Evans és a Toyota uralja a viharos pénteket Japánban

Evans és a Toyota uralja a viharos pénteket Japánban

MEGOSZTÁS
Elfyn Evans (GB) Scott Martin (GB) Of team TOYOTA GAZOO RACING WRT are seen performing during the World Rally Championship Japan in Toyota, Japan on 17,November 2023 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202311170324 // Usage for editorial use only //

Elfyn Evans 1 perc 49,9 másodperces előnnyel vezette a FORUM8 Rally Japán-t, miután a pénteki nyitó napon az extrém nedves körülmények több Rally1-es legénységének is megálljt parancsolt.

Szakadó eső, sűrű köd és a nedves levelekkel borított utak voltak azok a kihívások, amelyekkel a csapatoknak szembe kellett nézniük a 2023-as szezon fináléjának első teljes versenynapján. A túlélés volt a cél, miközben több riválisa is megtorpant, Evans szinte hibátlanul vezette a TGR Yaris Rally1-est.

A nap második szakaszán egy kisebb túlcsúszás sem akadályozta meg a walesit abban, hogy 26 másodperces előnnyel érjen a délelőtti szervizbe Thierry Neuville előtt, aki a legfőbb vetélytársa az idei versenyzői bajnokság második helyéért folytatott csatában.

Neuville, a 2022-es verseny győztese, délután válaszolt, és több mint a felére csökkentette Evans előnyét, amikor is az Isegami  alagút 2. szakaszon villámgyorsan végigszáguldott. A “visszatérése” azonban rövidre sikeredett, amikor a következő teszt első kanyarjában egy fának ütközött a Hyundai i20 N Rally1-gyel.

Nem a belga volt az egyetlen pilóta, akit a körülmények kifogtak, csatlakozott csapattársához, Dani Sordóhoz, valamint az M-Sport Ford Puma Rally1 pilótájához Adrien Fourmaux-hoz a kiesők listáján, miután mindkét versenyző ugyanott estek le az SS2 gyorson.

Adrien Fourmaux (FRA) Alexandre Coria (FRA) Of team M-SPORT FORD WORLD RALLY TEAMˇs car (CREW OK) and Dani Sordo (ESP) Carrera Cándido (ESP) Of team HYUNDAI SHELL MOBIS WORLD RALLY TEAM (CREW OK) are seen during the World Rally Championship Japan in Toyota, Japan on 17,November 2023 // Jaanus Ree / Red Bull Content Pool // SI202311170364 // Usage for editorial use only //

Evans maradt továbbra is tisztán a tabella élén, és mivel két Hyundai-os riválisa is kiesett, a Toyota Gazoo Racing  GR Yaris Rally1-esek a dobogó mindhárom fokát elfoglalták.

“Nyilvánvalóan nehéz volt” – erősítette meg Evans. “Különösen a délelőtt volt elég rossz – de a délután sem volt könnyű alkalmazkodni, miután a délelőtti nulla tapadású helyzetből átváltottunk valamire, amivel tényleg lehetett egy kicsit vezetni.”

Neuville kiesése után Sébastien Ogier lett Evans legközelebbi kihívója – bár a nyolcszoros világbajnok elismerte, hogy kollégáját utolérni nem lesz könnyű feladat.

Ogier az SS5-ös szakaszon oldalra csúszott egy korlátnak, de minimális időveszteséggel tudta folytatni a versenyt. Az ütközés azonban megrongálta a Toyota futóművét. Egyperces időbüntetést gyűjtött be, mivel a szükséges javítások miatt késve jelentkezett ki a nap utolsó szervizéből.

“Az ember mindig örül, ha túlél egy ilyen napot, mert annyi minden megtörténhet, és annyi minden megtörtént” – mondta Ogier. “A délutáni pillanat egy kis időnkbe került, de örülünk, hogy még mindig itt vagyunk, mert sokkal többe is kerülhetett volna.”

Az úton elsőként futó, frissen koronázott WRC-bajnok Kalle Rovanperä-t az elhúzódó falevelek akadályozták, ezért óvatosan közelítette meg a dolgot, miközben a mögötte haladók számára tisztább vonalat “takarított”. A 23 éves versenyző következetessége kifizetődött, mivel hibátlanul, az összesített harmadik helyen fejezte be a napot, mindössze 16,7 másodperccel lemaradva Ogier-től.

A Toyota akár az első négy helyezést is megszerezhette volna, ha Takamoto Katsuta nem hibázik ugyanabban a kanyarban, ami Sordót és Fourmaux-t is foglyul ejtette. Autója egy fának ütközött, megsérült a hűtője, de a helyi sztár vissza tudott térni a szervizbe, miután EV üzemmódban teljesítette a szakaszt, és javításokat végzett etapon.

Ez az incidens az azt követő javítás utáni késésért kapott időbüntetésekkel együtt több mint négy percébe került Katsutának. Ennek eredményeképpen a kilencedik helyre szorult, bár a nap folyamán elért három szakaszgyőzelme egyértelmű jele volt annak, hogy másképpen is alakulhatott volna a helyi kedvenc versenynapja.

Az úton elsőként futó, frissen koronázott WRC-bajnok Kalle Rovanperä-t az elhúzódó falevelek akadályozták, ezért óvatosan közelítette meg a dolgot, miközben a mögötte haladók számára tisztább vonalat faragott. A 23 éves versenyző következetessége kifizetődött, mivel hibátlanul, az összesített harmadik helyen fejezte be a napot, mindössze 16,7 másodperccel lemaradva Ogier-től.

A WRC2 bajnoka, Andreas Mikkelsen, aki egy Rally2-specifikációjú Škoda Fabia RS-t vezetett, a negyedik helyen, míg mögötte a szintén Rally2-es gépekkel versenyző Grégoire Munster fejezte be a versenynapot.

A WRC2 Challenger sorozat reménysége, Nikolay Gryazin lenyűgöző hatodik helyen hozta haza a Fabiát, megelőzve Esapekka Lappit, aki a Hyundai i20 N-essel küzdött az önbizalmáért.

A Toyota akár az első négy helyezést is megszerezhette volna, ha Takamoto Katsuta nem hibázik ugyanabban a kanyarban, ami Sordót és Fourmaux-t is megfogta. Autója egy fának ütközött, és megsérült a hűtője, de a helyi sztár vissza tudott térni a szervizbe, miután EV üzemmódban teljesítette a szakaszt, és javításokat végzett etapon.

Ez az incidens, valamint az Ez az incidens, valamint az útmenti javítás utáni késésért kapott időbüntetések több mint négy percet vettek el Katsutától. Ennek eredményeképpen a kilencedik helyre szorult, bár a nap folyamán elért három referencia ideje egyértelmű jele volt annak, hogy mi lehetett volna.

Az etapon végzett javítás utáni késésért kapott időbüntetések több mint négy percet vettek el Katsutától. Ennek eredményeképpen a kilencedik helyre szorult, bár a nap folyamán elért három szakaszgyőzelme egyértelmű jele volt annak, hogy ez  lehetett volna másképp is.

Ott Tänak a nyolcadik helyen végzett ezen a napon, amikor a Pumáját meghibásodások gyötörték. Az észt versenyző majdnem három percet veszített, amikor az autó ablakai bepárásodtak az SS3-on, délután pedig még több időt veszített egy teljesítménycsökkentő elektromos probléma miatt. Az ex-F1-es pilóta, Heikki Kovalainen egészítette ki a top 10-et, miközben a WRC2-ben is a harmadik helyen végzett.

A szombati nap rövidebb, de semmiképpen sem kevésbé kihívásokkal teli. Nyolc szakasz vár a mezőnyre, összesen 84,68 kilométeres távval.

A WRC FORUM8 Rally Japan 2023 állása az SS8 után:

1. Evans/Martin – Toyota GR Yaris Rally1 1:25:22.7 ó
2. Ogier/Landais – Toyota GR Yaris Rally1 +1:49.9 p
3. Rovanperä/Halttunen – Toyota GR Yaris Rally1 +2:06.6 p
4. Mikkelsen/Eriksen – Škoda Fabia RS Rally2 +3:00.2 p
5. Munster/Louka – Ford Fiesta Rally2 +3:05.0 p
6. Gryazin/Aleksandrov – Škoda Fabia RS Rally2 +3:29.6 p
7. Lappi/Ferm – Hyundai i20 N Rally1 +3:44.3 p
8. Tänak/Järveoja – Ford Puma Rally1 +4:42.8 p

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ