Nagysebességű visszatérés az Észt Rallyra – M-Sport Ford WRT

Nagysebességű visszatérés az Észt Rallyra – M-Sport Ford WRT

MEGOSZTÁS

Az M-Sport, Ott Tänak és Pierre Louis-Loubet arra készül, hogy hétvégén Észtország nagy sebességű útjain induljon egy Ford Puma Hybrid Rally1-sel. A csapat teljes mértékben arra összpontosít, hogy erős eredményt érjenek el, hogy támogassák versenyzőik bajnoki ambícióit.

Miután a Safari Rally Kenya során átlépték a szezon felét, az M-Sport Ford World Rally Team most kemény küzdelemre készül a FIA World Rally Championship hátralévő hat fordulóján.

Annak ellenére, hogy az esemény viszonylag “friss arc” a bajnokságban, hiszen csak 2020-ban debütál a WRC-ben, a Rally Estonia semmiképpen sem titok Tänak számára. Tänak összesen négy győzelemmel rendelkezik a WRC-n belül és kívül is, és reméli, hogy kihasználhatja a hazai versenyen szerzett tudását és bizalmát, és a legjobb pontszerző helyezésért küzdhet.

A durva és brutális murvás versenyek sorozata után a közelgő Észtország és Finnország ralik a szezon sima, gyors és technikásabb részét képviselik, ami Tänaknak annyira jól áll. A 2022-es versenyen harmadik helyezést elérő észt versenyző ezt a tempót akarja majd követni, és az országban élő széles rajongótáborának is bemutatót szeretne tartni.

A csapat most a szezon legkritikusabb időszakába lép. A Rally Estonia és a Rally Finland gyakorlatilag egymás után következik a naptárban, ami még nagyobb kihívást jelent a verseny előtti és utáni felkészülés logisztikája szempontjából. Az M-Sport az idő rövidsége miatt nem hozza vissza az autókat az Egyesült Királyságba a két esemény között, így a szükséges átalakítási munkálatokat útközben végzik el.

Annak érdekében, hogy a két gyors murvás felületen megfelelő legyen, Tänak és Järveoja, valamint Loubet és Gilsoul a múlt héten egész napos teszteket végeztek, és mindketten több mint 500 kilométert teljesítettek. Tänak a múlt hétvégén a Dél-Eesti Ralin is versenyzett és győzelmet aratott. A csapat most elemzi az adatokat és a megszerzett tudást, hogy finomhangolja és felkészítse az autókat a hétvégi erős szereplésre.

Pierre-Louis Loubet további egy évnyi tapasztalattal a Pumában indul az Észtország Rallyn, miután 2020 óta mindhárom WRC-s szereplésen részt vett a futamon. A francia ezt a tudást és a murván bizonyított tempót fogja felhasználni, a hőn áhított első dobogós teljesítményéhez, amelyet idén szeretne elérni.

Egy olyan ralin, ahol az apró hibák nagy hatással vannak a tempóra, Tänak és Loubet is abban reménykedik, hogy az Észtország híres ugratóin és emelkedőin való tiszta áthaladással az első helyekért folytatott harcban tudnak majd helytállni.

Richard Millener – csapatfőnök
“A legutóbbi kenyai versenyhez képest Észtország teljesen más kihívás. Ez az egyik leggyorsabb verseny a szezonban, és idén az egyik legfontosabb számunkra – Ott hazai versenye. Tudjuk, hogy hatalmas észt támogatásban lesz részünk a hétvége folyamán. Rengeteg energiát fektettünk abba, hogy a lehető legjobban felkészüljünk a rallyra a verseny előtti teszttel és a Dél-Eesti Rallival. Fantasztikus lenne, ha Ott jól teljesítene itthon, és természetesen ez a célunk a rallyn. Úgy gondolom, hogy Pierre is erős helyen lesz itt, mivel az elmúlt három évben jó tapasztalatokat szerzett az eseményen. Észtország egy olyan gyönyörű és fantasztikus ország – alig várom, hogy újra ott lehessek.”

Ott Tänak: “Elég intenzív előkészületeket végeztünk; volt egy verseny előtti tesztünk, majd egy kisebb verseny, szóval nagy erőfeszítéseket tettünk, hogy Észtország számára a lehető legjobb legyen. Nyilvánvaló, hogy a következő két verseny tisztán a teljesítményről szól, szóval mindent beleadunk, és kiderül, mennyire kerülünk közelebb a többiekhez.

“Most, hogy a szezon második felébe lépünk, biztosan nem engedjük el a bajnokságot, ezért úgy érezzük, hogy fokoznunk kell a tétet, és mindent bele kell tennünk. Rövid lesz a váltás Finnországig, így ha valami nem egészen működik Észtországban, akkor a közte lévő egy hét gyors lesz, de remélhetőleg Észtországban már jó szinten leszünk.”

Pierre-Louis Loubet:
“Egy ilyen rali előtt sok változtatásra van szükség. Ez szinte a teljes ellentéte annak, amit Kenyában és néhány korábbi ralin láttunk, amelyek nagyon durvák voltak! Arra számíthatunk, hogy Észtország útja nagyon tiszta és nagyon gyors lesz.

“Rengeteget fogunk változtatni az autó beállításain; a hasmagasságon, a lengéscsillapítókon, tényleg mindenen. Már nagyon várom, ez egyértelműen a szezon egyik legélvezetesebb versenyét. A nagy sebesség miatt az egyenesekben, a kanyarokban és mindenhol, ez egy igazán nagyszerű verseny ezeknek a Rally1-es autóknak, hogy megmutassák az erejüket. Megpróbáljuk majd élvezni, és remélhetőleg jó eredményt érünk el!”

Fotók:Janne Veetõusme

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ