A Toyota Gazoo Racing élre állt az első gyors után Monzában

A Toyota Gazoo Racing élre állt az első gyors után Monzában

MEGOSZTÁS

 

ACI Rally Monza 1. nap

A FIA WRC 2020-as szezonjának záró futamának mai trükkös első gyorsát  Sebastien Ogier nyerte. A hatszoros világbajnok, így szakaszgyőzelemmel ragadta magához az éllovasi pozíciót. A Toyota GAZOO Racing World Rally Team pilótái Elfyn Evans és Kalle Rovanperä is biztonságosan teljesítették a szakaszt a Top5-ben végezve.

A ma reggeli 4.64 kilométeres shakedown szakasz alkalmat adott a pilótáknak arra, hogy találkozzanak és kipróbálhassák a versenyhétvégén rájuk váró monzai kihívásokat aszfalton, murván, sárban és füvön. A fagypont közeli hőmérséklet és a köd növelte a kihívási kínálatot.  Ogier a harmadik helyet szerezte meg, miután háromszor teljesítette a szakaszt. Rovanperä a negyedik, míg Evans a kilencedik helyen zárt ugyanitt.

A rali nyitó gyorsa –  SS1 Sottozero The Monza Legacy  -4.33 km – a versenyhétvége legrövidebb szakasza volt. Ogier 0.5 másodperces előnnyel bizonyult a leggyorsabbnak, míg Evans és Rovanperä is három másodpercen belül végzett csapattársukhoz képest.

Tom Flower (műszaki igazgató)

Mérnöki szempontból komoly kihívást jelentő csütörtöki nap volt a mai, mert nem rendelkeztünk kellő tapasztalattal ilyen fajta rallykról, a felületek kombinációjáról, amilyen itt Monzában. A futamra való felkészülés jegyében az időnk nagy részét azzal töltöttük, hogy összerakjuk azt, amit tudunk, de ez nem elegendő, mert még mindig van mit tanulnunk, erről az ismeretlen típusú felületkombinációról. Nagyon csúszós  murva és sár aszfalt specifikációjú autóval. Ezentúl a következő három nap időjárás előrejelzése alapján , nagyjából arra, szeretnénk törekedni, hogy ugyanazt a gumikeveréket használjuk, de ez nem lehetséges azzal a csomaggal , amely minden csapat számára rendelkezésre áll. Így ki kell dolgoznunk egy kompromisszumot. A shakedownt egy kibővített tesztként használtuk és sokat tanultunk abból, amit azt tán az első szakaszban használtunk. Ez mind a három autó esetében nagyon jól sikerült és most azt várjuk, hogy használni tudjuk a tapasztalatainkat, a holnap várható hosszabb szakaszokon.

Sebastien Ogier #17 Toyota Yaris WRC

A várakozásainknak megfelelően a shakedownon ma reggel a tapadás alacsony volt. A saras részek nagyon nehezek voltak, ahogy egyre több autó áthajtott rajtuk. A shakedown arról szólt nekünk, hogy az autó beállításain finomítsunk, kezeljük a gumika, mert a hétvége során nem lesz rá lehetőség, hogy még ettől is gyorsabbak legyünk. A ma délutáni első gyorsot végig nagyon élveztük és remekül szórakoztunk. Mindössze négy kilométer volt a szakasz, így még nagyon hosszú út áll előttünk, de eddig jó az érzésünk és holnap azt remélem, hogy így tudjuk majd folytatni holnap is.

Elfyn Evans #33 Toyota Yaris WRC

Nehéz volt a startunk a shakedown első teljesítésekor. Elveszítettem a tapadástés az autó megsérült egy kicsit. De a csapat kijavította a sérülést, majd átdolgoztunk több beállítást és gumibeállítást is. Azt hiszem, hogy találtunk néhány apró fejlesztési lehetőséget. A délutáni első gyorson talán egy kicsit túl óvatos voltam, de összességében minden rendben volt, így azt gondolom, hogy versenyképesek lehetünk a hétvége során. A holnap nagyon nehéz lesz! Az aszfaltól, a murván keresztül a sárig, iszapig, majd újra aszfalt alatt sokat fog változni a tapadás. A tapadás „olvasása „ lesz a legfontosabb dolog.

Kalle Rovanperä #69 Toyota Yaris WRC

A shakedown jó alkalom volt arra, hogy újra megszerezzük a kellő magabiztosságot, majd az SS1 már arról szólt, hogy biztonságban átvészeljük és a lehető legjobban átlássuk a körülményeket. Ha nedves a versenypálya, akkor meglehetősen csúszós, de amikor letérünk a pályáról, vannak nagyon szúk részek, amelyek füvesek, sárosak és murvások, így amikor ott vagyunk, majd onnan visszatérünk az aszfaltra aszfaltspecifikációjú autóval, nagyon óvatosnak kell lenned. Holnap érdekes lesz, ha esni fog. Tudom, hogy ez nagy kihívással lesz az eddigi tapasztalataim alapján, de igyekezni fogok, hogy a lehető leggyorsabb legyek és a csapatnak megszerezzem a kellő pontokat.

****************

matezsoltee

 

Derby Autó – Miskolc

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ