Egy korábbi bajnok célja, hogy kékre fesse a magyar „vörös katlant” –...

Egy korábbi bajnok célja, hogy kékre fesse a magyar „vörös katlant” – EuroRX Nyirád

MEGOSZTÁS
Fotó: Stom Fotó / Sándor Tamás

Egy korábbi bajnok célja, hogy még ebben a hónapban kékre fesse Magyarország híres „vörös katlanját” – pontosabban „Bakkerud kékre” – miután Andreas Bakkerud az utolsó pillanatban, váratlanul benevezett a 2023-as FIA Rallycross Európa-bajnokság április 29-30-i nyirádi nyitófutamára.

Bakkerud mindössze néhány órával a hétfő éjféli határidő lejárta előtt adta le nevezését a versenyre, de aznap még  teljes mértékben arra összpontosított, hogy tapasztalatait felhasználva segítse az Euro RX1-ben rendszeresen szereplő Kárai Tamást az Audi S1-es fejlesztésében egy tesztnap során a Nyirád Racing Centerben, ahol a közelgő szezonnyitó versenyre kerül sor.

Rajtam kívül még senki más nem vezette az autóját – mesélte Bakkerud. “Azt szerették volna, hogy valaki, külső visszajelzést adjon nekik, felmérje az Audi erős és gyenge pontjait, és megpróbálja egy kicsit gyorsabbá tenni, hogy egy lépést előre tudjanak lépni. Úgy volt, hogy már tavaly eljövök, de nem találtunk olyan időpontot, amely mindkettőnknek megfelelt volna, aztán megkérdezték újra, hogy el tudnék-e jönni Nyirádra ezen a héten, és ez most megfelelt.

Ez az első alkalom, hogy 2013 óta újra itt vagyok. Ez egy remek régimódi pálya, nagyszerű hangulattal. Amikor legutóbb Supercarral versenyeztem itt, problémáim voltak a szervokormánnyal, ami miatt nem tudtam teljesen kiélvezni a pálya lehetőségeit,  így most jó volt néhány élvezetes kört megtenni itt a teszt alatt.

A nap végén aztán elkezdtünk beszélgetni, és a dolgok elég gyorsan alakultak, így nem sokkal később már aláírtam, hogy részt veszek a versenyhétvégén.

Mivel Kárai új autót épít magának az idei évre, a jelenlegi gépe rendelkezésre állt – és Bakkerud bevallotta, hogy nem kellett sokat győzködni, hogy visszatérjen egy olyan pályára, ahol 2012-ben diadalmaskodott a Super1600 kategória (ma Euro RX3) bajnoki címének a megszerzésének évében.

Fotó: matezsoltee / www.rvo.hu

Egy olyan neves mezőny tagja lesz, amelyben a címvédő Anton Marklund, a korábbi Super1600-as címvédő Jānis Baumanis, a fiatal tehetség, Patrick O’Donovan és az óriás-gyilkos  norvég-dán duó, Sivert Svardal és Ulrik Linnemann is ott lesz, nem beszélve magáról a hazai kedvenc Kárairól – de Bakkerud ragaszkodik ahhoz, hogy elsődleges motivációja az, hogy továbbra is segítse a csapatot, és közben jól érezze magát.

A Kárai Motorsport Sportegyesület lehet, hogy  csak egy kis családi csapat, de nagyon profik, és már évek óta az Európa-bajnokság élmezőnyében harcolnak – véli a 2021-es Euro RX1 bajnok.

Fotó: Stom Fotó / Sándor Tamás

Remek munkát végeztek azzal, hogy saját maguk fejlesztették az Audit, és remélhetőleg a teszt során sikerült még egy kicsit tovább fejleszteni. Egyértelműen vannak még területek, amelyeken lehet javítani, de összességében nagyon elégedett voltam az elért eredményekkel.

Ez egy jó autó egy jó csapatban, jó dinamikával. Jó érzés, és ha segíteni tudok Tamásnak, hogy közelebb kerüljön a dobogóhoz, akkor az már teljesített küldetés lesz. Az is érdekes lesz, hogy mennyire tudunk közel kerülni a volt vb-s autókhoz, amelyekre milliókat költöttek az évek során.

Fotó: matezsoltee / www.rvo.hu

Rengeteg top pilóta és autó lesz a rajtrácson, így kétségtelenül kemény hétvége lesz, de izgatottan várom, hogy pályára léphessek, és a tavaly nyári hell-i futam óta először versenyezhessek újra egy ilyen fantasztikus autóval. Úgy érzem, hogy személyesen nem kell bizonyítanom semmit, így a hétvége nem annyira a végeredményről szól, de ugyanakkor csak egyféleképpen tudok vezetni – teljes gázzal -, és nyilvánvalóan mindent beleadok majd, amit csak tudok.

Jelenleg nincsenek további terveim az EuroRX idei szezonjában, de majd meglátjuk, hogy mi történik. Egyelőre szuperül érzem magam, hogy Magyarországon versenyezhetek. Nyirádon erős rallycross hagyományok vannak, és remélem, hogy ez sok nézőben is meg fog mutatkozni…

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ