtországban a WRC2-ben.

Teemu Suninen : “Nagyon izgatott vagyok, hogy beülhetek a Hyundai i20 N Rally1 Hybridbe, különösen, hogy ez az egyik kedvenc raliversenyem. Már régóta álmodtam erről, és keményen dolgozom, hogy visszatérjek a királykategóriába, így nagyszerű, hogy itt lehetek. A Rally Estonia általában az egyik leggyorsabb rali az egész versenynaptárban, és olyan, mint egy sprint, így az elejétől a végéig teljes erőbedobással kell vezetnünk. A felület általában elég puha, így a tapadási szint nagyon magas, különösen a második körben, ahol néhány nagy kanyar van. A fő célom az, hogy jó néhány gyári pontot hozzak, de jó tempót is kell mutatnom, és ha jó az érzés, akkor egy erős eredményt fogunk kiharcolni.”

WRC2 áttekintés
A Hyundai vezetőfejlesztési programjának (HMDP) újraindítását követően Emil Lindholm/Reeta Hämäläinen ezen a hétvégén debütál a Hyundai-val a WRC2-ben a Hyundai i20 N Rally2-ben a rendszeres versenyzők Fabrizio Zaldivar/Marcelo der Ohannesian mellett.

A WRC2 regnáló bajnokai, Lindholm és Hämäläinen meg akarják védeni címüket, amikor Észtországban Hyundai gépezetbe pattannak. A 2022-es sikereik az idei szezon eddigi részében is megismétlődtek, a finnek jelenleg az ötödik helyen állnak, és mindössze 11 ponttal vannak lemaradva a negyedik helytől. A szezon első dobogós helyezésüket tűzték ki célul erre a hétvégére.

Zaldivar és Der Ohannesian szenvedett a szardíniai napsütésben; a legénység csak a 16. helyen tudott végezni a kimerítő kavicsos pályákon egy olyan versenyen, amely gyorsan megfogja a versenyzőket. A legjobb tízbe kerülés lesz a céljuk.

Emil Lindholm: “Izgalmas az első versenyem a Hyundai i20 N Rally2-vel. Ez egy új csapat és egy új autó, és már most lenyűgöző érzés, így magabiztosan indulok Észtországba. Az utak puhák, így kátyúsak, de persze szupergyorsak – egyedülálló útviszonyok. Az otthoni rallymra emlékeztet, így természetesen szeretem. A hétvégére az a célunk, hogy élvezzük az autót, élvezzük az utakat és a legjobbat hozzuk ki magunkból. Úgy gondolom, mindenünk megvan ahhoz, hogy dobogós helyezést érjünk el Észtországban.”

2022 FIA World Rally Championship
Round 07, Rally Estonia
14-17 July 2022
Fabrizio Zaldivar
Photographer: Austral
Worldwide copyright: Hyundai Motorsport GmbH

Fabrizio Zaldivar : “Készen állok arra, hogy újra beüljek a Hyundai i20 N Rally2-be, és arra koncentráljak, hogy a kampányunk hátralévő részében egyenes úton haladjunk. Nincs is jobb rali ennek a megközelítésnek az alkalmazására, mint a Rally Estonia, amely megköveteli, hogy következetes ritmust tartsunk. Csalódtunk a szardíniai küzdelmeink miatt, ezért szeretnénk tiszta vizet önteni a pohárba, és megmutatni, hogy mire vagyunk képesek mi és az autó. Ha minden a terv szerint alakul, akkor nagyobb hibák nélkül teljesítjük a ralit, és remélhetőleg jó eredményt érünk el.”

A hétvége áttekintése
– A csütörtök reggeli shakedown után a Rally Estonia hivatalos rajtja aznap este kezdődik a 3,35 km-es Tartu Super Special szakaszon.
– A pénteki lesz a verseny leghosszabb napja a hét szakaszból álló 133,38 km-es teljes távval.
– A szombati útvonal összesen 102,61 km, és további kilenc szakasz vár a csapatokra.
– A vasárnap a rendezvény legrövidebb napja, mindössze 61,08 km-es szakaszokkal zárul a rali.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ