Dakar 2021 – Stage 9 – Neom>Neom – 465 km – Az...

Dakar 2021 – Stage 9 – Neom>Neom – 465 km – Az egyik legnehezebb szakasz jön

MEGOSZTÁS

A Vörös-tenger partjáról induló szakasz nem lesz “piskóta” a mezőny számára. A kéthetes száguldás egyik legnehezebb etapja lesz a mai 456 kilométer. Sok minden megváltozhat a szakasz céljáig a nehéz navigáciőnak és a mechanikai problémákat okozható “csapdák” miatt!A tengerszinten kezdődő szakasz záró részében 1000-1300 méteres magasságot is meg kell másznia a 43. Dakar versenyzőinek! Nézzük a történéseket!

A szakasz első hat pilótájából négyen a Monster Energy Honda Team 2021, míg ketten a Red Bull KTM Factory Team csapatának versenyzői közül került ki. Azt gondolom, hogy még mindig megjósolhatatlan a végső győztes személye. Esélyesek vannak, de az idei történések alapján még tippelni is nehéz! Az első öt között kevesebb, mint 30 perc, míg az első három között 14:34 perc a különbség.

Kevin Benavides nyerte a szakaszt  (4:49:11 ó)s az összetettben a második helyen áll három szakasszal a vége előtt. A második helyet Ricky Brabec a tavalyi győztes szerezte meg, míg a harmadik helyen Jose Ignacio Cornejo Florimo ért célba, aki Price balesete miatt megerősített összetettbeli első helyét, nagy lépést lépve előre a végső győzelemért folyó csatában.

Eredmények

Jose Ignacio Cornejo Florimo: A mai nap hosszú volt. és nehéz is. Toby közvetlenül mögöttem rajtolt. Csatában voltunk egymással a végső győzelméért, nagyon rossz, hogy bukottés megsérült. Remélem, hogy semmi komoly. Ez az utolsó dolog, amit hallani szeretnénk, hogy valamelyikünk bukik és kiesik a versenyből. Toby egy legenda, nagyon jó versenyző, nagyon kedves srác, ezúton kívánok neki gyors felépülést. Remélhetőleg gyorsan felépül és visszatér majd a motorjára. Ma én nyitottam meg az egész szakaszt. Nehéz volt! Az első tankoláskor tudtam meg, hogy Toby bukott. Veszítettem a koncentrációmból, és több apró hibát, de alapvetően sikerült jó teljesítményt nyújtanom. Egész nap küzdöttem a rám nehezedő nyomással, ami nagyon kimerítő volt a számomra. Önmotivációra és „belsőbeszélgetésre” volt szükségem a folytatáshoz. Bízom benne, hogy nem hoztak rajtam sokat a többiek és sikerült a pozíciómat megerősítenem az összetettben, de majd meglátjuk. Mindenki nyomul és elkezdte kijátszani az utolsó, megpróbál előrébb lépni az összetettben, vagy megnyerni a futamot. Mindenki ezt akarja, így megértem őket. Amikor elérsz a határhoz, néha hibázol, de ilyen a fegyelem is. Óvatosnak  kell lenned, amennyire csak lehetsz, uralnod kell a veszélyt, de olykor összesűrűsödnek a dolgok: sziklák, navigálsz, gyorsan haladsz… nagyon nehéz bukás nélkül végigcsinálni.

10:00 – Pricet kórházba szállították! Cornejo Florimo egy óriási lehetőség kapujában! 320 kilométer után Kevin Benavides mögött a második pozícióban motorozik az összetett argentín éllovasa.

8:11 – 155 kilométert követően Price bukott! Megsérült a a bal karja és a válla!

8:10 – Cornejo Florimo 198 kilométernél jár! Price ideje nem akar jönni… Az előző pont környéki navigáció nehéz lehetett, mert kinyílt az “időolló” és nőnek a különbségek! Brabec például közel 22 percet kapott…

7:50 – 157 kilométernél jár a kategória éllovasai. Eddig két raider érte el ezt a pontot!  Az eddigi eredmények alapján Ricky Brabec a leggyorsabb a 121 kilométeres eredmények alapján. Kevin Benavides, Toby Price és Cornejo Florimo követi az éllovas tavalyi győztest. Price egy kisebb megingást követően visszajött a leggyorsabbak közé, jelenleg az összetettben 16 másodperccel gyorsabb, az összetett éllovasával szemben.

Stéphane Peterhansel: Az biztos, hogy a mai szakasz valóban bonyolult volt. Már a rajtnál úgy éreztük hogy hosszú napunk lesz, ezért úgy döntöttünk, hogy nem fogunk támadni, hanem inkább a gumik óvására és a navigáció tisztaságára törekszünk. A szakasz végén megelőztük Carlost és Nassert is. Kétszer is megelőztük, mert defektet kapott [Al-Attiyah]. Ez egy igazi dakar szakasz volt, kicsit olyan volt, mint a múltban Afrikában, ahol nemcsak sebesség, hanem stratégia is számított, a sebességünket a szakaszokhoz igazítottuk. A múltban ilyen körülmények között általában nem voltam olyan rossz, így ma is minden jól sikerült.

Nasser Al-Attiyah: A navigáció nem jelentett problémát, három gumink volt és három defektünk is. Mivel több pótkerekünk nem volt, ezért úgy döntöttünk, hogy csak célba érünk. Stéphane megelőzött minket. A mai nap nem volt könnyű a számunkra. De mit tehetünk? A gumikkal semmin sem tudunk változtatni. Ilyen az élet, nem vagyok csalódott. Mit tehetek? Mindent megtettem, és itt vagyunk a célegyenesben. Ennek ellenére még minden lehetséges..

Eredmények:

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ