Hatvanezres őrjöngő tömeg előtt száguld a hétvégén Szabó Krisztián

Hatvanezres őrjöngő tömeg előtt száguld a hétvégén Szabó Krisztián

MEGOSZTÁS

Hatvanezres őrjöngő tömeg előtt száguld a hétvégén Szabó Krisztián a ralikrossz-világbajnokság Supercar kategóriájában. 

Sok jó ember kis helyen is elfér. Ha pedig motorsport-rajongó, akkor pláne! Így történhet meg, hogy Loéhac, ahol a hétköznapokon 671 ember lakik, minden évben ötven-hatvanezer embert „lát vendégül” a hagyományosan itt megrendezett ralikrossz-világbajnoki futamon.Ilyenkor lakókocsik népesítik be a környéket, a francia légierő minden nap két vadászgéppel bemutatózik – a franciák tényleg mindent, de mindent megtesznek annak érdekében, hogy a nézők – és persze a versenyzők – jól érezzék magukat.


„A francia verseny hagyományosan a versenyzői parádéval kezdődik, most is így volt: pénteken kabriókkal körbevittek minket a városban, ahol már most több ezren voltak, körülbelül két óra alatt értünk a végére, pedig nem túl nagy a település – mesélte az EKS Sport pilótája, Szabó Krisztián. – Rengeteg autogramot kiosztottunk, és mindenki nagyon kedves volt, megkínáltak sütivel, pogácsával, üdítővel…”

Loéhac-ban a világbajnokság mezőnye kibővül néhány Európa-bajnoki kategóriával, az RX2-vel és a historic mezőny is tiszteletét teszi, ami azt jelenti, hogy látványos csatákban nincs hiány.

Szabó Krisztián ötödször versenyez itt, háromszor állt rajthoz Super1600-as kategóriában, és ebből kétszer nyert (másodszor úgy, hogy minden egyes futamát megnyerte a kvalifikációtól a döntőig), tavaly pedig már a királykategóriában, vagyis a Supercarban mérette meg magát – igaz, akkor még az Európa-bajnoki mezőnyben, de már jelenlegi csapata, az EKS Sport színeiben. Az első kvalifikációt megnyerte, a döntőben pedig második lett – ez számára felért egy győzelemmel.

„A francia pályát nemcsak azért szeretem, mert gyors, hanem azért is, mert jó a ritmusa – folytatta Szabó. – Az első kanyar előtt rövid az egyenes, úgyhogy a rajt izgalmasnak ígérkezik, s ezt csak fokozza, hogy a joker-körön van egy ugrató. A siker titka itt, hogy nem lehet kilinccsel előre érkezni a kanyarokba – hanem türelmesen, tisztán autózni ahhoz, hogy gyors legyél.”

S hogy mi lehet a cél a hétvégén? Nyilván minden versenyző, így Szabó is úgy áll oda egy verseny rajtjához, hogy nyerni szeretne, ám a világbajnokság összetett pontversenyének 11. helyén álló magyar pilóta úgy fogalmazott: jó lenne bejutni a döntőbe.

A ralikrossz-világbajnokság francia viadalának kvalifikációs futamait a WRX honlapján, illetve közösségi média-felületein lehet követni, az alábbi időpontokban:

Q1 – szombat 12.50
Q2 – szombat 15.25
Q3 – vasárnap 9.20
Q4 – vasárnap 12.50

Az elődöntőket és a döntőt pedig vasárnap közvetíti a Spíler 1 televízió 15.00-tól.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ