Dakar 2020 – Így látta a szakértőnk

Dakar 2020 – Így látta a szakértőnk

MEGOSZTÁS

Elindult a Dakar Rally, mi pedig felkértük Horváth Lajos „Laller” terepmotorost, hogy szakértőként segítse a munkánkat, és naponta pár mondatban foglalja össze nekünk, ő hogyan látja a kétkerekűek versengését.

Laller a KTM-je nyergében kétszer is megjárta a Dakart, és ugyan célba érni nem sikerült neki, így is rengeteg élménnyel, valamint értékes tapasztalattal gazdagodott. A FIM-E Európa bajnoki címet nyert és az NVSZ által 2018-as Év Motorsport Versenyzőjének választott pilóta így értékelte a Dakar tegnapi és mai szelektívjeit:

Első nap Jeaddeh-Al Wajh 752 km ösztáv 433 km összekötö szakasz és 319 km mértszakasz. 144 en álltak rajthoz és pillanatnyilag 140 értek célba. Idén rengeteg változás történt a versenyzők és csapatok között, így a szokottnál is izgalmasabbnak ígérkezik a verseny.

A hondás Brabec kezdett a legjobban, Price KTM-mel tisztes távolból követte. Féltávnál állt az élre a címvédő és azt a végére meg is örizte az elönyét ugyan csak 5 azaz öt másodpercet 319 km után Kicsit szoros a játék T.Price 3:21:33 ó, R.Brabec +5 s, M.Walkner +40 s. Tobby ott folytatta ahol tavaly abbahagyta, bár hibázott és időbüntetést kapott, de így is az élen zárt.

A két magyar származású határon túli magyar barátaink Gyenes Emánuel a 47. +55:09 p, Sághmeister Gábor a 123. +2:41:21 ó. Gyenes Mani ezzel vezeti a Motul kategóriát,  ami azt jelenti, hogy szerelő nélkül teljesitik a távot, mindent saját magának kell megoldania.

A második napon 393 km várt a pilótákra, amiből 26 km összekötő és 367km volt a mért szakasz.

A mai nap egy kicsit különleges volt, mert a maratoni szakasz várt az elit kategória versenyzőire. Ez azt jelenti, hogy amikor célba értek, csupán tíz per idő van szerelni a motort, méghozzá saját magának. Utána zárt helyre teszik a motorokat, ahol reggelig már senki nem nyúlhat a járművekhez… Ez különös pikantériát ad az egész versenynek, mert két versenynapon keresztül kell beosztani a gumikat és a technikát is. Plusz van még egy hátráltató tényező ami, valószínű, hogy a nagyokat fogja érinteni: az idei évtől színezett itinerekkel mennek a pilóták, amit csak a rajt előtt kapnak meg. Ezzel a rendezők kizárják, hogy a nagy csapatok készülni tudjanak egy kartográfus segítségével a következő napra.

A mai táncot Toby Price kezdte, mivel ő volt a tegnapi győztes, ez egy kis könnyebbséget adott a nagy rivális Ricky Brabek előtt ( már ha a Dakaron egyáltalán beszélhetünk könnyebbségről…), aki láthatta a nyomait. A két éllovas versenyző nyomában a többiek is erőre kaptak, a tegnap gyengén szereplő Yamahák és a Hondás armada is elkezdtek muzsikálni.

Féltávnál Barreda állt az élre, Price 13:32, Brabec 10 perc, Walkner 7 perc hátrányban követték őt. A folytatásban 214 km-nél Ross Branch, a tavalyi év újonca állt az élre, és a végén be is húzta ezt a szakaszt. A két határon túli magyar honfitársunk a 140 indulóból a 49., illetve a 118. helyen zárta a napot.

matezsoltee

 

 

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ