90. Rallye Monte-Carlo – Még négy nap!

90. Rallye Monte-Carlo – Még négy nap!

MEGOSZTÁS

Több hónapos fejlesztés és előkészület után a héten már megérkeztek a rali-világbajnokság új szabályai szerint épített Rally1 Hybrid autók Monacoba a Rallye Monte-Carlo alkalmából, amely a hibrid korszak kezdetét jelenti a FIA WRC-ben. Azok a pilóták aki a Parti-Alpok meredek útjain először avatják fel az új specikációjú autóikat, tizenhárom országban versenyeznek majd a 2022-es szezonban.

A két téli, monte-carlói és svédországi ralik után a három benevezett gyári csapat – a Toyota, a Hyundai és az M-Sport Ford – a horvát aszfaltotos rali után, Portugáliában és Szardínián murván folytatja. Ezt követően a mezőny Afrikába repül, ahol a Safari Rallyn áll rajthoz. A versenynaptárban Észtország, majd Finnország következik, mielőtt a görögországi Acroplis Rallyra utaznának. A szezon két hosszú új-zélandi és japán utazással zárul, amelyek közé a Katalán Rally ékelődik, majd amelyet spanyol aszfalton rendeznek meg. Érdekesség, hogy a Finn Rally és az Acropolis Rally közötti kilencedik futam helyszíne még nem ismert.

A jövő hét elején a három napos pályabejárás után a 75 fős mezőny – 11 db Rally1-es és a 29 db Rally2 csütörtök délelőtt (sajnos a nagyközönség előtt zárva lesz a monacói szervizpark) a shakedown-nal kezd, majd két éjszakai szakasszal indul a 90. Rallye Monte Carlo futama.

Nézzük a három gyári csapat Rally1-es nevezőit:

Toyota Gazoo Racing WRT
– A-csapat:
Elfyn Evans – Scott Martin,
Kalle Rovanperä – Jonne Halttunen
Sébastien Ogier – Benjamin Veillas
Mivel Sébastien Ogier nem indul a 13 futamosra tervezett teljes szezonban a harmadik autót a következő svédországi futamon már az Esapekka Lappi – Janne Ferm páros fogja veteni.

– B-csapat: A Toyota Gazoo Racing WRT Next Generation csapatát a Takamoto Katsuta – Aaron Johnston kettős fogja alkotni, akik a szezon minden raliján rajthoz fognak állni.

Hyundai Shell Mobis World Rally Team
A koreai csapat döntése alapján továbbra is a Thierry Neuville – Martijn Wydaeghe és az Ott Tänak – Martin Järveoja párosával folytatja 2022-ben.
A Toyotához hasonlóan a harmadik autó Dani Sordo – Cándido Carrera és a fiatal Oliver Solberg – Elliott Edmondson között kerül majd megosztásra.

M-Sport Ford World Rally Team
2022-ben minden szinten a cumbriai székhelyű brit változtatott a legtöbbet. Visszavonultatták a Fiesta WRC-t, amelyet a Puma Rally1-re váltanak,
A csapat pilótái: Craig Breen – Paul Nagle, Gus Greensmith – Jonas Andersson és Adrien Fourmaux – Alexandre Coria lesznek a versenynaptár minden futamán. A negyedik autót elsőként nevezi be az M-Sport Ford a Rally Monte-Carlo futamán, amely volánja mögött tér vissza a korábbi kilencszeres világbajnok Sébastien Loeb és új navigátoraa Isabelle Galmiche a FIA WRC-be.

matezsoltee

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ