Hibamentes első nap Cipruson

Hibamentes első nap Cipruson

MEGOSZTÁS

Botka Rally Team
47. Cyprus Rally 2018
2018.06.16. – Ciprus, Larnaka

Hibamentes első nap Cipruson

Hatodik helyen zárta a 47. Cyprus Rally első versenynapját a Botka Dávid – Mesterházi Márk duó. A Botka Rally Team párosa a nagy meleg és a híresen autógyilkos pályák ellenére karcmentesen hozta be a szombati célba Skoda Fabia R5 versenyautóját. Vasárnap még nehezebb gyorsasági szakaszok, még több versenykilométer vár a mezőnyre. Dávid szeretné a larnakai tengerparti sétányon felállított céldobogón befejezni a futamot.

Az ERC sorozat egyik legnehezebb versenyének kikiáltott ciprusi futam rendezői nem akarták szétoszlatni a kételyeket és idén is nagyon kemény programot állítottak össze. Rengeteg páros küzdött a nap folyamán defekttel, a mezőny ötöde nem tudta befejezni a szombatot. „Az első körben zárt gumikkal mentünk ki, azt gondoltam, hogy az aszfaltos részeken ezzel majd jobban tudunk menni.” – kezdte az esti beszámolóját a pilóta. „A murván, főleg a nagy levágásokban ez hátrányt okoz, de összességében jól tudunk vele haladni. Nincsenek kiemelkedő időink, de stabilan tudunk menni a saját tempónkban, ami az azori esés és a kanári szigeteken a ’szédült’ vezetés után már önmagában siker most nekünk. Nyugodt vagyok, jól működik minden.”

Az autó tökéletesen teszi a dolgát, egyedül a pop-off szelepre panaszkodott Dávid : „Néha hamarabb nyit ki, mint azt gondolnánk, emiatt veszít kicsit a nyomatékából a motor, pedig pont az az erőssége. Ilyenkor változtatni kell a vezetési stíluson, jobban kell forgatni. A nap végén kicseréltük, talán ezzel sem lesz gond vasárnap. De persze nem fogok erre semmit, most ide voltunk jók!”

Hatodik helyen áll a legénység, nincs ok szégyenkezni. „Jól érezzük magunkat! Próbálunk egy erős tempót menni, szem előtt tartva azt, amit minden pilóta lenyilatkozott már a futam kezdetén és a gyorsasági szakaszok céljában: ez valóban egy túlélő verseny, ahol nem szabad 100 százalékon autózni!”

Fülledt, meleg időben kell a versenyzőknek a pályán, a szerelőknek a szervizparkban helyt állniuk. „Kicsit féltem a futam előtt, hogy majd ez nagyban visszaveti a teljesítményünket, de Márkkal és a csapattal együtt a legjobbunkat tudjuk nyújtani még ezek között a nehéz körülmények között is” – mondta Dávid. „Örülök annak, hogy itt vagyunk az első napi célban és csak egy apró túlcsúszással megoldottuk ezt a versenynapot. Pedig volt sok lehetőség hibázni…”

Vasárnap hat nehéz gyorsasági szakasz szerepel a programban és a hegyek közötti száguldás közben még Nicosia lezárt utcáin is teljesíteni kell egy superspeciált. Hogy legyen még egy csavar a történetben: az utolsó két szakaszt külön is értékelik a rendezők és az úgynevezett Golden Stage legjobbjai külön pénzjutalomban részesülnek. Természetesen ez a két gyorsasági a verseny leggyilkosabb szakasza… „Tényleg kifejezetten nehezek ezek a pályák, a helyi versenyzők nem győzik felhívni mindenki figyelmét, hogy ne feltétlenül a pénzdíj lebegjen a szemünk előtt… Próbáljuk a legjobbat kihozni magunkból és talán megérdemelnénk már idén egy célba érkezést, jó eredménnyel. Ezért dolgozunk mindannyian a csapatból!”

A verseny hivatalos honlapja: http://www.cyprusrally.com.cy/
Az European Rally Championship oldala: https://www.fiaerc.com/

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ