Az elődöntő élén tört el a féltengelye Luiginak Svédországban

Az elődöntő élén tört el a féltengelye Luiginak Svédországban

MEGOSZTÁS

Az elődöntő élén tört el a féltengelye Luiginak Svédországban

Hétvégén Svédországba, Holjesbe látogatott az FIA Rallycross Világ- és Európa-bajnokság mezőnye. Luigi – Super1600 kategória – számára hatalmas kihívás volt ez a verseny, egyrészt mivel ez az egyik kedvenc pályája, másrészt egy rendkívül tapasztalt és profi csapat, a Volland Racing versenyautójával állt rajthoz.

IA5A6592
A csapatnak már nem kell bizonyítania a mezőnyben, így Luigira várt a feladat, hogy megmutassa, mire képes egy tökéletesen felkészített autóval, profi csapattal, mérnökökkel a háta mögött:

– Nagyon vártam a höljesi versenyt – meséli Luigi -, főleg, hogy a Rallycross Európa-bajnokságon most először indultam ennyire profi háttérrel magam mögött, így tudtam, itt most ki fog derülni, hol van a helyem a mezőnyben.

F72C1474
Nos, ez hamar kiderült mindenki más számára is, ugyanis Luigi már az első kifutástól kezdve a legjobbak között, a mezőny elejében autózott.

Pár kört mentem az autóval a verseny előtt egy aszfalt pályán, de az szinte csak arra volt jó, hogy az ülést, kormányzást és pedálokat beállítsuk a nekem megfelelő pozícióra. Kellett a versenyen 2-3  szabadedzés, mire összeszoktunk az autóval – főleg, hogy esős idő volt, ami további nehezítést jelentett -, hiába ugyanaz a típus, mint az enyém – Skoda Fábia MK2 -, közel sem volt ugyanolyan az autó.

IA5A3818Luigi a negyedik kvalifikációs futamot 2 másodperccel nyerte meg a tabella élén álló Ulrik Linnemann előtt, és időeredményeivel az elődöntőt az egyes rajtkockából kezdhette meg:

– Fantasztikus érzés volt az első kockából rajtolni az elődöntőn, főleg, hogy erőből, a saját eredményeim, gyorsaságom miatt kerültem oda, magamnak vívtam ki ezt a helyet. Nagyon koncentráltam,  hogy jó legyen a rajt, majd utána is precízen, nagyon pontosan igyekeztem vezetni.

504A8244


A rajt szokás szerint jól sikerült Luigi számára, mire a többiek felocsúdtak, már messze járt a magyar versenyző, egyedül a későbbi győztes, Linnemann volt képes tartani vele a tempót, de támadni ő sem tudott, csupán próbálta követni Luigit. Hatalmas tempót diktáltak mindketten, messze lemaradtak mögöttük a többiek, Luigi biztos kézzel, hiba nélkül vezetett az élen, de ekkor a technika közbeszólt, kiszedte alóla a versenyautót, eltört ugyanis egy féltengely, ezzel pedig a biztosnak látszó döntő egy pillanat alatt tovaszállt, Luigi lelassult, és ki kellett állnia…

504A8250

Nem lehet leírni azt az érzést, amikor, vezeted az elődöntőt, karnyújtásnyira vagy a döntő első sorától, rengeteg kilátogató magyar szurkoló előtt, majd egyszer csak rajtad kívül álló ok miatt mindezt el kell engedned – fejezi be a riportot Luigi -. Akkor ott nagyon szomorú voltam, de kicsit később, amikor a versenytársak jöttek gratulálni, és mindenhol azt hallottam, hogy biztos dobogósnak mondtak egész hétvégén, már másképp kezdtem látni a dolgokat.

IA5A8784
– Sikerült bebizonyítanom – a mezőnynek és magamnak is, hogy ott van a helyem a legjobbak között, képes vagyok rá és meg is tudom csinálni. A csapat rengeteget dolgozott velem – telemetria, beállítások, taktikák -, a versenyautó fantasztikus volt, de tudjuk, ez technikai sport, benne van a sajnos, hogy valami nem bírja ki végig. Vezettem az elődöntőt, egész hétvégén a leggyorsabbak között voltam, 

így utólag csak pozitívan tudok visszagondolni a versenyre, és nagyon nagyon várom a következőt, ugyanis a hátralévő futamokon maradok a csapatnál, így a Volland Racing-gel fogok versenyezni a további futamokon. 

Hatalmas pozitívuma még a hétvégének, hogy olyan lehetőségek nyíltak meg előttem, amit csak a legjobbaknak kínálnak fel nagy csapatok, ezeket még át kell gondolni, egyeztetni, így nem beszélhetek róla, 

de úgy érzem, most egy – vagy talán két fokkal is feljebb léphetek a karrieremben, komoly döntések előtt állok, izgalmas lesz tehát a szezon hátralévő része.

Luigi a Rallycross Európa-bajnokságon következő futamán, Bretagne-ban fog versenyezni szeptember első hétvégéjén, addig pedig folytatja kiváló szereplését a Lotus Cup Eastern Europe sorozatban, és amennyiben lesz lehetősége, tesztelni fog a Volland Racing-gel is.

504A4163

LUIGI MOTORSPORT

 

 

 

 

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ