Csucsu RX bajnoki címet szerezve várja a magyar ERC futamot

Csucsu RX bajnoki címet szerezve várja a magyar ERC futamot

MEGOSZTÁS

2020.10.31. – Rally Hungary 2020

Csucsu RX bajnoki címet szerezve várja a magyar ERC futamot

Lukács Csucsu Kornél, egy Citroën DS3 SuperCars autóval indult a hazai nyílt rallycross bajnokságban, miközben a Citroën Rally Team Hungary pilótájáként, Tóth Imrével egy Citroën C3R5-el versenyeznek a rallyban. Sajnos a Vértes Rallye-val egy időben került megrendezésre a szezonzáró máriapócsi RX futam és a csapat úgy döntött, most a rallycross versenyzésre kell koncentrálni. Jó döntés volt, hiszen első teljes SuperCars szezonjának a végén bajnoki címet szerzett a király-kategóriában Csucsu!

A tatabányai versenyző egy hosszabb teszttel készült a máriapócsi hétvégére, melyen sikerült az autóját jól beállítani. A szombati első előfutamon a későbbi győztest, ifj. Kiss Lászlót is megelőzte, ám akkor egy versenyzőtárs hibája miatt csak 5. helyen tudta zárni az előfutamát Csucsu. Vasárnap a második kvalifikáción egy apró hibát vétett Kornél, így nem tudta a futamot befejezni. Ezután a csapat úgy döntött, hogy a bajnoki cím szempontjából fontos döntőbejutásra kell összpontosítani és minden felesleges kockázatot el kell kerülni.

Az elődöntők előtt 6 pont volt Csucsu előnye a bajnokság második helyén álló Mózer Márkkal szemben. Márk az első elődöntőben a harmadik helyet szerezte meg, így ha Csucsu a második elődöntőben hozza a harmadik helyet, akkor döntőbe kerül és nem változik a különbség. Kornél hozta a kötelezőt és a harmadik helyen végzett.

„A verseny jól indult, de vasárnapi második előfutamon elkövetett apró hiba miatt jelentősen hátracsúsztam, így jobbnak láttam, ha nem vállalok nagyobb kockázatott a későbbiekben, hiszen nagyon erős mezőny gyűlt össze erre a hétvégére. Nehéz volt vasárnap versenyezni, mert tudtam, hogy nem hibázhatok. Azt hiszem nehezebb volt így a versenyautóban ülni, mintha csak a gázt kellett volna nyomni, ahogy a korábbi versenyeken.”

A döntőben a rajtnál sajnos megtorpant az autó, újra kellett indítani, és csak jelentős hátrányból tudod a mezőny után menni. Semmit sem kockáztatva az ötödik helyezett lökhárítóján autózva behozta Csucsu a célba a Citroënt, és így megszerezte a 2020-as Nyílt Magyar Rallycross Bajnokság királykategóriájának bajnoki címét. „Sok autót próbáltam már rallycrossban és ez a Citroën végre meghozta az első bajnoki címet számomra. Most kicsit kiélveztem a sikert, de aztán már a soron következő feladatra, az ERC futamra, a Rally Hungary-ra készülünk, ahol megpróbálunk helyt állni a nemzetközi mezőnyben, a magyar értékelésben pedig igyekszünk egy picit javítani az Egerben elért helyezésünkön.”

A navigátor Tóth Imre is a helyszínen segítette Csucsu versenyzését: „Nagyon örülök Csucsu sikerének, igyekezni fogunk, hogy ezt a lendületet hozza az év hátralévő két rallye versenyén is. Jó lett volna, ha vasárnap a futamgyőzelemért harcolhatott, de most a bajnoki cím fontosabb volt. Ebben a mezőnyben nagy eredmény ez a bajnoki cím.”

A rövid, öt fordulós bajnokságban 4 különböző pilóta tudott nyerni futamot, és Csucsu volt az egyetlen, aki kétszer is a dobogó legfelső fokán állhatott. Máriapócson fejezte be a Rallycross-t és ugyanezen a pályán folytatja a Rally-t a Citroën Rally Team Hungary pilótája, hiszen a Rally Hungary első gyorsasági szakasza a RabócsiRingen lesz, november 6-án este

A csapat partnerei:
C Automobil Import Kft., TOTAL
LHG Kft., CsucsuR5, CHEVIGNON, Autószöv Gyöngyös, Vitex plus s.r.o.
TAGAI RACING TECHNOLOGY, PIRELLI

Kiadja: Dudás Endre, a CRTH sajtófelelőse

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ