Dakar 2021 – Stage 5 – 661 km – De Villiers nyert,...

Dakar 2021 – Stage 5 – 661 km – De Villiers nyert, Peterhansel növelte az előnyét

MEGOSZTÁS

A Dakar rali mezőnyére egy 456 kilométeres mért szakasz várt ezen a napon – a rendezők szerint fel kell kötnie a gatyáját annak, aki ezen a pályán jól akar menni.

Giniel De Villiers nyerte az egyik legnehezebb idei szakaszt az autósok kategóriájában, honfitársa Brian Banragwanath előtt. Az összetett éllovasi pozíciójáért folytatott csatában Peterhansel növelte az előnyét Al-Attiyah előtt. A két dél-afrikai között mindössze 58 másodperc döntött a korábbi Dakar győztes javára. Stéphene Peterhansel 2:15 perccel volt gyorsabb, mint Nasser Al-Attiyah. A Szalay – Bunkoczi kettős a szakaszt az 51. helyen fejezte be és az összetettben is az 51. helyen állnak.

Opel Dakar Team/Facebook – A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a mai szakasz céljától 33 kilométerre leugratott egy dűnéről, a kocsi az orrára esett, és összetört az eleje, ám hála Istennek érkezett a segítség: a Fazekas Károly, Horn Albert, Csákány Péter trió a saját jó eredményével nem törődve, elhúzta az Opelt a célig. Ez az igazi bajtársiasság! Ez a Dakar-érzés! Nagyon köszönjük a Fazekas Motorsportnak a segítséget ?
„Az egyetlen esélyünk ebben a helyzetben az volt, hogy valaki kihúz minket a célig, és nagy szerencsénkre jött Fazekas Karcsi. Neki és az egész csapatának nagyon köszönöm, hogy segítettek, mert így be tudtuk fejezni a szakaszt és holnap ott leszünk a rajtnál.”

Sainz útkeresése:

Stéphane Peterhansel: A mai egy igazi Dakar szakasz volt, nagyon bonyolult volt a navigáció, nehezek voltak a dűnék, számos kőplatót másztunk meg, és óriási kövekkel tarkított pályarészek is voltak… nem volt igazán jó a vezetés. A végén már nem volt gyönyörű  a táj és a vezetés sem volt élvezetes, de szelektív volt, igazi szelektí, mint minde Dakaron!

Nasser Al-Attiyah: Nem volt könnyű elsőnek lenni. Sok motoros volt körülöttünk és összezavarodtunk. A szakasz elején talán nyolc-kilenc percet veszítettünk. Örülök, hogy végre megérkeztünk. Stéphane nagyon jó munkát végzett, mert végig mögöttem maradt. Nagyon örülök, hogy sikerült befejeztem az ötödik napot. Holnap Stéphane előttem lesz, úgy könnyebb lesz nekem. Tesszük a dolgunkat, napról, napra, és majd meglátjuk, hogy hol is állunk. A jövő hét is nagyon nehéz lesz.

Az összetett állása

1.Peterhansel 18:28:2 ó (+1:00)
2.Al-Attiyah +6:11 p
3.Sainz +48:13 p
4.Prygonski +1:04:49 ó (+2:00 p)
5.Prokop +1:10:32 ó (+1:00 p)
6.Al Qassimi 1:21:21 ó (+5:00 p)

„Nehéz szakasz volt. Régóta emlékszem olyan kemény szakaszra, mint ez. Volt minden: sziklák, ösvények, dűnék, gyors részek, trükkös navigáció …  szinte valamennyi kategória éllovasa elmondta ezt a célba érkezést követő interjúkban,

A motoros kategória küzdelmeit az argentin hondás Kevin Benadines nyerte és az összetettben is átvette a vezetést. Ignacio Cornejo Florimo lett a második, míg a harmadik helyre Toby Price érkezett meg. Mindössze 1:20 perc volt a legjobb három között. A futam 5. szakaszát követő éllovas Joan Barreda Bort 19: 11 percet kapott és az összetett 9. helyére esett vissza 14:02 perc hátrányba csapattársa mögé.

Keven Benavides – Monster Energy Honda Team 2021: Nagyon kemény napom volt. A szakasz elején én is eltévedtem, majd utána sikerült sokat előznöm. Az egyik dünéről nagyot ugrottam, majd a földet érés után az első kerekemmel felugrottam egy újabbra. Nagyot estem, bevertem a fejem és összetörtem a GPS-t is. Leestem a motorról és nagyon elkezdett vérezni az orrom, fájt a bokám is, de folytattam.

Az összetett állása:

1.Kevin Benavides 20:15:39 ó
2.Xavier De Soultrait +2:31 p
3.Jose Ignacio Cornejo Florimo +3:32 p
4.Toby Price + 3:43 p
5.Sam Sunderland +6:06 p
6.Lorenzo Santolino +9:31 p

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ