Első hellyel indított új kategóriájában Szabó Krisztián

Első hellyel indított új kategóriájában Szabó Krisztián

MEGOSZTÁS

Mintha nem is lenne újonc a ralikrossz Európa-bajnokság Supercar osztályában a kétszeres S1600-as kontinensbajnok Szabó Krisztián: az EKS pilótája Franciaországban azonnal felvette a ritmust, egy első és egy második helyen zárt kvalifikációs futam után a köztes eredménylista vezető pozíciójában készül vasárnapra. A végelszámolásban az első két hely egyikét célozza meg.

Az elmúlt két szezonban Super 1600 ralikrossz Európa-bajnoki címet szerző Szabó Krisztián a franciaországi Loheacban tért vissza a kontinensbajnokságra, új kategóriában, az Euro RX (Supercar) mezőnyében. A 26 éves váci pilóta a ralikrossz egyik topcsapatához, a Mattias Ekström nevével fémjelzett EKS-hez csatlakozott az idény utolsó két fordulójára. Újdonsült autójával, a korábban világbajnoki mezőnyben futó Audi S1-gyel hamar összebarátkozott: a pénteki első szabadedzésen rögtön 3. helyet ért el, melyet szombaton 6. pozíció követett a második tréningen, majd egy kiváló 1. hely a Q1-ben és 2. pozíció a Q2-ben.

„Számítani nem számítottam rá, hogy ilyen meglepően jól kezdek, mondjuk úgy, hogy reménykedtem benne” – kezdte beszámolóját Szabó Krisztián. „Az első szabadedzés nagyon látványos eredménnyel zárult, mivel az első körében harmadik helyet értem el úgy, hogy az Eb és vb mezőnye együtt ment. Ehhez az is hozzátartozik, hogy fellocsolták a pályát, a vb-sek mentek először, én pedig az utolsó csoportban, így mi kaptuk a legjobb állapotú pályát. Ennek ellenére remek érzés volt látni a nevem a harmadik helyen, a nagy pilóták között. A második körben végül az összetettben kilencedik időt mentem, az Eb-sek között harmadikat, ami reálisabb erőviszonyokat mutatott.”

„A szombati Q1-et megint szerencsésen kifogtam, mivel az utolsó csoportba sorsoltak, pole-pozícióba. De ezt is meg kellett nyerni, úgy, hogy rögtön a bajnokságot vezető Nitiss volt az egyik ellenfelem. Nagy volt az öröm az egész csapatnál. A második kvalifikáció már egy keményebb menet volt, hiszen a Q1 alapján itt már a leggyorsabbak csoportjába kerültem, megint pole-pozícióba. A csoportot nyertem, de összesítésben másfél tizeddel lemaradtam a helyi menő Raymondtól. Nem azt mondom, hogy nem voltam elégedett, de ilyenkor mégiscsak bosszantó, hogy a különbség ennyire kicsi, és hogy azt is tudom, hol veszítettem el egy apró hibával két tizedet. Az összetettben viszont én vagyok az első, ami nagyon jó kezdés.”

Vasárnap még két kvalifikációs futam, az elődöntők és a döntő következnek. Mi a versenyző célja a köztes eredménylista első helyéről? „Kicsit nehezebb helyzetben leszek, mivel a második rajthelyről indulok, de a Q3-ban még szeretnék erősen szerepelni. Ha az a futam jól sikerül, akkor a Q4-ben már lehet taktikázni. Ha a köztes eredménylistán a legjobb négyben tudunk maradni, az már nagyon jó, mivel akkor első sorban leszek valamelyik elődöntőben. Összesítésben azonban szeretném megcélozni az első két hely valamelyikét” – beszélt várakozásairól Szabó Krisztián.

Köztes eredménylista 2/4 kvalifikációs futam után (Euro RX): 1. Szabó Krisztián (magyar, Audi S1) 95 pont; 2. Cyril Raymond (francia, Peugeot 208) 88; 3. Reinis Nitiss (lett, Ford Fiesta) 84; 4. Anton Marklund (svéd, Volkswagen Polo) 82; 5. Jean-Baptiste Dubourg (francia, Renault Clio) 76.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ