Al-Attiyah vs. Peterhasel – Dakar 2019 – Stage 4 – 663 km...

Al-Attiyah vs. Peterhasel – Dakar 2019 – Stage 4 – 663 km l 406 km

MEGOSZTÁS
Fotó: Antonin Vincent / DPPI

Izgalmas szakaszt teljesít ma a Dakar 2019 mezőnye. Egy két napos maraton szakasz első napját teljesítették a versenyzők. Külön utakon járnak a kategóriák képviselői . A motorosok és a quadosok mezőnye Arequipa és Moquegua míg az autós, az SXS és a kamionosok mezőnye Tacnáig rója a speciálszakasz embert és technikát próbára tevő kilométereit. Fotó: Antonin Vincent / DPPI

Arequipa – Moquegua – Motor – Quad kategóriák 510 km / 406 km
Arequipa – Tacna – Autós, SXS, Kamionos kategóriák 663 km / 406 km

16:18 – A tegnapi szakaszgyőztes Stephane Peterhansel kezdett a legjobban. A szakasz 50. kilométerének teljesítése után, ha mindössze 7 másodperccel is, de Mr. Dakar állt a szakasz élén.

Fotó: Antonin Vincent / DPPI

16:28 – Ismét bajban van Carlos Sainz. A csapattárs Peterhansel mögött már 10 perc a lemaradása.

Sainz tegnapi nyilatkozata: “A rally véget ért számunkra. Egy lyukba esettünk, és megszakítottuk a felfüggesztést. Szomorú és csalódott vagyok, de ez van. Ez az, ami a Dakaron bármikor megtörténhet.”

16:30 – 100 kilométer megtétele után (WP2) Nasser Al-Attiyah vette át a vezetést és 13 másodperccel volt gyorsabb, mint Mr. Dakar.

16:52 – A CP2 (WP4) pontnál még mindig Nasser az élen, igaz mindössze 23 másodperc az előnyi a katari pilótának. A tegnapi nap ellenében egyre jobban gyorsul Sebastien Loeb. Al-Attiyah-hoz képest mindössze 1:53 perc a lemaradása.

16:55 – Sainz után De Villiers is bajban van. A szelektív 63 kilométerében áll, már több, mint 40 perce.

17:06 – De Villiers segít Ten Brinke-nek a sérült Toyota javításában. Mindketten tetemes időt veszítettek.

18:45 – Al-Attiyah, Peterhansel és Loeb már elérték a WP6 pontot. Nasser előnye 1:16 perc Peterhansel előtt, míg 7:05 perc Loeb előtt. Közben befutott Roma is. Jelenleg ő a harmadik 6:15 perccel Al-Attiyah mögött.

Al-Attiyah
Peterhansel 1:16 p
Roma 6:15 p
Loeb 7:05 p
Al Rajhi 14:34 p
Despres 16:46 p

Még két pont van a mezőny előtt, majd a maratoni szakasz célja következik.

18:55 – Al-Attiyah és Peterhansel már a WP7 pontnál járnak. Nasser előnye 1:47 percre nőtt Mr. Dakar előtt.

Al-Attiyah
Peterhansel +1:47 p
Loeb 4:24 p
Przygonski +8:05 p
Roma +8:08 p
Al Rajhi +14:36 p
Despres +17:54 p

19:15 – Nasser növelte az előnyét! A WP8 pontnál már 2:15 perc az előnye a bajnokok párbajában.

Al-Attiyah
Peterhansel +2:15 p
Loeb 4:22 p
Roma +8:51 p
Przygonski +9:13 p
Al Rajhi +15:16 p

Hamarosan a szakasz céljában az éllovasok!

19:45 – Nasser Al-Attiyah nyerte a szakaszt, Stephane Peterhansel előtt.

Al-Attiyah 3:38:49 ó
Peterhansel +1:52 p
Przygonski +8:32 p
Roma +8:49 p
Loeb +12:23 p
Al Rajhi +18:11 p

Al-Attiyah: Nagyon elégedett vagyok ma. Megnyertük a szakaszt, de még mindig van egy gyorsabb autó. Nagyon fontos volt, hogy elkapjük Stephanet és vele tudjunk maradni. Igen nagyon boldog vagyok. Minden a legnagyobb rendben, nincsen semmilyen problémánk. Később minden kiderül…

Peterhansel: A mai nap teljesen más volt, ha összehasonlítjuk az első, a második, vagy a harmadik napot. A mai nap teljesen más volt, ezek nem voltak dűnék, hanem hatalmas völgyek voltak fesh-fesh részekkel. Az észak chilei és a dél perui híres fesh-fesh tájkép ugyanaz. Olyan, mint a por az autó belsejében és nem látsz semmit.

Loeb: Nagyon jó ritmusunk volt a teljesen szakaszon, de három defektünk is volt, mindháromszor kereket kellett cserélnünk. A harmadik defektnél már az összes kerekünket felhasználtuk és egy olyannal kellett pótolnunk, amelyiket korábban már lecseréltük. Harminc kilométert kellett így megtennünk. Azt hiszem így jó félórát dobtunk el ma…

Az összetett állása:

Al-Attiyah
Peterhansel +8:55 p
Roma +20:51 p
Przygonski +22:17 p
Al Rajhi +24:59 p
Loeb +50:22 p

A motoros kategória küzdelmeit Ricky Brabec – USA, Monster Energy Honda Team 2019 nyerte ma. Ennek köszönhetően az amerikai hondás átvette a vezetést az összetettben is Pablo Quintanillától. A mai remeklésének köszönhetően a Red Bull KTM Factory Team két pilótája Price és Sunderland dobogó közeli pozícióban állnak.

Ricky Brabec: Szükségem volt erre a győzelemre. Tegnap kemény napom volt, sok időt veszítette. Ma tényleg szükségem volt erre a napra és éjszakára, hogy holnap el tudjuk kezdeni a szelektívet. Ez segít nekem abban, hogy a szakaszt tudjam kontrollálni és úgy tudjam befejezni ahogy én szeretném.

A quados kategória élmezőnye folyamatosan “nyírta” egymást, aminek köszönhetően a két argentín quados egymást előzgette, miközben csatlakozott hozzájuk a francia Alexandre Giroud. Az eddigi éllovas Nicolas Cavigliasso ismét szakaszt nyert, Jeremias Gonzales Ferioli és Giroud előtt. Az összetettben ugyanez a sorrend, de a harmadik helyen egy újabb argentín Gustavo Gallego tanyázik a mai napot követően.

Nicolas Cavigliasso: Igen hosszú nap volt, Ma este egyedül leszek szerelők nélkül, mert ez a maratoni szakasz első napja. A mai nap ismét jó volt a második után. Megelőztem egy versenyzőtársamat és az élre álltam. A kiszáradt folyómeder a zárószekcióban nagyon sziklás volt. De semmi nem sérült, a quadomnak semmi baja.Nagyon boldog vagyok.

A monstrumok éllovas Karginov már a célban és ez szakaszgyőzelmet jelent a kamazos pilótának. Az összetettben Nikolaev áll az élen!

AZ SXS kategória mai küzdelmeit az orosz Kariakin nyerte és az összetettben is ő áll az élen.

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ