Horváth Lajos – „Nem titok, hogy készülök a Dakaros visszatérésre”

Horváth Lajos – „Nem titok, hogy készülök a Dakaros visszatérésre”

MEGOSZTÁS

Lassan elérkezünk a 2019-es Dakar Rally rajtjához, ahol ezúttal „csak” megfeleződött hazai motoros kontingensért szoríthatunk. A súlyos sérüléséből épphogy felépült Dési János mellett Horváth Lajos „Laller” sem lesz ott Dél-Amerikában – a váci terepmotorossal beszélgettünk a témáról.

Mostanában gyakran posztolsz Dakaros tartalmakat, videókat a közösségi média felületeiden. Ennyire hiányzik a sivatag?

Rettentően. Bár egész évben tudtam, hogy idén kimarad a Dakar – helyette csapatépítésbe és egy teljesen más koncepcióba fogtunk -, mégis egy hatalmas ürességet érzek itt legbelül. Az elmúlt esztendők izgalma, a készülődés, a felfokozott hangulat hiánya épp ezekben a napokban csúcsosodik ki, a Le Havre-i berakodás képei nem várt emóciókat gerjesztettek bennem. Ez egy olyan drog, ami ha egyszer megfertőz, akkor nem tudsz szabadulni, még a gondolatától sem. Ha megtehetném, ünnepek után csapot-papot elhajítanék, és a legelső géppel Peruba repülnék…

Ezek után milyen érzés lesz otthonról, a tv-n keresztül figyelni az eseményeket?

Úgy gondolom, hogy miután elindul a verseny, én is lenyugszom majd egy kicsit. Tagadhatatlan, hogy furcsa lesz, hisz ami másnak csupán egy vágókép a közvetítésből, az nekem emlék – még ha itt-ott keserédes is. Mint mindig, most is nagyon nehéz lesz a Dakar, de a 100% dűne egészen biztosan további extra kihívások elé állítja majd a mezőnyt. Természetesen követni fogom az eseményeket, és nagyon szurkolok a magyar srácoknak!

Tavaly, még a kiutazásod előtt egy interjúban azt mondtad, hogy az lesz az utolsó Dakarod. Ezek szerint változott a képlet?

Valóban, az általad is említett elképzeléshez tartottam magam egy darabig, ám a tavalyi hazatérés után nyomatékosan megkért a főszponzorom, hogy ne adjam fel az álmaimat. Ezután alapítottuk meg a Laller Racing Dakar Team-et, és tűztük ki célként, hogy komplett magyar motoros csapatként néhány év múlva ott legyünk Dakaron. Ebbe én is beletartozom, és igen, nem titok, hogy készülök-készülünk a visszatérésre.

Nem lehet elszalasztani a kérdést: mikor és hogyan fogsz visszatérni a Dakaros körforgásba?

 

Minden emberi számítást bekalkulálva erre legelőbb 2021-ben kerülhet sor. A tapasztalatok, melyeket az elmúlt két alkalommal gyűjtöttem, arra sarkalnak, hogy a fiúkkal együtt minél több versenyt teljesítsünk még addig, beleértve a sivatagi futamokat is. Ezért tervbe vettük, hogy jövőre többek között rajthoz állunk a Morocco Desert Challange-en, mert nagy szükség van a dűnék közt gyűjtött rutinra és kilométerekre. Sokat kell még dolgoznunk, összerakni a támogatói hátteret, megszervezni a logisztikát, és persze mindannyiunknak megfelelően fel kell készülni a próbatételre. Ami könnyen lehet, hogy már nem Dél-Amerikában lesz!

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ