Egy “úr az űrből” – Ott Tänak – vezeti a Neste Rally...

Egy “úr az űrből” – Ott Tänak – vezeti a Neste Rally Finland futamát

MEGOSZTÁS
Fotó: https://www.tgr-dam.com

A Toyota Gazoo Racing WRT észt pilótája vezeti a Neste Rally Finland futamát. Mint egy megelevenedő Transformers, teljesen más dimenzióban száguld a finn erdőkben. Komoly csata alakult ki Tänak és a citroenes Mads Östberg között a tegnapi nap folyamán. Gyakorlatilag egymást előzgették gyorsról-gyorsra azonos időt autózva, vagy 0.1 másodpercen belül célba érve. Östberg abroncsai  a nap végére elkoptak és biztonságit autózva a záró gyorsot – Harju 2 – Tänak mögött már 5.8 másodperces hátrányban zárta.

Tänak nagyon összeszedett módon, teljes koncentrációban versenyzett pénteken – egyetlen hibája volt, amikor kb. 2 másodpercre lefulladt egyszer a Yaris WRC motorja. A észt toyotás elmondása szerint a mai nap lesz az igazi! Nem csak Ő, hanem társai is – Latvala, Lappi – igazából  a mai napra készültek – a Transformerek aktivizálódnak! 😀 – , amely a futam kulcsa lesz! Nyolc szakasz , kétszer négyes lebonyolításban.

A délelőtti körben minden gyorsot Ott Tänak nyert. Mögötte Östberg, Latvala ls Lappi vitézkedtek. A Toyota Yaris WRC fejlesztésének “szülőföldjén” ütős teljesítményt nyújtanak. Tanak jóslata miszerint a mai napra vannak hangolva az autóik igazságot nyert. Östberggel kiegészülve külön kávéházat mutatnak a teljesítményük alapján. Lappi már az ötödik! Ha ezt a tempót tudja tartani, akkor Paddont is “megeszi”!

Ogier hamar elengedte a rajtpozíciós összetett béli helyét és a kör végére 1:52.7 perc a hátránya Tänakhoz képest. Az összetett állása azt mondatja velem, hogyha kell(!) Sunine elfogja engedni. Addig viszont Ogier bizonytalanságra pontot kell tenni, mert nagyon küzd az új aerocsomagú autóval.

A futam állása az SS15 után:

1. Tänak 1:38.54.0 ó
2. Östberg +23.7 s
3. Latvala +44.6 s
4. Paddon +1:16.5 p
5. Lappi +1:30.1 p
6. Suninen +1.33.8 p
7. Ogier +1:52.7 p
8. Evans +1:54.6 p
9. Breen +2:24.8 p
10.Neuville +3:09.2 p

Ott Tänak:

Nagyon örülök a mai napomnak! Minden tökéletesen működik! Nagyon bízom az autóban, könnyen kezelhető ezeken az utakon. Egyetlen pillanat a kivétel, amikor leállt a motor és egy kis időt veszítettem, mindent megtettem, amit csak tudtam. A szakaszok felszíne nagyon csúszott, sokat kellett takarítani. Holnap hasonló feltételek között, ugyan azokkal a srácokkal csatázunk, ami jó lesz, de egyáltalán nem lesz könnyű!

A mezőny egyetlen magyar párosa még mindig versenyben van! A pénteket a Szabó Zoltán – Szabó Krisztián – Eurosol Racing Team – kettős – Skoda Fabia R5 – a 43. helyen fejeték be. Hajrá Fiúk! Fotó: fotók: MGR Images

A futam állása az első napot követően:

1. O. Tänak – M. Järveoja Toyota Yaris WRC 1:04:14.9 ó
2. M. Østberg – T. Eriksen Citroën C3 WRC +5.8 s
3. J.M. Latvala – M. Anttila Toyota Yaris WRC +23.1 s
4. H. Paddon – S. Marshall Hyundai i20 Coupe WRC +36.4 s
5. T. Suninen – M. Markkula Ford Fiesta WRC +46.1 s
6. S. Ogier – J. Ingrassia Ford Fiesta WRC +58.9 s
7. E. Evans – D. Barritt Ford Fiesta WRC +1:01.1 p
8. E. Lappi – J. Ferm Toyota Yaris WRC +1:01.4 p
9. C. Breen – S. Martin Citroën C3 WRC +1:34.1 p
10. T. Neuville – N. Gilsoul Hyundai i20 Coupe WRC +1:57.7 p

Gumiválasztás: A délelőtti körre minden pilóta 5 Michelin M6 közepes keménységű abronccsal vágott neki.

Rajtlista: 1. Al Qassimi 2. Mikkelsen 3. Neuville 4. Breen 5. Lappi 6. Evans 7. Ogier 8. Suninen 9. Paddon 10. Latvala 11. Østberg 12. Tänak

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ